Hogyan alakul ki egy szuperbaktérium? Már az antibiotikum sem használ ellenük, de erről mi is tehetünk

A bakteriális fertőzések súlyos problémákhoz vezethetnek. Bizonyos baktériumok ellenállóvá váltak olyan hatékony gyógyszerekkel szemben, mint az antibiotikum.

szuperbaktériumok nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutatók új antibiotikumok kifejlesztésén dolgoznak amellett, hogy a jelenleg használatos kezeléseket is hatékonyabbá szeretnék tenni. Az antibiotikum-rezisztens baktériumok komoly fenyegetést jelentenek az emberiségre nézve.

A WHO publikálta annak a 12 baktériumfajnak a nevét, amik a legnagyobb fenyegetettséget jelentik. A legveszélyesebb baktérium közé tartozik a cisztás tüdőfibrózisért felelős Pseudomonas aeruginosa, ahogy az Enterobacteriaceae baktériumcsalád is, melynek legismertebb tagja a vastagbélgyulladásért felelős E. coli baktérium és a tüdőgyulladásért, sebfertőződésért vagy húgyúti fertőzésért felelős Acinetobacter baumannii is. Ezek ellenállóak a carbapenem hatóanyagú antibiotikumokkal szemben, amit már eleve antibiotikum-rezisztens mikrobák ellen fejlesztettek ki.

Rezisztens szuperbaktériumok kialakulása

Az 1940-es évek óta az antibiotikumoknak köszönhetően gyorsan csökkent a megbetegedések száma. Sajnos azonban az évtizedek alatt a kórokozók különböző védekezőstratégiákat dolgoztak ki.

A mikrobák, mint például a baktériumok, mikroszkopikus organizmusok. Azokat, amik károsak az emberre nézve, antimikrobiális gyógyszerekkel kezelik, aminek a legismertebb változata az antibiotikum. A mikrobák közé tartoznak baktériumok és gombák is, a káros és jótékony fajtájuk egyaránt. Az antibiotikumok képesek elpusztítani őket - sajnos a hasznos baktériumokat ugyanúgy, ezért is érdemes antibiotikumkúra után a bélflórában pótolni a fontos bélbaktériumokat probiotikum-kúrával. Az antibiotikum-rezisztens kórokozók sokszorozódni is tudnak, átadhatják rezisztenciájukat a többi baktériumnak, és gyorsan terjednek.

Egyrészről például a Gram-negatív kórokozóknak olyan membránjuk van, amin nem tud áthatolni az antibiotikum, mások semlegesíteni tudják, vagy el tudnak rejtőzni előle, de akár az antibiotikumok keresési mechanizmusát is megváltoztathatják.

Mindez a gyors ütemű fejlődés elkerülhető lett volna, hogyha a betegségekre tényleg akkor írnának fel antibiotikumot az orvosok, amikor csak azzal lehet leküzdeni. Mivel mindenki a gyors megoldások híve, nem számoltak azzal a következménnyel, hogy ezzel csak megerősítik a baktériumokat - nem csoda, hogy a régen csodaszámba menő penicillinre már az ismert baktériumok 76%-a ellenálló.

Kutatások a rezisztens baktériumok ellen

- A laboratóriumi kísérletek alatt látszik, hogy a baktériumok képesek az antibiotikum hatóanyagát veszélyzónaként kezelni és kikerülni. Az egymásnak leadott vészjelzés esetén jól látható kör alakban mozognak körülötte, ez egy nagyon okos túlélési módszere a baktériumoknak. Ha kiderül, hogy a baktériumok ugyanazt a kitérőmanővert használják fertőzéskor is, segíthet megmagyarázni, hogy egyes baktériumfertőzéseket miért nem lehet hatékonyan kezelni antibiotikumokkal - mondta el Nina Molin Høyland-Kroghsbo professzor a Science Daily oldalán.

Egy tanulmány során a baktériumok növekedését és osztódását vizsgálták Petri csészékben. Olyan környezetet hoztak létre, amely hasonlít a nyálkahártya felületére - mint például a cisztás fibrózisban szenvedő személy tüdeje. Ebben a mesterségesen teremtett környezetben azt vizsgálták, hogyan viselkednek a baktériumok, és hogyan reagálnak antibiotikumra vagy bakteriofágokra - ezek olyan vírusok, amik baktériumokat fertőznek meg. 

- Megdöbbentő nézni, ahogy kommunikálnak egymással a baktériumok, és változtatják a viselkedésüket annak érdekében, hogy az egész baktériumpopuláció túléljen. A szuperbaktériumok titka, hogy egységes szervezetként működnek.

A Pseudomonas aeruginosa baktériumokat kritikus veszélyként tartják számon, ezért az új típusú antibiotikumok kifejlesztésére nagy szükség van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Ezek a baktériumok komoly problémát jelentenek, világszerte rengeteg halálos esetért felelősek. Ennek érdekében minden tudásra szükség lehet, hogy harcolni lehessen ellenük. Feltehetően ezeket a vészjelzéseket kell valamivel blokkolni - így nem tudják kikerülni a hatóanyagot, ez talán segíthet az antibiotikumoknak elpusztítani őket - nyilatkozta a professzor a Science Daily oldalán

A WHO közleménye szerint 2025-re öt új kezelési módszert fognak kifejleszteni, ötven cég dolgozik együtt húsz országban, hogy kifejleszthessék a hatékony gyógyszereket.

Antibakteriális hatású gyógynövények

Mindig vigyázni kell, mielőtt saját szakállára valaki elkezd otthon egy általa varázslatosnak hitt főzetet kutyulni. Egészségügyi probléma esetén az alább felsorolt gyógynövények használata előtt mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük