Milyen betegséget terjeszt a kullancs, ami megcsípett? A rovaron megjelenő mintázat és szín is utalhat rá

A kullancsok világszerte elterjedt ízeltlábúak, több száz kullancsfajt különböztetnek meg, amik más-más betegségeket terjeszthetnek.

Kullancsfajták
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancs köztudottan felelős az agyhártyagyulladás, a babéziózis és a Lyme-kór terjesztésében, de különböző fajok eltérő kórokozókat hordozhatnak.

A kullancs legtöbbször a korábbi gazdatestből kinyert fertőzött vér miatt válik hordozóvá. A csípések után mindig érdemes lefertőtleníteni a területet, és 1-2 hétig figyelemmel követni a bőrváltozásokat, mert gyakran 5-14 napig lappanghatnak a tünetek.

Különböző kullancsok által terjesztett betegségek

Ugyan pár milliméter nagyságú állatokról van szó, a kitinpáncéljukon található mintázat alapján kideríthető, milyen kullanccsal állunk szemben. Itthon a legelterjedtebb a közönséges kullancs, Ixodes ricinus, ami sajnos a legtöbb fajta betegséget hordozhatja, de érdemes - legalább így képen - megismerkedni a többivel is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipedia, flickr, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük