Apró dudor a fülben: a gyöngydaganat fülfolyással, hallási nehézséggel is járhat

A gyöngydaganat apró elváltozás a fülben, mely kezelésre szorul.

ful-orr-gegesz-paciens-beteg
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyöngydaganat - vagy más néven cholesteatoma - a középfülben lappangva kialakuló apró, kerek dudort jelenti, amely a súlyos panaszok elkerülése érdekében minél korábbi stádiumban műtéti kezelést igényel.

A gyöngydaganat jóindulatú, ám ha megnő a mérete, a középfül sejtjeit, idegeit is pusztítja. A dudor kialakulásának hátterében a középfül elhúzódó gyulladása, fertőzése, sérülések, esetleg hosszan tartó orrdugulás, allergia, orrüregi elváltozások, orrpolip következtében a hallójárat szellőzési nehézségei állhatnak. 

A gyöngydaganat kialakulása és tünetei

A fülkürt egészséges esetben segíti a légnyomás kiegyenlítését a fülben, ám ha a fenti akadályok valamelyike fennáll, részleges vákuum léphet fel a középfül területén, amelynek következtében egy apró ciszta, majd a leváló hámsejtek, folyadékok révén egyre növekvő duzzanattá alakul.

A gyöngydaganat növekedése súlyos következményekhez vezethet. Eleinte fül- és fejfájás, fülfolyás léphet fel, de sokszor már csak akkor veszik észre, amikor erős fájdalom, nyomásérzés, hallásromlás alakult ki miatta. Súlyos, kezeletlen esetben szédülés és egyensúlyzavarok, arcidegbénulás, a dobhártya elgyengülése és perforációja, esetleg gyulladás léphet fel az agyhártyában a következményeképpen.

A megnövekedett gyöngydaganat a hallószerveket elpusztítva akár a hallás elvesztésével is járhat, ezért mielőbbi beavatkozást igényel. Az eltávolítása műtéti úton lehetséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Diagnózis és műtét

A gyöngydaganathoz a középfül átfogó vizsgálata szükséges, amely elsősorban otoszkóppal történik. Ha ez nem vezet célra, és nem egyértelmű a diagnózis, az orvos CT-vizsgálatot is elrendelhet. Ez akkor is lehetséges, ha későbbi fázisban, szédüléssel, arcizomgyengeséggel fordul a beteg orvoshoz.

A probléma speciális műtétet igényel, melynek során a gyöngyszerű duzzanatot tartalmazó zsákot távolítják el. A műtétek során az orvosok mindig a hallási funkció megtartására törekszenek, ám mivel gyakran kiújul, a következő évben is fel kell tárni a hallójáratot, megvizsgálva az esetlegesen növekvő sarjakat.

Gyöngydaganat CT-felvételen.
Gyöngydaganat CT-felvételen.

A gyöngydaganatok által okozott problémák esélye jelentősen csökkenthető, ha az ember a középfület érintő, elhúzódó betegségek miatt szakorvosi segítséget kér. Az orrpolip, a gyulladás vagy bármilyen jelentős fizikai elváltozás, akár egy megnövekedő orrmandula esetén is fontos a szakszerű kezelés és a hallójáratok rendben tartása.

Szégyellt betegségek képeken

Csak kevesen tudják, hogyan is néz ki a vesekő vagy az orrpolip a valóságban.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/Hellerhoff.)

Ezt is szeretjük