Magas vérnyomással küzdesz? 7 ok, amiért az úszás igazán jótékonyan hat a betegségre

Az úszás ideális mozgásforma a magas vérnyomással küzdők számára.

GettyImages-483809209
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás Magyarországon a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, időskorban pedig kimondottan gyakorinak mondható. A genetikán túl az életmód játszik fontos szerepet a kialakulásában.

A jó hír az, hogy ezeken a tényezőkön lehet változtatni, bár kétségkívül nagy elhatározásra van szükség hozzá. A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a vérnyomás csökkentéséhez, az úszás pedig különösen alkalmas erre. Itt a nyár, nem is lehetne alkalmasabb az időpont az uszoda felkeresésére!

Kockázatos betegség

A magas vérnyomás, azaz hipertónia sokszor nem jár különösebben specifikus és látványos tünetekkel. Jellemzően reggeli fejfájás, szédülés, fáradékonyság, szapora szívdobogás, izzadás és látászavar is jelentkezhet. A betegséget csendes gyilkosnak is szokták nevezni, mivel ha elhanyagolják, számos szerv károsodásához vezethet, ráadásul növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A vérnyomást negatívan befolyásoló tényezők között az elhízás, a dohányzás, a cukorbetegség, a nem megfelelő táplálkozás, a genetika, valamint az életkor is szerepel. A kardiológusok szerinti optimális vérnyomás 120/80 Hgmm, vagy még alacsonyabb. Ennél az értéknél enyhén magasabb is elfogadható időskorban, azonban fel kell keresni az orvost, ha valaki otthon rendszeresen 135/85 Hgmm feletti vérnyomást mér.

GettyImages-77742714
Fotó: Mike Watson Images / Getty Images Hungary

A betegek gyakran félnek a mozgástól, mert azt gondolják, hogy tovább emeli a vérnyomásukat. Ez valóban létező jelenség, például a súlyemelés és a küzdősportok esetében. Azonban a helyesen megválasztott testedzés folyamatos alkalmazkodásra készteti a szív- és érrendszert, ez pedig azt is jelenti, hogy hosszú távon kiegyensúlyozó hatással lesz a vérnyomásértékekre. Az állóképességet növelő kardioedzés segíthet igazán, azonban fontos megjegyezni, hogy különösen súlyos hipertónia, illetve kezeletlen betegség esetén szakember segítségét kell kérni a sportolásban is!

A cikk az ajánló után folytatódik

Úszással a jobb értékekért

Az úszás vérnyomásra gyakorolt pozitív hatásait kutatások is bizonyítják. Az egyik ilyen felmérésben egyébként egészséges, enyhén emelkedett vérnyomással élő, ötven év feletti felnőttek vettek részt. Az alanyok nem szedtek gyógyszereket. Azoknál, akik 12 hétig rendszeresen úszni jártak, jelentősen csökkent a szisztolés érték, ami a két szám közül az első. Három hónap után a nyaki verőér állapota, rugalmassága is javult. A kontrollcsoport tagjai relaxációs gyakorlatokat végeztek, az ő állapotukban nem történt szignifikáns változás.

GettyImages-566356861
Fotó: Colin Anderson Productions pty l / Getty Images Hungary

Az úszás az állóképességi sportok közé tartozik, az egész szervezet működését kedvezően befolyásolhatja. Kifejezetten igénybe veszi a légzőrendszert, hiszen ritmikus levegővételre van hozzá szükség. Miért ajánlott a magas vérnyomással küzdők számára?

  • Ahogyan a fenti kutatásból is kiderült, javítja az erek állapotát, csökkenti a vérnyomást.
  • Bár gyakori tévhit, hogy nem lehet vele fogyni, a valóságban az úszáshoz sok energiára van szükség. A súlycsökkenés pedig bizonyítottan pozitív irányba mozdítja a vérnyomásértékeket.
  • A sportok többségével szemben szinte minden izmot megdolgoztat. Így pedig segít az egész vázizomrendszer karbantartásában. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen úszásformát választ valaki: a mellúszás például elég nagy terhet ró a nyakizmokra, ilyen szempontból a hátúszás és a helyesen kivitelezett gyorsúszás jobb lehet.
  • Az anyagcsere-betegségekre, így a cukorbetegségre is jó hatással van, ami gyakran jár együtt magas vérnyomással.
  • Az egyik legfontosabb előnye az, hogy ízületkímélő. Emiatt a legjobb választás lehet a túlsúllyal, illetve az ízületi panaszokkal élők számára is. Ezért aztán az idősek számára is bátran ajánlható. 
  • Kedvezően befolyásolja a mentális egészséget. Csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot. 
  • Végezetül kijelenthető, hogy egy jó program, különösen a nyári hőségben. Az idősebb páciensek, barátok összehangolhatják az uszodába járást, beiktathatnak közös pihenőidőket, amit napozással, beszélgetéssel tölthetnek el, így varázsolva igazán élvezhető élményt a sportolásból.

Az úszás mellett a tempós gyaloglás, a kerékpározás és a nordic walking is jó mozgásforma lehet. A megengedett terhelés mértékéről viszont mindenképp érdemes konzultálni a kezelőorvossal!

Vérnyomáscsökkentő, szívvédő gyógyteák

A gyógynövények erejét érdemes az egészségügyi problémáknál minél szélesebb körben felhasználni, természetesen minden esetben a kezelőorvossal egyeztetve. A magas vérnyomás csökkentésére és a vérnyomás-ingadozások mérséklésére is alkalmas több hatékony gyógytea.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük