Mi számít normál és súlyosan magas vérnyomásnak? Az is lényeges, ha csak egyik érték magas

A kardiológus szerint a diasztolés érték emelkedése is gondot okozhat.

Magas vérnyomás fajtái
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan úgy beszélnek a magas vérnyomásukról, hogy az 180 vagy 200 fölé kúszott - ilyenkor az első, szisztolés értékre gondolnak.

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a második, diasztolés érték emelkedése is gondot okozhat.

A magas vérnyomás fokozatai és fajtái

Általánosságban igaz, hogy a vérnyomás szisztolés értéke 100 és 140 Hgmm között, míg diasztolés értéke 60 és 90 Hgmm között tekinthető normálisnak. Ha az értékek ez alatt vannak, alacsony vérnyomásról, vagyis hipotóniáról beszélhetünk, ha az értékek meghaladják a 140/90 Hgmm-t, magas vérnyomás, vagyis hipertónia gyanúja merülhet fel.

Ez utóbbi meghatározás azonban túl általános, hiszen a Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelvei szerint a magasvérnyomás-betegségen belül fokozatokról és fajtákról beszélhetünk. Az alábbi felsorolásban az első számok a szisztolés, a második számok a diasztolés vérnyomásértékekre vonatkoznak, és Hgmm-ben értendők.

  • Optimális vérnyomás: 120, 80 alatt
  • Normális vérnyomás: 130, 85 alatt
  • Magas normális vérnyomás: 130-139 vagy 85-89
  • I. fokozatú enyhe hipertónia: 140-159, 90-99 Ezen belüli alcsoport - határérték hipertónia: 140-149 vagy 90-94
  • II. fokozatú középsúlyos hipertónia: 160-179 vagy 100-109
  • III. fokozatú súlyos hipertónia: >=180 vagy >=110 

Ha csak az egyik érték magas

A fenti felsorolás kiegészíthető még két sorral:

Izolált szisztolés hipertónia: > = 140 és < 90 Ezen belüli alcsoport- határérték izolált szisztolés hipertónia: 140-149 és < 90

Az izolált szisztolés hipertónia annyit tesz, hogy csak első érték minősül magasnak – ahogyan az gyakran megfigyelhető az időseknél és a súlyos érelmeszesedéssel küzdőknél. Fiatalabbaknál jóval ritkább ez a jelenség, és az esetek nagy részében a fokozott szimpatikus idegrendszeri aktivitás, leegyszerűsítve a nem kezelt stressz okozza. Ugyanakkor bármilyen életkorban is tapasztalható, mindenképpen ki kell vizsgálni, hiszen kutatások szerint izolált szisztolés hipertónia esetén sokkal nagyobb a koszorúér-betegség és a kardiovaszkuláris betegség miatti halál kockázata, mint a normális vérnyomású személyeknél, különösen nők esetében. A másik változatnál a diasztolés érték magasabb a normálisnál, ami egy jóval nehezebben megfejthető jelenség, nem is ismert még a pontos oka. Sokáig a ritkább előfordulása miatt nem tekintették különösebben veszélyes problémának, de mára bebizonyosodott, hogy ugyanazon betegségek rizikóját hordozza, mint az izolált szisztolés hipertónia, sőt, a stroke szempontjából még veszélyesebb is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyéni célértékeket kell meghatározni

Dr. Sztancsik szerint, ha többször is előfordul, hogy bármelyik vérnyomásérték magas, nagyon fontos a kivizsgálás.

- A kivizsgálás azonban nem kizárólag a vérnyomásmérésre szorítkozik, a laborvizsgálatoknak, a 24 órás vérnyomásmérésnek, az EKG-nak és más kiegészítő vizsgálatoknak az a szerepe, hogy a felmérjük a szervezet állapotát, ha lehetséges, kiderítsük, honnan ered az eltérés, és okozott-e már valamilyen következményes problémát – mondja dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - A korrekt diagnózisra épülő kezelés akkor hoz tartós, jó eredményt, ha a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítjuk. Ezeket az értékeket, valamint az esetleg elrendelt gyógyszeres kezelést és az optimális esetben életmódorvos által felépített életmódot rendszeresen felül kell vizsgálni, és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények.

Gyógynövények magas vérnyomás ellen

A következő növények rendszeres fogyasztása segít kordában tartani a vérnyomást, de felfázás ellen is hasznosak lehetnek.

10 vízhajtó gyógynövény veseelégtelenség ellen: még a magas vérnyomást is segítenek megelőzni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük