A fejfájás csak az első jel: a légkondi okozta legsúlyosabb betegségek
A nem megfelelően karbantartott klímaberendezés veszélyes lehet az egészségedre. Íme, a tünetek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári forróságban a légkondicionáló áldásos lehet a lakásban vagy az irodában. Használata azonban körültekintést igényel, hiszen a klímaberendezés hűtővizében kórokozók telepedhetnek meg. Az itt tanyázó baktériumok vagy gombák pedig komoly fertőzést is okozhatnak.

Légiós betegség - bakteriális fertőzés

A fertőzés nevét onnan kapta, hogy először az amerikai légió 1976-os kongresszusának résztvevőinél mutatták ki. A háborús veteránoknál járványos tüdőgyulladás lépett fel, melynek okát a szakemberek egy bizonyos Legionella pneumophila nevű kórokozó képében azonosították. A kórokozót a szálloda levegőjében a légkondicionáló-rendszer keringette. A Legionella baktériumok által okozott fertőzés influenzaszerű tüneteket produkál, így azonosítása nem egyszerű.

Tünetek

  • Láz.
  • Fejfájás.
  • Köhögés.
  • Mellkasi fájdalom.

A kórokozó a légkondicionáló hűtővizében szaporodik el, ám a fertőzéstől csak akkor kell tartanod, ha a berendezés nincs megfelelően karbantartva - nem tisztíttatod ki szakemberrel minden szezon elején.

Előfordulhat, hogy átestél már ilyen fertőzésen anélkül, hogy azonosították volna a kórokozót. Komoly problémát akkor jelent a betegség, ha szervezeted nem képes magától leküzdeni, és légzési nehézség alakul ki.

Épp ezért az első tünetek jelentkezésekor jobb orvoshoz fordulni: antibiotikum-kúrával hatásosan kezelhető a légiós betegség.

Aspergilliozis - gombás fertőzés

A légkondicionáló hűtővizében nem csupán baktériumok, hanem gombák is megtelepedhetnek. Az Aspergillus gombafajok például szívesen tanyáznak ebben a nedves környezetben. A tüdőbe belélegzett gombaspórák először a kishörgők falában telepednek meg, majd onnan a mélyebb tüdőszövetbe jutnak. Emellett a kórokozók az arc- és orrüregbe is befészkelhetik magukat. A fertőzés kezdetben nem okoz panaszokat, ám amint a gomba elszaporodott a szervezetben, számos kellemetlen jellel hívja fel magára a figyelmet.

Tünetek

  • Fejfájás.
  • Nehézlégzés.
  • Rossz közérzet.
  • Száraz köhögés.

Ha a nyári hónapokban a fent említett tüneteket tapasztalod, fontos, hogy mielőbb orvoshoz fordulj. A pontos diagnózis felállításához olykor röntgenre is szükség van - ennek segítségével megállapíthatják, hogy a szervezet mely részein szaporodott el a gombafaj. A betegség kezelése gyógyszeres terápiával történik, a szakember valószínűleg Amphotericin-B nevű szert ír fel.

Így használd helyesen a légkondit!

A tisztaság fél egészség

Rendkívül fontos, hogy minden évben - még mielőtt elkezdenéd használni -, kitisztíttasd a készüléket. Remélhetőleg ezen már túl vagy, ha azonban még nem, mindenképpen pótold az elmaradást! A légkondicionálóban tanyázó mikroorganizmusok ugyanis az egész szezonon át folyamatosan fertőzhetnek.

Ne légy eszkimó!

Bár csábító lehet a 30-35 C°-os nyári melegben a légkondit a lehető leghidegebb fokozatra állítani, nem tanácsos sarkvidéki időjárást varázsolnod a lakásba vagy az irodába. A szakértők azt javasolják, hogy a benti hőmérséklet legfeljebb 5-7 fokkal legyen alacsonyabb, mint a kinti. Ellenkező esetben, amikor kimész a szabadba, a hirtelen hőmérséklet-emelkedés megterhelő lehet a szervezeted számára.

Ezt is szeretjük