Tünetmentesen is jelentkezhet ez a súlyos zsíranyagcsere-zavar: hasi elhízás esetén még nagyobb bajt okozhat

Komoly problémákat okozhat ez a súlyos zsíranyagcsere-zavar, pedig gyakran tünetmentesen jelentkezik.

Magas koleszterinszint következményei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Miért veszélyes a magas koleszterinszint, ha egyszer nem okoz tünetet? Szükséges-e gyógyszer a csökkentéséhez vagy elég, ha csak „nem eszünk zsírosat”? Mit jelent a metabolikus szindróma, és hogyan függ össze az elhízás a magas vércukorszinttel? Az alapvető kérdésekre dr. Ferenczy Péter, a Kardioközpont belgyógyásza, kardiológus válaszolt.

A magas koleszterinszint következményei

A koleszterinszinttel kapcsolatban a legtöbben ismerik az LDL és a HDL megnevezéseket, és tudják, hogy a HDL az úgynevezett „jó”, az LDL pedig a „rossz” koleszterin. Az LDL szintje és a szív-érrendszeri betegségek ugyanis szorosan összefüggenek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, a szervezet nem képes azt lebontani, így lerakódik az artériák falában. Ennek következtében idővel az érfalakon plakkok alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Ez maga az érelmeszesedés - melynek tüneteiről bővebben itt olvashatsz -, ami miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ezért a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése előbb-utóbb károsodhat. 

Magas koleszterinszint következményei2
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

Az LDL-lel szemben a HDL az úgynevezett jó koleszterin, aminek férfiak eseteben 1,0 mmol/l felett, nők eseteben 1,3 mmol/l felett kell lenni - egy bizonyos határig természetesen, tehát a fenti határértékek feletti HDL-koleszterin nem káros a szervezetre, hanem hasznos. 

Néhányan úgy vélhetik, az érelmeszesedés természetes jelenség. Holott az érelmeszesedés csupán az első lépcsőfok az atherotrombózis felé vezető úton. Ez pedig az egyik legsúlyosabb érrendszeri elváltozás. Attól függően, hogy hol történik az elzáródás, bekövetkezhet a szívinfarktus, a stroke vagy a végtagi trombózis - korábban írtunk három gyógyszerről, ami szintén növeli a trombózis kockázatát. 

A metabolikus szindróma egy anyagcserével összefüggő tünetegyüttes, amelynek legfőbb veszélye abban áll, hogy minél több eleme megtalálható egy személynél, annál nagyobb az esély egy későbbi szív-érrendszeri betegség kialakulásának. Az együttesen jelen lévő rizikófaktorok ugyanis nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak, így összességében 14-15-szörösére növelik a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Alább olvashatóak a tünetegyüttes alkotóelemei.

Hasi típusú elhízás

Akkor beszélhetünk hasi (vagy köznapi néven alma típusú) elhízásról, ha férfiaknál 90, nőknél 80 centiméter feletti haskörfogatot mérünk. 

Ezzel az 5 egyszerű lépéssel leszámolhatsz a hasi zsírral - Menopauzás hízás ellen is jók a dietetikus szerint

Elolvasom

Magas vérnyomás

A magas vérnyomásnak különböző fokozatai vannak, magas normális vérnyomásnak számít a 130-139 vagy 85-89 Hgmm közti érték. I. fokozatú (enyhe) magas vérnyomásról beszélünk 140-159 vagy 90-99, II. fokozatú (középsúlyos) magas vérnyomásról 160-179 vagy 100-109, III. fokozatú (súlyos) magas vérnyomásról >=180 vagy >=110 Hgmm-es értékeknél. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Emelkedett vércukorszint

A prediabétesz egyik típusa az emelkedett éhomi vércukorszint, mely során bár még nem áll fenn cukorbetegség, de az éhgyomorra mért vércukorszint már meghaladja a normál értéket, és 6,1 mmol/l érték fölé emelkedik, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t.

Emelkedett vérzsírszint

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során bevitt zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Optimális esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen, emelkedettnek számít az 1,7 mmol/l fölötti érték.

Emelkedett koleszterinszint

A koleszterin a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen vegyület. Az összkoleszterinszintet a különböző koleszterinfrakciók együttesen adják. Ha az összkoleszterin 5,2 mmol/l fölött van, az LDL-koleszterin 3,6 mmol/l, a HDL-koleszterin pedig 1,1 mmol/l fölött, emelkedett értékekről beszélhetünk.

A metabolikus szindróma minden elemére hat az életmódunk

- A metabolikus szindróma minden elemét befolyásolhatjuk táplálkozással, mozgással, illetve ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel, ez természetesen a koleszterinszintre is igaz. Az életmód reformjával egy időben tehát ajánlatos felkeresni a kardiológust, és amennyiben szükséges, meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, hogy elérhetővé váljon a kívánt célérték - hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter.

Magas koleszterinszint következményei1
Fotó: Iuliia Burmistrova / Getty Images Hungary

- A koleszterinszint célértékét mindig az orvos határozza meg egyénre szabva, számos tényezőt figyelembe véve. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy mindenki ismerje a kezelőorvosával egyeztetett személyes koleszterin-célértékét. A laboratóriumi ellenőrzésnél sem feltétlenül a referenciatartomány számít, és az, hogy meg van-e csillagozva az eredmény, hanem hogy a saját célértékhez képest milyen az az eredmény. Ha valaki még nem érte el a célértéket, akkor fokozni kell az életmódbeli erőfeszítéseket, és esetleg a gyógyszerelésen is változtatni kell.

Ha viszont megvannak a célértékek, az nem jelenti azt, hogy vissza lehet állítani a korábbi életmódot, és be lehet fejezni a gyógyszerszedést. Megfelelő életmóddal elképzelhető, hogy idővel csökkenthető a koleszterincsökkentők adagja, de azt el kell fogadni, hogy szedésükre folyamatosan szükség lesz, már csak azért is, mert életmóddal egy bizonyos szint alá nem csökkenthetők az értékek, amelyeket a genetika is befolyásol. 

Gátolják a vérrögképződést, stabilizálják a koleszterinszintet: 9 étel, ami segít megelőzni a trombózist

A trombózist okozó vérrögképződés helyes étkezéssel megelőzhető, a szív és az erek egészségét is támogatják ezek az ételek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük