Száraz köhögés, izomfájdalom is jelezheti a legionella-fertőzést: könnyű összetéveszteni az influenzával
A legionellafertőzés általános tünetekkel jelentkezik, pedig nagyon fontos a korai kezelés.

GettyImages-820980226
beauty and style
Top olvasott cikkek

A légiósbetegséget, vagy legionellózist épületgépészkórnak is nevezik, a fertőzések kialakulásában ugyanis döntő szerepet játszanak a különböző épületgépészeti berendezések.

A fertőzést meleg vizes környezetben megjelenő baktériumok okozzák, így veszélyt jelenthetnek a nem megfelelően gondozott zuhanyzók, hűtőtornyok, pezsgőfürdők és szökőkutak is. A betegség tüneteiről dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

Csak belélegzés útján fertőz

A Legionella baktériummal számtalan helyen találkozhatunk életünk során. A kórokozó gyakorlatilag bárhol elszaporodhat, ahol 37 fok feletti vizes környezetet talál.

GettyImages-494762284

Természetes vizeinkben is előfordul, de megtalálható a háztartási meleg vizes rendszerekben is. Kezet moshatunk vele, akár meg is ihatjuk, tüneteket ugyanis kizárólag belélegzés útján okoz, ha a tüdőbe jut. A fertőzés forrásai így olyan vizes berendezések lehetnek, amelyek működésük közben aeroszolméretű vízcseppeket bocsájtanak ki. 

Influenzához hasonló tünetek

A betegség kezdeti szakaszában láz, fejfájás, izomfájdalom jelentkezik, majd később száraz köhögés és tüdőgyulladás lép fel. A kórokozó elsősorban az ötven év feletti korosztály, a krónikus tüdőbetegek és a dohányosok számára jelent fokozott kockázatot, illetve azoknál, akiknél csökkent immunműködés áll fenn.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A betegség fokozott kockázatot jelent a rizikócsoportba - ötven év felettiek, dohányosok, krónikus tüdőbetegek, csökkent immunműködés - tartozók számára, ezért ha a betegség tünetei jelentkeznek, forduljunk mielőbb orvoshoz! A kórokozót vérből, légúti váladékból és vizeletből is ki lehet mutatni. Ezt követően a szükséges antibiotikumos kezelést kell megkezdeni.

9 veszélyes baktériumtenyészet a konyhában

Használatuk szinte mindennapos, alapos tisztításuk azonban sokszor elmarad.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük