Növeli a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázatát: a koleszterinszint vizsgálata életmentő lehet
A magas koleszterinszint súlyos szövődményeket okozhat, de tünetmentesen is fennállhat a veszélyes állapot.

GettyImages-1208254972
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koleszterinszint lehet magas az életmódnak köszönhetően, és lehetséges, hogy genetikai oka van a magasabb értékeknek. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa szerint az okoktól függetlenül csökkenteni lehet és kell az értékeket, elsősorban életmóddal, szükség esetén pedig gyógyszerrel.

A koleszterin a testzsírok egy típusa, és két úton kerülhet a szervezetbe. Egyrészt élelmiszerekkel vihető be, a helytelen életmód miatt emelkedhet meg a szintje, másrészt a máj is termel ilyen anyagot. A koleszterin ugyanis egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Mindazonáltal ha túl magas a koleszterinszint, az kifejezetten káros a szív- és érrendszerre, ugyanis a felesleg lerakódik az erekben, és számos szív-érrendszeri betegséghez vezethet.

Milyen életmód emeli meg a koleszterinszintet?

Az étkezés és az életmód hatására megemelkedhet a káros, vagyis az LDL-koleszterin szintje. A legkockázatosabb faktorok a dohányzás, az ülő életmód, a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása, a túlsúly és elhízás.

Egyes betegségek, mint a diabétesz, vese- és májbetegség és bizonyos gyógyszerek, többek között a szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok is megemelhetik az értékeket. 

Így örökölhető a magas koleszterinszint

- Nagyon leegyszerűsítve az összefüggéseket, a heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia, röviden HeFH annyit jelent, hogy az egyik szülő átörökíti azt a kóros genetikai variánst, aminek következtében magasabb lesz a káros, az LDL-koncentráció a vérben. Ez az örökletes hiperkoleszterinémiák enyhébb, de gyakoribb formája, ötszáz emberből egyet érint. Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örökli a gyermek. Ilyenkor homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról beszélünk, amelyre jellemző, hogy a perifériás érbetegség, az érszűkület a megjelenési forma - ismerteti Vaskó doktor.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Becslések szerint világszerte közel 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége, és a betegek 80%-ánál nem ismerik fel ezt. Az érintett magyar betegek száma 20-50 ezer lehet, és jelenleg alig 1%-uk tud a problémájáról. Ezért is fontos a rendszeres laborvizsgálat - panasz és tünetek nélkül is!

A kezelés minden esetben fontos

Az LDL-koleszterin tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ez a folyamat maga az érelmeszesedés. Ennek pedig hosszú távú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szívkoszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Emiatt komoly rekonstrukciós műtétre, végső esetben amputációra is sor kerülhet. Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően még a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket, - akár a 20-30-as éveikben is - veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek oka az érfalak rendkívüli módon felgyorsult öregedésében keresendő.

GettyImages-467463294
Fotó: Ralwel / Getty Images Hungary

- Bármilyen ok miatt magas a koleszterinszint, az első lépés mindig az életmódváltás - ideális esetben életmódorvos közreműködésével. A koleszterincsökkentő életmódprogram legfontosabb elemei a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, fehér húsokra, halakra építő táplálkozás és a rendszeres, megfelelően felépített mozgás - mondja dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa. - Ezenkívül, különösen az öröklött hiperkoleszterinémia esetén szükséges lehet a gyógyszeres kezelés még akkor is, ha nincsenek zavaró tünetek. A gyógyszerszedésről kizárólag az orvos dönthet, sok más egészségi és életmódi tényező figyelembevételével.

Így lehet csökkenteni a koleszterinszintet: 8 hatásos tipp a gyógyszeren túl

Az egészséges funkciók érdekében a felírt orvosságok mellett is szükség van életmódbeli változtatásokra. Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük