4 gyakori hormonális zavar, ami meddőséghez vezethet: nem csak a pajzsmiriggyel lehet gond
Napjainkban sokakat érintenek a különböző hormonális zavarok, amelyek jócskán megnehezíthetik a teherbe esést.

terhességi teszt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meddőség egyik leggyakoribb oka, hogy valamilyen hormonzavarok - vagy akár több - van jelen, mely akadályozza a normál peteérést és a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A legtöbb esetben ezen problémák viszonylag könnyen orvosolhatók, így amint helyrebillennek az értékek, a teherbe esés útjában nincs akadály.

Dr. Polyák Annamáriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megkérdeztük, mely hormonzavarok okoznak legtöbbször meddőséget, illetve hogyan lehet ezeket kezelni.

Pajzsmirigyproblémák

Mivel Magyarország jódszegény területnek számít, így igen sokan küzdenek különböző pajzsmirigyzavarokkal. Leggyakrabban a szerv alul- és túlműködésével találkoznunk, melyek autoimmun eredetűek is lehetnek. Ezen problémák igen könnyen okozhatnak teherbeesési nehézségeket, megnövelhetik a vetélés lehetőségét, hiszen a megfelelő pajzsmirigyhormon-ellátottság igen fontos.

Amennyiben kevés ezen hormonok szintje, úgy megnő az úgynevezett TRH szintje, ami fokozza a TSH mennyiségét. Azonban emellett a prolaktinszint is nő, ami az LH/FSH szintjének megváltoztatása miatt menstruációs zavarokhoz és teherbeesési nehézségekhez vezethet. Ráadásul a pajzsmirigyzavarok könnyen ösztrogéndominanciát idézhetnek elő, mely szintén összekapcsolható a meddőséggel.

Hogy mégis mit lehet tenni? Pajzsmirigy-alulműködés esetén a hiányzó hormonok gyógyszeres pótlása vezet eredményre, míg a túlműködés kezelése általában szintén gyógyszeres, csak ekkor hormongátló készítményre van szükség. Azonban fontos tudni, hogy jelen van-e esetleg hormontermelő göb vagy strúma - ilyenkor meglehet, hogy izotópos kezelés, esetleg műtét ajánlott.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia (IR) manapság egyre gyakoribb kórképnek számít, melyért elsősorban a helytelen életmód tehető felelőssé. A 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is ismert állapot során a sejtek rezisztenssé, érzéketlenné válnak az inzulinra. Az inzulin fő feladata, hogy a glükózt a sejtekhez, szövetekhez szállítsa. Először emiatt a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint bocsát ki, ám előbb-utóbb kifárad, és kialakul a 2-es típusú diabétesz. Az IR igen gyakran okoz menstruációs zavarokat és meddőséget, így sokszor fordul elő, hogy a pozitív teszt sorozatos elmaradása miatt jönnek rá a problémára.

A kezelés elsősorban életmódterápia: ekkor a betegnek személyre szóló diétát kell követnie, melyet rendszeres testmozgás egészít ki. Amennyiben szükséges, úgy gyógyszeres terápia is indokolt, mellyel javítani lehet az sejtek inzulinra való érzékenységén.

Magas prolaktinszint

Már korábban említettük a pajzsmirigyzavarok kapcsán a magas prolaktinszintet, ám önmagában is fennállhat, illetve egyéb hormonzavar mellett is. Oka gyakran a stresszes életmódban keresendő, ugyanis ekkor megemelkedik a hormon szintje. Hogy miért okoz meddőséget? Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin elsősorban a tejelválasztásért és a terhesség megtartásáért szükséges hormon, és magas szintje gátolja a teherbe esést - éppen ezért nehéz olyannyira szoptatás során teherbe esni.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Hogy miként kell kezelni a problémát, az attól függ, mi is váltja ki: ha más hormonzavar, akkor azt is kezelni kell, amennyiben stressz, úgy érdemes megfelelő stresszkezelést elsajátítani. Előfordulhat, hogy az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza a bajt - ekkor gyógyszeres kezelésre, ritkán műtétre van szükség - mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Ösztrogéndominancia, progeszteronhiány

A két nagyon fontos női nemi hormon az ösztrogén és a progeszteron. A ciklus első felében az ösztrogéné, a másodikban a progeszteroné a főbb szerep. Sajnos előfordulhat, hogy mindvégig az ösztrogén van túlsúlyban - ekkor ösztrogéndominanciáról beszélünk, melyben sok tünete közül az egyik az a meddőség (jelen lehet még többek között depresszió, libidóhiány, menstruációs zavarok, hajhullás, migrén, mióma). Ösztrogéndominancia fennállhat, ha túl sok az ösztrogén, de akkor is, ha túl kicsi a progeszteron szintje. Kezelése történhet életmódváltással (súlyfelesleg leadása, kevesebb szója, kevesebb mesterséges adalékanyag). Amennyiben gyermeket szeretne, úgy hüvelyi/tablettás progeszteronpótlásra is van lehetőség.

10 étel, ami támogatja a hormonrendszert

A hormontermelés részben az étrenddel is befolyásolható: az egyensúly hozzájárul az energiaszint növeléséhez, a hangulatingadozás megszüntetéséhez, a stressz és a betegségek kockázatának csökkenéséhez, de segítséget nyújt a megfelelő testsúly elérésében is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük