Súlyos agyvelőgyulladás lehet a vége: kinek fontos beadatni a kullancs elleni oltást?

Tudod, pontosan melyik betegség ellen véd a kullancs elleni oltás?

kullancs
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Közeleg az idő, amikor a parkban sütkérezel vagy nagyokat sétálsz a természetben, ezért nem árt időben felkészülni a piknikezésre és a nagy játszóterezésekre kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni védőoltással.

A fertőzés ellen ugyanis csak a több lépésből álló védőoltás nyújt védelmet. Dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa elmondja, mit kell tudnod az oltásról, és mi a teendő kullancscsípés esetén.

Kullancs elleni védőoltás - három részletben

- Míg a kullancs által terjesztett - elhúzódó, ideg-, izom- és ízületi károsodásokkal is járó - Lyme-kór nem előzhető meg védőoltással, addig a vírusos agyvelőgyulladás ellen létezik egy nagyon biztonságos és hatékony védekezési mód. A teljes védettséghez azonban több oltás szükséges. Az elsőt érdemes tél végén, kora tavasszal beadatni, amit egy hónap múlva követhet a második, majd 9-12 hónap múlva a harmadik.

- Az oltási sorozat főként azoknak ajánlott, akik hosszabb időt töltenek a természetben, vagy a foglalkozásuk kapcsán veszélyeztetettebbek. Intézményünkben mindig rendelkezésre áll oltóanyag, így a páciensek akár már most is gondoskodhatnak a megfelelő védelemről – mondta dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Mit kell tudnod a védőoltásról?

Teljes védelmet akkor nyújt, ha betartod az oltási rendet és az emlékeztető oltásokról sem feledkezel meg. Először négy hét időközzel két, úgynevezett alapoltás szükséges, ezt egy év, majd 3 év múlva emlékeztető oltás követi. Folytatásként ötévente, 60 éves kor felett pedig ismét háromévente kell emlékeztető oltás. Oltóanyagtól függően úgynevezett gyorsított oltási rend is létezik.

  • Egy éves kor felettiek a gyermekeknek készült dózissal olthatók.
  • A védőoltások gyógyszertárban, vényre vásárolhatók meg.
  • A kullancsok által terjesztette más betegségek megelőzésére egyéb óvintézkedéseket kell betartani.

- A kullancscsípést elkerülhetjük megfelelő ruházat viselésével és kullancsriasztó használatával, ám ha ennek ellenére mégis találunk magunkban, minél előbb távolítsuk el. A csípés önmagában nem okoz bajt, a problémát a vérszívás során szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok okozhatják. Egy szabadban töltött nap után alaposan nézzük át magunkat és gyermekünket. A kullancsok nyála érzéstelenítőt tartalmaz, ezért sokszor észre sem vesszük a csípést, vagy csak akkor, amikor már teleszívták magukat és az eredetileg néhány milliméteres méretük a többszörösére nőtt – tette hozzá a doktornő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan távolítsd el a kullancsot?

  • Soha se csavargasd! A speciális kullancscsipesszel egyszerűen kiszedheted, de szükség esetén egy sima csipesz is megteszi.
  • Kerülj minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével, vagy összenyomásával jár, mint például a krémezés, olajozás. Ilyenkor ugyanis növeled a fertőzés kockázatát!
  • Ha a bőrödben benne maradt a kullancs szájszerve - nem a feje -, ne piszkáljuk. Szervezeted rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.
  • A felületet fertőtlenítsd, főleg, ha vérző vagy hámhiányos a csípés helye, ám ez a kullancs által terjesztett fertőzések megakadályozására hatástalan.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük