Így termelj jóllakottság-hormont! 3 egyszerű zsírégető módszer
Tudtad, hogy a halfogyasztás nem csupán egészséges, de az éhséget is csökkenti?
A fogyókúra során az egyik legnagyobb dilemmát az éhségérzet csökkentése okozza, hiszen a súlyvesztés hosszú távú, ha koplalsz.
Az éhezés hatására ugyanis a szervezet raktározó üzemmódra kapcsol, és a bevitt kalóriákat nagyobb hatékonysággal alakítja zsírrá. A cél tehát, hogy jóllakottan fogyj.
Leptin - jóllakottság-hormon
A leptin - más néven jóllakottság-hormon - a fehérzsír-szövetben termelődik, vérben mérhető mennyiségét pedig a hipotalamusz érzékeli. A leptin egy másik, ghrelin nevű hormonnal együtt felel az éhségérzet szabályozásáért.
A ghrelin az üres gyomorban termelődik, és arról tájékoztatja az agyat, hogy megérett az idő a tápanyag-utánpótlásra.
Ha tehát a vérben a leptinszint magas, jóllakottnak érzed magad, de ha a ghrelinből érzékel nagyobb mennyiséget az agy, éhségérzet alakul ki.
Így termelj jóllakottság-hormont
A kérdés tehát az, hogy érheted el, hogy a fogyókúra során szervezetedben magas legyen a leptin hormon szintje, illetve javuljon a testben a leptinválasz - vagyis agyad érzékenyebben reagáljon a jóllakottság-hormonra.
A túlsúlyos emberek esetében ugyanis gyakran megfigyelik a kutatók, hogy a leptinrezisztencia okoz problémát: ilyenkor hiába magas a vérben a hormon szintje, a test nem reagál rá elég érzékenyen.
Több halat
Számos kutatás kimutatta már, hogy a rendszeres halfogyasztás több szempontból is jó hatással van az egészségre. Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő tengeri halak fogyasztásával meghosszabbíthatod az életed.
Egy padovai kutatás szerint a halban gazdag étrend javítja a szervezet leptinválaszát. Érdemes tehát hetente legalább kétszer tengeri halakat - makrélát, heringet, tonhalat - fogyasztanod.
Többször kis adagokban
Bizonyára sokszor hallottad már, hogy a fogyás érdekében érdemes átállni a napi háromszori étkezésről a napi ötszörire. Egyrészt így nem viszel be egyszerre túl nagy adag ételt, nem terheled meg nagyon az emésztőrendszeredet, másrészt kevesebb idő telik el két étkezés között. Ha pedig a nap során többször viszel be egységnyi kalóriát, azzal megakadályozod, hogy a vérben túlságosan csökkenjen a leptinszint - vagyis megéhezz.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Figyelj a glikémiás indexre!
A glikémiás index egy szám 0 és 100 között, mely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer szénhidráttartalmát milyen gyorsan használja fel a szervezet. Minél magasabb ez a szám, az étel fogyasztását követően annál gyorsabban emelkedik meg a szervezetben az inzulinszint, majd ugyanilyen gyorsan vissza is zuhan. Mivel a z inzulin és a leptintermelés kapcsolatban áll egymással, még inkább érdemes az alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítanod a napi étrendedet. Ha ugyanis magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű táplálékokat fogyasztasz, lassabban alakul ki éhségérzet. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz a glikémás index és a fogyás kapcsolatáról.
OLVASD EL EZT IS!