Miért borzasztó káros a napi fültisztítás és a pálcika használata? Amire figyelj, hogy ne okozz sérülést

A fültisztítást könnyű túlzásba vinni, de ez, főleg helytelen technikával párosulva, nem veszélytelen.

fültisztítás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb embernek hozzátartozik a mindennapi tisztálkodásához a fülek kipucolása is, ám az orvosok szerint nem kéne, hogy ez így legyen. 

A fülzsír, hivatalos, orvosi nevén crumen nem ördögtől való dolog, és nem is kell nap mint nap próbálkozni az eltávolításával, ugyanis ez a gyakorlatban jóval többet árthat, mint használ. 

Mi a helyzet a fülzsírral?

Bár kevesen gondolnak rá így, de a fülzsír nem véletlenül termelődik: fontos védelmi funkciót lát el, védi az érzékeny bőrt a kiszáradástól, a hallójáratokat pedig a kórokozóktól. Úgy működik, mint egy szűrő, ami a szennyeződéseket kívül tartja, nélküle a fül kiszáradna, és viszketni kezdene. Azt, hogy kinek mennyi termelődik belőle, sok dolog befolyásolja, az életmód mellett például a bőrtípus és a hormonháztartás is. Ha valakinek nagyobb a fülzsírmennyisége, többször be is dugulhat a füle a képződő fülzsírdugótól.

Nem csak a nyári strandszezon alatt jelentkezhet a probléma, a hajmosás miatt egész évben előfordulhat, hogy a fülbe jutott víz a megduzzadó fülzsírdugó miatt nem tud távozni. A fülzsír a legtöbb esetben magától kijut, bizonyos körülmények viszont ezt hátráltatják, ilyen például a szűk hallójárat vagy épp a helytelen tisztítás. Idősebb korban gyakoribb a fül bedugulása, mivel ekkor megváltozik a zsír minősége. A felgyülemlett viasz a hallójárat gyulladását is előidézheti, fájdalmat, hallásromlást, fülzúgást és szédülést is okozhat. Az ilyen tünetek észlelésekor semmiképp sem szabad otthoni módszerekkel kísérletezni, szakember segítségét kell kérni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan tisztítható?

A hallójárat ideális esetben öntisztuló, a felesleges viasz kiürül. A fentebb említett okok miatt viszont szükség lehet a fülzsír távozásának segítésére, de nem mindegy, hogy ez hogyan történik. Még mindig sokan esküsznek a fültisztító pálcára, holott az orvosok általában azt kérik a páciensektől, hogy lehetőség szerint ne dugjanak semmilyen tárgyat a fülükbe tisztítás céljából, ugyanis könnyen sérülést okozhatnak vele. A bőr is érzékeny, de a dobhártya kilyukasztására is van esély, ami már a középfül épségét veszélyezteti, és akár maradandó halláscsökkenéssel is járhat. A pálcát gyakran nagyon mélyre nyomják a használók, de nemcsak ez a probléma, hanem az is, hogy pont, hogy beljebb tolják vele a zsírt, ami elősegíti a dugó kialakulását. Hasonló kellemetlenséghez vezethet a fülgyertya használata is. 

A fülzsír távozásának megkönnyítésére felnőtteknél a patikában vény nélkül kapható fülolajok alkalmazhatók a legbiztonságosabban. Ezek gyakran paraffinalapúak, olykor gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaznak. Becsöpögtetve lazítják a zsírt, és elősegítik a fülből való kijutását. Száraz, viszkető fül esetén is jó szolgálatot tehetnek. Általában heti 2-3 alkalommal, az orvos utasítása vagy a betegtájékoztató szerint kell becsepegtetni a készítményt. A fül környékét, a fülkagyló külső részét elég a mosakodáskor megtisztítani, majd törölközővel megszárítani.  

Hogyan kell csillapítani az orrvérzést helyesen?

Az élete során mindenkivel előfordul, hogy elkezd vérezni az orra. A fültisztításhoz hasonlóan az orrvérzés elállításával kapcsolatban is számos tévképzet tartja magát makacsul. Hátrahajtott fej, lefekvés, nyomás az orrnyergen, hideg borogatás a tarkóra - ugye, ismerős? Ezek a módszerek hiába hangoznak megnyugtatóan, valójában ideje elfelejteni őket. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük