Komoly gondokra utalhat a mellkasi fájdalom sport közben – Nem csak a fáradtság okozhatja
Nem szabad félvállról venni a mellkasi fájdalmat akkor sem, ha sport közben jelentkezik, hiszen komoly problémákra is utalhat.

mellkasi-fajdalom1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ijesztő érzés lehet a sport közben vagy után jelentkező mellkasi fájdalom, amelynek azonban számos egyszerű, könnyen megoldható oka is lehet.

Azonban félvállról sem szabad venni a fájdalmat, dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa elmondja, melyek azok a jelek, amelyeknek mégis fontos utánajárni.

Egyszerű okok is állhatnak a mellkasi fájdalom mögött

Hobbi- és élsportolóknál is előfordul, hogy edzés során vagy után szokatlan tüneteket tapasztalnak magukon, amelyek, ha nem egyértelmű a forrásuk, mint például izomhúzódás vagy izomláz esetén, gyakran ijedtségre adhatnak okot.

mellkasi-fajdalom2
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Ilyen lehet többek közt a szédülés, a szívtájékon érzett nyomás, a nehézlégzés, a gombócérzés a torokban, a mellkasi fájdalom vagy égő érzés. Ebben az esetben érdemes először végiggondolni az legegyszerűbb okokat, amik sport közben a mellkasi panaszokat okozhatják:

  • Nem kellő felkészültség, túl erős edzés: aki kezdőként túl nagy fába vágja a fejszét, hirtelen emeli a terhelést, könnyen panaszos lehet. Érdemes átmenetileg visszavenni a tempót és a terhelést.
  • Edzés előtti étkezés, savas reflux: az edzés előtti közvetlen evés, nehezebb ételek fogyasztása kerülendő, hiszen a terhelés során megnövekedett nyomás gyomorégést is okozhat, ami mellkasi fájdalomhoz is vezethet. Érdemes tudni azt is, hogy a reflux akár szívinfarktusszerű tüneteket is produkálhat. Edzés előtt néhány órával már nem ajánlott nehéz ételeket vagy túl sok ételt fogyasztani.
  • Izomgörcs: csakúgy, mint a test bármely izma, a bordákat körülvevő izmok is begörcsölhetnek. Ez általában erős lokális fájdalom, amit a dehidráltság tovább fokozhat. Ezért tehát gondoskodni kell az edzés előtti, alatti, utáni vízpótlásról, a mellkasi izmok erősítéséről és a megfelelő légzési technikáról is.

Betegségek a háttérben

Előfordulhat, hogy a sport közben és után jelentkező mellkasi fájdalom oka a tüdőben keresendő, ez lehet például egy még nem diagnosztizált vagy nem megfelelően kezelt asztma. Mivel azonban más ok is okozhat ilyen tünetet, ha többször jelentkezik ilyen panasz, esetleg légzési nehézség is társul mellé, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. 

mellkasi-fajdalom3
Fotó: yellowdog / Getty Images Hungary

Az esetek egy kisebb részében szívproblémák is okozhatnak edzés kapcsán jelentkező mellkasi fájdalmat. Fokozottan igaz ez a negyven évnél idősebb sportolókra, náluk már a koszorúér-betegség valószínűsége is nagyobb, jelentkezhetnek az úgynevezett iszkémiás szívbetegség különféle formái, amelyek a mellkasi fájdalomtól a hirtelen szívhalálig sok állapotot, betegséget magukban foglalnak.

Fontos megjegyezni, hogy például örökletes szívbetegségekkel egészen fiatal korban is számolni kell. A hajlamosító alapbetegséggel, például magas vérnyomás, cukorbetegség rendelkezőkre fokozottan kell odafigyelni. Magas vérnyomással élőknek különösen fontos a jól felépített, okos sportolás, az adott fizikai aktivitást pedig ajánlatos abbahagyni, ha a pulzus az egyénileg megállapított, ideális szint fölé szalad, ha szédülés, légszomj, mellkasi nyomás, extra szívütés jelentkezik - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

Milyen, sport kapcsán jelentkező tünetek esetén ajánlott szakemberhez fordulni?

Vannak olyan tünetek, amikre nem érdemes várni, hogy maguktól elmúljanak, minél előbb szakember segítségét érdemes kérni ilyen esetekben. Ha tapasztalhatók mellkasi panaszok, szorítás, fájdalom, szédülés, pillanatnyi eszméletvesztés, erős szívdobogásérzés, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csökkenő vagy stagnáló teljesítmény, az elvárthoz képest lassabb fejlődés, hosszabb regenerációs idő, szorongás, nyugtalanságérzés, terhelésre jelentkező fulladás és családban öröklődő szív- és érrendszeri betegség észlelése is indokolja a szakember segítségét, hiszen az ilyen esetek mihamarabbi kivizsgálást igényelnek.

A 10 leghatékonyabb szíverősítő tea: fogyaszd mindennap, és hatni fog!

Így folyamatos védelmet biztosíthatsz a szívednek és az érrendszerednek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük