4 ok a hallásromlás hátterében: nem csak az idősebbeket fenyegeti, de lehet tenni ellene

A hallás több ok miatt is romolhat, némelyik ellen sokat lehet tenni.

hallasvesztes-hallas-karosodas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hallásromlást a legtöbben az időskor kellemetlen velejárójaként tekintik, ami valóban gyakori, azonban csak részigazság. Számos különböző ok állhat a probléma hátterében, amelyek a fiatalabbakat sem kímélik, ám sok esetben a kezelésükre is van lehetőség.

A halláskárosodásnak alapvetően három típusát különböztetik meg: a vezetéses, az idegi vagy szenzorineurális, illetve a kevert fajtát. Míg a vezetéses hallásromlás a külső vagy a középfülben jellemző, és felléphet csupán átmeneti problémaként is, az idegi típus esetén a belső fül is érintett, ez utóbbi áll gyakran az időskori panaszok hátterében. A kevert a kettő kombinációját jelenti.

Gyakori okok a hallásvesztés hátterében

Az átmeneti, kezelhető problémák körébe tartozik a fülzsír felhalmozódása a hallójáratban, az így keletkező fülzsírdugó elzárja a hang zavartalan útját. A zsír eltávolítása gyorsan segít a hallás helyreállításában, ám erre a fültisztító pálcika nem igazán alkalmas, helytelen technikával akár sokat ronthat is az ember a helyzeten, sőt a dobhártyát is felsértheti, de a fülgyertyázás sem javasolt otthoni körülmények között. A fül-orr-gégészeten viszont speciális módszerrel nagyon gyorsan el tudják távolítani a keletkezett fülzsírdugót.

Hallásvesztéssel járhat egy súlyosabb bakteriális vagy vírusos fülfertőzés, illetve az ebből eredő középfülgyulladás is. A betegség gyakran szövődményként lép fel légúti fertőzéseket követően, ha az orrjáratot a középfüllel összekötő Eustach-kürtön át a kórokozó átjut a szervbe. Kísérő tünetként felléphet láz, fülcsengés és fájdalom, váladék a fülben. Antibiotikumkúrát írhat elő az orvos, aki a genny eltávolításában is segíthet. A gyulladás elmúlását követően a hallás újra akadálytalan lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megrepedt, perforált dobhártya is okozhatja a hallásvesztést, amelynek hátterében gyakran hangos zaj, például egy robbanás hangja, hirtelen nyomásváltozás, azaz barotrauma vagy fizikai behatás, baleset állhat. A szakadást erős fájdalom kíséri, akár véres váladék távozásával együtt. A probléma súlyosságát fül-orr-gégész szakorvos állapíthatja meg, kisebb sérülés esetén magától meggyógyul, ritkábban helyreállító műtét javasolt.

A belső fület érintő idegi, azaz szenzorineurális hallásvesztés a fentiektől sokban eltér, a csigában található szőrsejtek károsodására vezethető vissza. Ezek az apró részek felelősek azért, hogy a rezgő levegőrészecskéket idegi impulzusokként továbbítsák a hallóidegen át az agy felé, ezért elhalásuk rontja a hallásképességet.

Jellemző ilyenkor, hogy egyre tompábbá válnak a magas frekvenciájú hangok, és a háttérzajtól egyre nehezebb különválasztani a hangokat, a beszédet. Ez a leggyakrabban idősebb korban fordul elő, fokozatosan súlyosbodik, és visszafordíthatatlan folyamat. Hallókészüléket javasolnak ilyenkor, amely sokat javít a képességen - és egyúttal az ember közérzetén.

Jól látod a színeket?

Az Ishihara-tesztből kiderül, kit érint a színtévesztés.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük