Ezt a hangot csak a 25 év alattiak hallják: különös oka van a jelenségnek

A videóban lejátszott hang segítségével megállapíthatod, milyen éles maradt a hallásod, mert elméletileg 25 év felett már nem érzékelik az emberek.

25 év alatt hallható hang
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy egyre öregszünk, úgy kopik érzékelőképességünk. Sokaknak idővel romlik a látása, nem ugyanúgy érzik az ételek ízét, nem beszélve arról, hogy a hangokat sem hallják már úgy, mint a régi időkben.

A közösségi médiafelületeken nemrég elterjedt egy kihívás arról, hogy vajon ki hallja a videóban lejátszott hangot. A kiírás szerint csak a 25 év alattiak képesek rá, én 29 éves vagyok, mégis hallottam, a barátom 34 éves, ő semmit nem hallott belőle. 

Hallod a hangot?

Az elmélet szerint az úgynevezett moszkitó- vagy szúnyoghangot, ami 17,4 kHz-en hallatszik, az idősebbek már egyáltalán nem képesek detektálni, mert a korral változik a hangfrekvenciák érzékelésének képessége.

A 32 éves Maylinn Storbakken és 17 éves unokatestvére, Carmen Elisabeth Bakklund szintén próbára tették hallásukat. A videóban jól kivehető, ahogy egy női hang azt mondja: "Only people under the age of 25 can hear this sound. Listen." Ez magyarul annyit jelent, hogy "Egyedül a 25 év alatti emberek hallják ezt a hangot. Figyelj." Ezután egy magas sípoló hangot játszanak be. A fiatalabb nő arcának torzulásából jól látszik, hogy ő bizony érzékeli a fülsüketítő zúgást, míg idősebbik rokona csak értetlenül pillant rá, mert az égvilágon semmit nem hallott.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Természetesen nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy minden esetben a 25 év alattiak hallani fogják, ahogy azt sem, hogy az annál idősebbek képtelenek érzékelni. Mégis, általánosságban elmondható, hogy a legtöbb 20 év alatti ember elég tisztán hallja a sípolást, és az idősebbek pedig szinte egyáltalán nem. Nem árt fontolóra venni azt sem, hogy elméletileg a nők sokkal érzékenyebbek a magasabb frekvenciára, mint a férfiak, így a nemek között is lehet különbség ezen a téren.

Teszteld, mennyire látod jól a színeket: milyen szám van az ábrán?

Az egyes színeket bizony sokan összecserélik, ki jobban, ki kevésbé. A színtévesztők kevésbé érzékelik a vörös, a zöld, esetleg a kék színt.

Teszteld, mennyire látod jól a színeket: milyen szám van az ábrán?

Kvíz!

Elolvasom

(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük