Hány fok van az irodában? Ennyi ideális a szakértő szerint
A nem megfelelő hőmérsékletre állított légkondi egészségügyi problémákat okozhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki a nyári kánikula idején kénytelen a szabadban dolgozni, valószínűleg szívesen cserélne a klimatizált irodában ülőkkel, akiknek kétségkívül jóval elviselhetőbbek a munkakörülményeik.

Kellő körültekintés nélkül azonban a légkondicionáló használata is számos kellemetlenséget okozhat.

Hány fok van az irodában?

Amikor a hőmérő higanyszála 30°C fölé kúszik, a munkahelyen is jobb, mint otthon, az ötödik emeleten felkiáltással még azok is szívesen mennek dolgozni a klimatizált irodába, akik nem különösebben rajonganak a főnökükért.

Ám annak érdekében, hogy a légkondicionáló használatából ne származzanak egészségügyi problémák, fontos, hogy megfelelő hőfokra állítsátok a berendezést. Néhány nap kánikulát követően sokan vallják a minél hidegebb, annál jobb elvét a klímával kapcsolatban. Ezzel azonban óvatosabbnak kell lenned.

Ennyi az ideális a hőmérséklet a szakértő szerint

Jurij Zsigalov kijevi tisztifőorvos-helyettes szerint munkaidőben legfeljebb 25°C lehet a levegő hőmérséklete az irodában.

Amennyiben az ott tartózkodók könnyebb munkát végeznek, 22-25°C-os hőmérséklet tekinthető ideálisnak. Nehéz fizikai munka esetén azonban ennél alacsonyabb, nagyjából 18-22°C tekinthető ideálisnak zárt térben.

Légkondicionáló okozta egészségügyi problémák

A túl alacsonyra állított klíma könnyen okozhat ízületi problémákat - különösen, ha a berendezésből érkező hideg levegő telibe talál. A hideg hatására az erek összehúzódnak, így a keringésed nem működik megfelelően, a szövetek pedig nehezebben jutnak oxigénhez - néhány napba is beletelhet, míg a nyakad vagy vállad újra használható állapotba kerül.

Ha 22-25°C-nál alacsonyabbra állítjátok a légkondicionálót, a benti és a kinti levegő hőmérséklete közötti különbség megviselheti a szervezetedet. Ilyenkor tapasztalhatsz szédülést, rossz közérzetet, szélsőséges esetben akár ájulás is bekövetkezhet. A túlságosan hideg levegő kiszáríthatja a nyálkahártyákat, aminek következtében megfázás alakulhat ki.

Amennyiben a légkondicionáló berendezést nem tisztítják megfelelően, kórokozók szaporodhatnak el benne. A klímában élő baktériumok és gombák okozta betegségekről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Nálatok van légkondi az irodában?

Ezt is szeretjük