Megelőzi a rákot, gyorsítja a sebgyógyulást és jó hatással van a szemre
Használd gyakran a vitaminokban és antioxidánsokban bővelkedő olajat.
Az olívabogyó és a belőle sajtolt olaj a föníciaiaktól származik. A mintegy 4000 éves múltra visszatekintő élelmiszert ma elsősorban Olaszországban és Spanyolországban állítják elő. Számos egészségügyi szempontból hasznos tulajdonsággal bír, éppen ezért érdemes követned az olaszok példáját, ahol az egy főre eső átlagos havi olívaolaj-fogyasztás egy liter felett van.
Rákellenes olíva
Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban magasabb az emberek átlagéletkora: ez részben az olívaolaj-fogyasztásnak köszönhető. Az olívaolaj ugyanis igen magas antioxidáns-tartalommal bír. Ezek a vegyületek semlegesítik a szervezetben a káros szabadgyököket.
A természetes antioxidánsok közül az olívaolaj tartalmaz A-, D- és E-vitamint, továbbá bővelkedik béta-karotinokban. A chicagói Northwestern University kutatóinak vizsgálatai szerint a rendszeres olívaolaj-fogyasztás a mellrák kialakulásnak kockázatát is csökkenti. Egy kutatás szerint a benne lévő olajsav gátolja az emlőrákkal összefüggésbe hozható Her-2/neu jelű fehérje termelődését a szervezetben.
Fiatalító olaj
A benne található A-vitamin pozitív hatással van a szem működésére, gyorsítja a sebgyógyulást, az E-vitaminnal együtt pedig hajad és bőröd szépségét is őrzi. Ha tehát nem vagy megelégedve bőröd minőségével, érdemes kipróbálnod olívás bőrápoló termékeket. Korábbi cikkünkre kattintva megtudhatod, hogyan óvhatod hajad szépségét az olíva erejével. A dió- és mogyorófélék mellett az olívaolaj az egyik legbiztosabb E-vitamin-forrás.
Bőrszépítő arckezelés
Otthon is készíthetsz fiatalító hatású arcápolót. Egy tálban keverj össze negyedcsészényi olívaolajat egy gondosan megtisztított citrom vagy narancs héjával, levével. A citrusfélék savai lehámlasztják az elhalt hámréteget, az olaj pedig ápolja a bőröd. Az így elkészült keveréket finoman masszírozd a bőrbe, majd öblítsd le egy kevés hideg vízzel. Ezt követően már ne tegyél semmit a bőrödre.
Így fogyaszd!
Olívaolaj-fogyasztás tekintetében igencsak le vagyunk maradva a mediterrán országoktól. Éppen ezért érdemes tudatosan megreformálnod az étrendedet: fogyassz több zöld salátát, próbáld ki a gazpacho levest, de süthetsz akár olívás kenyeret is. Táplálkozási szakemberek szerint körülbelül napi négy evőkanál olívaolaj fogyasztása már elegendő mennyiség ahhoz, hogy érvényesüljenek a táplálék pozitív hatásai.
Szűz és extra szűz olajok
Ma már az olívaolajnak is számos fajtája van. Egészségügyi vonatkozásban legtöbbször az extra szűz verzióját említik. Ezt az olívaolajat frissen szedett olívabogyókból állítják elő első préseléssel, hideg sajtolással, kizárólag fizikai eljárással - minden vegyi eljárástól mentesen.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az extra szűz verzió a legdrágább, egyben legjobb minőségű olívaolaj - antioxidáns hatású polifenol-tartalma igen magas: 5-80 mg/100 g. Elsősorban salátákhoz érdemes használnod, sütés során ugyanis sokat veszít az egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságaiból.
A szűz olívaolajat ugyancsak első sajtolásból, ám gyengébb minőségű olajbogyókból nyerik. Minősége és íze az extra szűz olajhoz képest gyengébb, a savtartalma pedig magasabb.
OLVASD EL EZT IS!
- joghurt
- olívaolaj
Hasi zsírpárna ellen ezt a 3 ételt fogyaszd!
- táplálkozás
- paradicsom