Így működik a láthatatlan fogszabályzó - 40 éves kor felett is javasolt

Sokan nem tudják, de felnőtteknél is ugyanolyan eredményes lehet a fogszabályzós kezelés, mint a gyerekeknél.

fogszabályozás felnőttkorban
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kedves tekintet egy szép mosollyal kiegészülve bárkit levesz a lábáról, de legalábbis a legjobb belépő egy új kapcsolatba: legyen az privát vagy szakmai.

Ma már egyáltalán nem számít furcsaságnak, amikor valaki felnőttként, akár negyvenéves kor felett vág bele a fogszabályozásba. Ilyenkor a legtöbben már elsősorban esztétikai szempontok miatt döntenek a kezelés mellett, mely szerencsére éppoly eredményes lehet, mint gyermekkorban. Az életkor és a fogszabályozás sikerességének összefüggéséről és a legújabb kezelési módszerekről dr. Vánkos Borbálát, a mySmile fogorvosát kérdeztük.

Fogszabályozás felnőttkorban

A fogak egy életen át képesek a mozgásra, így az őket érő külső hatásokra válaszul egy bizonyos idő elteltével egy újonnan kialakult helyzethez tudnak igazodni. Ennek köszönhető, hogy a rendezett fogsor és a „tökéletes mosoly” felnőtteknél is jó eséllyel megvalósítható.

- Bizonyos eltérések, például a nem megfelelő állcsontviszony teljes körű megoldása azonban csak gyermek- és kamaszkori fogszabályozással várható, ebben az esetben a kezelés első lépései már 6-7 éves korban meg kell hogy kezdődjenek - hívja fel a figyelmet a doktornő.

Fogyszabályozást megelőző vizsgálatok

Felnőttkorban természetesen ugyanúgy szükség van alapos megelőző vizsgálatokra: figyelembe kell venni a fogak mellett a harapás és az állcsontok eltéréseit is, a páciens esetleg fennálló betegségeit, az általa szedett gyógyszereket, és ennek megfelelően felállítani egy személyre szabott kezelési tervet. A fogszabályozást sokszor egyéb fogászati beavatkozások egészítik ki, például szükség lehet a bölcsességfogak eltávolítására vagy a fogágy kezelésére. 

Abban, hogy egyre nagyobb az igény az idősebb korban végzett esztétikai korrekció iránt, kiemelt szerepe van a technika fejlődésének. A rögzített készülékek fogakra helyezett záracskái kisebbek, mint régebben, és anyaguk a fém mellett esztétikus porcelánból is készülhet. 

A láthatatlan fogszabályozás

Ma már olyan fogszabályozó készülékek is rendelkezésre állnak, melyek sem a munkavégzésben, sem szabadidős tevékenységek során és kinézetünket tekintve sem okoznak semmiféle kényelmetlenséget.

láthatatlan fogszabályozás egyben
Fotó: Getty Images Hungary

Ilyen például az úgynevezett láthatatlan fogszabályozó, mely precízen megtervezett és kivitelezett sínek sorozatával, úgynevezett aligner-típusú rendszerrel működik. Nagy előnye, hogy fájdalommentes, diszkrét és könnyen tisztítható. Kifejezetten felnőtteknek ajánlott, használata gyermekkorban a növekedés befejeződéséig nem javasolt.

- Mivel a láthatatlan fogszabályozó a kivehető készülékek közé tartozik, a páciensek részéről komolyabb együttműködés és fegyelem szükséges a siker eléréséhez, így a kiváló szájhigiénia fenntartása, a fegyelmezett hordás és a rendszeres kontrollokon való részvétel - tájékoztat dr. Vánkos Borbála.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fogszabályzó előtt és után: ennyit számít a rendezett mosoly

A fogszabályozás nincs korhoz kötve. Természetesen a tejfogakat általában nem szabályozzák, de utána egészen idősebb korig van lehetőség a fogsor esztétikussá tételére. 

Fogszabályzó előtt és után: ennyit számít a rendezett mosoly

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük