Maradandó károsodást okozhat: mit kell tudni a meningitiszről?
A gennyes agyhártyagyulladást és annak következményeit kevesen ismerik hazánkban, hiszen a meningitisz ugyan ritka, de rendkívül veszélyes betegség.

meningitisz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az agyhártyagyulladás kialakulásával, lehetséges következményeivel, valamint a megelőzés lehetőségeivel kevesen vannak tisztában. Ezen fontos információkra hívja fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. 

A meningitisz sok esetben maradandó károsodást okozhat, akár végzetes is lehet. Kialakulását egy meningococcus nevű baktérium okozza, amelynek típusait A, B, C, W, Y betűkkel jelölik. Európában, így hazánkban is a leggyakoribb megbetegedéseket a B és a C típus okozzák. 

Fontos a gyors reagálás

A betegség rendkívül gyors lefolyású, így akár pár óra is sorsfordító lehet. Mindezt súlyosbítják a kezdetben nehezen felismerhető tünetek, amelyek gyakran keverhetők össze influenzás szimptómákkal. Csecsemőknél leggyakoribb jelei a láz, hátrafeszített fej, étvágytalanság, rémült tekintet, fejhangú sírás, eszméletlenség, nyugtalanság és bőrvérzések. Nagyobb gyerekeknél és fiatal felnőtteknél a betegség más tünetekben is megmutatkozhat. Ezek lehetnek a hányinger, magas láz, fejfájás, tarkómerevség, fénykerülés, gyengeség, ízületi fájdalom vagy eszméletvesztés. A tünetek jelentkezése után a gyors reagálás és az antibiotikum adása életmentő lehet. 

meningococcus tünet
Fotó: Jan-Otto / Getty Images Hungary

Az agyhártyagyulladás hazánkban

Bár a betegség ritka, Magyarországon hatból egy beteg belehal az agyhártyagyulladásba. A statisztikák szerint évente mintegy ötven megbetegedést regisztrálnak, amelyből átlagosan nyolc eset végződik halállal, ezzel a számmal pedig Magyarország sajnos élen jár az európai halálozási arányban. 

A legveszélyeztetettebbek immunrendszerük fejletlensége miatt a csecsemők, de a gyerekek és a fiatal felnőttek is ki vannak téve a fertőzésnek. Elmondható, hogy minden 5. serdülő és fiatal felnőtt tünetmentesen hordozza a kórokozót orr-garati tájékon, a veszély pedig ott kezdődik, ha a baktérium áttöri a nyálkahártyát, és bekerül a véráramba, ahol véráramfertőzést, majd agyhártyagyulladást okoz. A baktérium emberről emberre terjed, leginkább cseppfertőzéssel, vagy szoros kontaktus útján. Így a kamaszoknál az intenzív társas érintkezés fontos szerepet játszik a baktérium terjedésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Megoldás a vírusos agyhártyagyulladás ellen

- Semmi mástól nem várhatunk hatékony védelmet, csak a védőoltásra számíthatunk - hangsúlyozta dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A védekezés legbiztosabb módja a megelőzés védőoltással, leginkább a két éven aluli gyermekek esetében, fejlődő immunrendszerük miatt. A meningococcus C elleni védőoltás 2017-től kétéves kor alatt térítésmentesen elérhető. Bár a védőoltás nem kötelező, a legveszélyeztetettebb korosztály, azaz a csecsemők védelme mindenképpen javasolt. A leghatékonyabb védekezés a három alapoltás, a meningococcus C elleni oltóanyag 3, 5 és 12 hónapos korban, majd emlékeztető oltás 5-6 éves korban, végül 12-15 éves korban serdülőkori oltás.  Javasolt utóbbi két oltás során a négy típust tartalmazó ACWY elleni vakcinával is kiegészíteni a védettséget. 

meningococcus
Fotó: jarun011 / Getty Images Hungary

A B törzs elleni vakcináció is nagyon fontos a C mellett csecsemőkorban és serdülőknél. Csecsemőknél három oltás szükséges a védettség kialakításához, serdülőkorban két oltás elegendő.

A védőoltás az egyetlen biztos védelem a meningococcus-fertőzés ellen, ezért a gyermekorvosok minden kockázati csoportba tartozónak erősen ajánlják. 

Mi csípte meg a gyereket? Képeken mutatjuk, melyik rovarmarás hogy néz ki

A viszketés és kellemetlenség mellett a marások miatt jelentkező piros foltok is felhívják a szülő figyelmét a bajra. A rossz érzés enyhítéséhez fontos felismerni, mi csíphette meg a gyereket, de erre amiatt is szükség van, hogy esetleges komolyabb veszélyeket kizárhassunk.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük