Sokan már antibiotikum-rezisztens baktériumokkal fertőződnek meg: magyar kutatók új modellt dolgoztak ki ellenük

Egyre több az antibiotikum-rezisztens baktérium, ezek terjedése ellen dolgoztak ki egy átfogó epidemiológiai modellt magyar kutatók.

rezisztens baktérium
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezisztens baktériumok terjedésére állított fel új epidemiológiai modellt Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem, röviden SZTE Bolyai Intézetének matematikusa a Semmelweis Egyetem két munkatársával közösen, kutatási eredményeiket a Nature Communications folyóiratban mutatták be - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az utóbbi években azt vették észre az orvosok, hogy a Helicobacter pylori-fertőzés - amely gyomorfekélyt, nyombélfekélyt és gyomorrákot is okozhat - kezelése a clarithromycin nevű antibiotikummal egyre ritkábban sikeres. Ennek oka az antibiotikum-rezisztencia növekvő gyakorisága. Ezt, illetve ehhez hasonló, a makrolidok közé tartozó antibiotikumokat számos más betegség esetén is alkalmaznak, amelyek ugyanúgy hozzájárulhatnak a gyakoribb rezisztenciához.

Rezisztens baktériumok kutatása

A rezisztens baktériumok terjedése az egyik legnagyobb globális egészségügyi kihívás. A Semmelweis Egyetem két munkatársa, Kocsmár Éva és Lotz Gábor, valamint Röst Gergely által végzett kutatás célja annak kiderítése volt, hogy honnan ered ezen baktérium antibiotikum-rezisztenciája. A kutatók 4744 fertőzött beteg gyomorbiopsziás mintáját vizsgálták meg, és megnézték, hogy a betegek múltbeli gyógyszerfogyasztása milyen összefüggésben van a rezisztencia gyakoriságával.

GettyImages-1310989272

A vizsgálat során a szakemberek megállapították, a betegek egy jelentős része soha nem szedett makrolid típusú antibiotikumot, mégis azzal szemben rezisztens baktériummal volt megfertőzve - ezt nevezik primer rezisztens fertőzésnek.

A Röst Gergely és kutatótársai által készített modell részletesen leírja a különböző típusú Helicobacter pylori-fertőzések terjedését, és közben figyelembe veszi a lakosság gyógyszerfelhasználását is. A számítások szerint ezen betegek döntő többsége már eleve a rezisztens baktériummal fertőződött meg. A járványdinamika azt is megmutatta, hogy az egyéb célú makrolidok fogyasztásának csökkentése mennyivel mérsékelhetné rezisztencia kialakulását.

A Helicobacter pylori-fertőzés célzott gyógyszeres kezelés nélkül nem gyógyítható, és ugyan a kórokozó a teljes népesség mintegy felében megtalálható tünetmentesen, betegség kialakulása esetén komoly szövődmények - gyulladásos és daganatos rendellenességek - fordulhatnak elő, amennyiben nem sikerül hatékony készítményt alkalmazni a kórokozó ellen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Nemzetközi példák is alátámasztják, hogy a kezelések észszerűsítésével jelentősen csökkenthető az antibiotikum-fogyasztás. Az ilyen kutatások nagyban elősegítik olyan kezelési protokollok kidolgozását, amivel mérsékelhető a lakosság körében a rezisztencia további növekedése - áll a közleményben.

Hogyan alakul ki egy szuperbaktérium?

A bakteriális fertőzések súlyos problémákhoz vezethetnek. Bizonyos baktériumok ellenállóvá váltak olyan hatékony gyógyszerekkel szemben, mint az antibiotikum.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük