Egy fontos oltás, amit most kell beadatni a teljes védettséghez: a kullancsencephalitis elleni vakcina három részből áll

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltást három részletben adják be.

Egy fontos oltás, amit most kell beadatni a teljes védettséghez: a kullancsencephalitis elleni vakcina három részből áll
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években kifejezetten elszaporodtak a kullancsok, nemcsak az erdőkön és gyeptársulásokon, de a városi parkokban, kertekben is gyakran találkozott vele az ember, nem kis bosszúságára. A vérszívás önmagában is kellemetlen, de ami miatt igazán veszélyes, hogy a rovar több zoonózis betegséget is terjeszthet.

Bár csak néhány kering a köztudatban, a kullancsok számos betegség terjedésében szerepet játszanak: az emberekre nézve a legveszélyesebb a kullancsencephalitis, azaz a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, illetve a Lyme-kór, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz. Ritkán, de embert is fertőzhet többek között a nyirokcsomó-gyulladással járó tibola, Q-láz és a tularémia, vagyis nyúlpestis.

Kullancs elleni védőoltás

A kullancsencephalitis ellen oltással védekezhet az ember, feltéve, hogy nem várja meg a beadatással a nyári időszakot: az ideális időpont a tél vége vagy a tavasz legeleje, mivel ez valójában egy három részletből álló oltássorozat. Kétféle oltás van forgalomban jelenleg ma Magyarországon.

Az egyiknél az első vakcina után 1-3 hónap múlva következik a második, amely nagyjából 14 nap múlva már védettséget biztosít a betegség ellen, tehát időben elkezdve már az idei kullancsszezon is biztonságosabbá tehető.

A harmadik, emlékeztető oltás 5-12 hónappal követi a másodikat, ezzel együtt válik teljessé a sorozat, mely hosszú távon segít a megelőzésben. A sorozat azonban nem véd egész életre: először három évvel később, majd ötévente érdemes újra megismételni az emlékeztető oltásokat. Hatvan év felett háromévente javasolják.

A másik vakcina annyiban különbözik, hogy ott az első két részlet után az emlékeztetőt három évvel később adják be, majd ez ötévente ismételhető. 49 éves kor után ez háromévente javasolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kivételes esetekben gyorsított eljárás is lehetséges, ezt akkor javasolják, ha az ember az első oltása után fedez fel magában egy kullancsot. Ilyenkor a második oltást is mihamarabb beadják, hogy minél hamarabb védetté tegyen. Szerencsére február-márciusra időzítve a szerencsétlen eshetőség miatt nem kell különösebben aggódni.

Az oltás nem javasolt egyévesnél fiatalabb gyereknek és tojásfehérje-allergiásoknak. Mellékhatásként némi bőrpír, átmenetileg hőemelkedés, láz, fejfájás is felléphet a Nemzeti Oltóközpont tájékoztatása alapján.

A kullancsencephalitis az adatok szerint 0,5-1%-ban halálos, ám a szövődmények gyakoriak: a megbetegedettek 5-10%-a maradandó bénulást, 26-46% pedig idegrendszeri károsodást tapasztalhat. Kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet a fertőzés.

Az oltás ára magánorvosi oltóközpontokban jelenleg 9-13 ezer forint között mozog dózisonként, erre jön rá az 1-2 ezer forintos oltási díj, esetleg a regisztrációs díj.

Ami ellen nem véd

A kullancsencephalitis elleni oltás nem redukálja nullára a betegségek esélyét. Mivel a csípést nem akadályozza meg, a kullancsok által terjesztett, gyakoribb Lyme-kór is fenyeget. A bakteriális fertőzés erős antibiotikumos kezelésekkel az esetek többségében legyőzhető, a gyermekek és az idősebb vagy gyengébb immunrendszerű emberek szervezetét nagyon megterheli, szélsőséges esetben bénulás, idegi bántalmak is felléphetnek hatására. Ezért is különösen fontos a megelőzés annak, aki sok időt tölt a szabadban.

Tudatos védekezéssel, azaz a bolti vagy akár házi kullancsriasztó készítményekkel, megfelelő öltözettel és a nap végén alapos átvizsgálással, valamint a megfelelő kullancs-eltávolító technikával töredékére csökkenthető a fertőzések kockázata.

A kullancs mintája is árulkodó

A különböző kullancsfajok jellemzően eltérő betegségeket is terjesztenek, így a kitinpáncéljukon található mintázat is sokat elmond a veszélyekről.

Milyen betegséget terjeszt a kullancs, ami megcsípett? A rovaron megjelenő mintázat és szín is utalhat rá

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük