Így működik a láthatatlan fogszabályzó - 40 éves kor felett is javasolt
Sokan nem tudják, de felnőtteknél is ugyanolyan eredményes lehet a fogszabályzós kezelés, mint a gyerekeknél.

fogszabályozás felnőttkorban
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kedves tekintet egy szép mosollyal kiegészülve bárkit levesz a lábáról, de legalábbis a legjobb belépő egy új kapcsolatba: legyen az privát vagy szakmai.

Ma már egyáltalán nem számít furcsaságnak, amikor valaki felnőttként, akár negyvenéves kor felett vág bele a fogszabályozásba. Ilyenkor a legtöbben már elsősorban esztétikai szempontok miatt döntenek a kezelés mellett, mely szerencsére éppoly eredményes lehet, mint gyermekkorban. Az életkor és a fogszabályozás sikerességének összefüggéséről és a legújabb kezelési módszerekről dr. Vánkos Borbálát, a mySmile fogorvosát kérdeztük.

Fogszabályozás felnőttkorban

A fogak egy életen át képesek a mozgásra, így az őket érő külső hatásokra válaszul egy bizonyos idő elteltével egy újonnan kialakult helyzethez tudnak igazodni. Ennek köszönhető, hogy a rendezett fogsor és a „tökéletes mosoly” felnőtteknél is jó eséllyel megvalósítható.

- Bizonyos eltérések, például a nem megfelelő állcsontviszony teljes körű megoldása azonban csak gyermek- és kamaszkori fogszabályozással várható, ebben az esetben a kezelés első lépései már 6-7 éves korban meg kell hogy kezdődjenek - hívja fel a figyelmet a doktornő.

Fogyszabályozást megelőző vizsgálatok

Felnőttkorban természetesen ugyanúgy szükség van alapos megelőző vizsgálatokra: figyelembe kell venni a fogak mellett a harapás és az állcsontok eltéréseit is, a páciens esetleg fennálló betegségeit, az általa szedett gyógyszereket, és ennek megfelelően felállítani egy személyre szabott kezelési tervet. A fogszabályozást sokszor egyéb fogászati beavatkozások egészítik ki, például szükség lehet a bölcsességfogak eltávolítására vagy a fogágy kezelésére. 

Abban, hogy egyre nagyobb az igény az idősebb korban végzett esztétikai korrekció iránt, kiemelt szerepe van a technika fejlődésének. A rögzített készülékek fogakra helyezett záracskái kisebbek, mint régebben, és anyaguk a fém mellett esztétikus porcelánból is készülhet. 

A láthatatlan fogszabályozás

Ma már olyan fogszabályozó készülékek is rendelkezésre állnak, melyek sem a munkavégzésben, sem szabadidős tevékenységek során és kinézetünket tekintve sem okoznak semmiféle kényelmetlenséget.

láthatatlan fogszabályozás egyben
Fotó: Getty Images Hungary

Ilyen például az úgynevezett láthatatlan fogszabályozó, mely precízen megtervezett és kivitelezett sínek sorozatával, úgynevezett aligner-típusú rendszerrel működik. Nagy előnye, hogy fájdalommentes, diszkrét és könnyen tisztítható. Kifejezetten felnőtteknek ajánlott, használata gyermekkorban a növekedés befejeződéséig nem javasolt.

- Mivel a láthatatlan fogszabályozó a kivehető készülékek közé tartozik, a páciensek részéről komolyabb együttműködés és fegyelem szükséges a siker eléréséhez, így a kiváló szájhigiénia fenntartása, a fegyelmezett hordás és a rendszeres kontrollokon való részvétel - tájékoztat dr. Vánkos Borbála.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fogszabályzó előtt és után: ennyit számít a rendezett mosoly

A fogszabályozás nincs korhoz kötve. Természetesen a tejfogakat általában nem szabályozzák, de utána egészen idősebb korig van lehetőség a fogsor esztétikussá tételére. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük