Olcsó, sokoldalú, gluténmentes alapanyag, amit érdemes újra felfedezni: így használd fel a kukoricadarát

A puliszka a szegények eledele volt, sokoldalúsága miatt megint divatba jön.

GettyImages-1159406741
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kukoricadara régen minden kamra kötelező kelléke volt, lévén, hogy olcsó és változatosan felhasználható alapanyag. A belőle készülő puliszkát a szegények eledelének is nevezték.

Ma már korántsem ennyire egyértelmű, hogy megtalálható a háztartásokban, de úgy tűnik, hogy egyre többen kezdik ismét felfedezni, fel-felbukkan például a fine dining éttermek menüsorában is. A kukoricadara remekül illik a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe, változatosabbá teheted vele a táplálkozásodat. Lássuk, miért jó, ha bespájzolsz belőle!

Ezért fogyassz kukoricadarát

A kukoricadarát a világ számos pontján fogyasztják édes vagy sós kásaként. Itthon leginkább puliszkaként, illetve a valamelyest keményebbre főzött polentaként ismert. Készülhet belőle sütemény, köret és egytálétel is. Amennyiben valaki speciális diétára kényszerül, általában azt veszi észre, hogy a kerülendő összetevő jóformán mindenben megtalálható. A cöliákiával, gluténérzékenységgel élőknek jó hír, hogy a kukoricadara gluténmentes, így ők is beilleszthetik az étrendjükbe. A gluténmentes termékekben gyakran szerepel kukoricakeményítő vagy kukoricaliszt.

A kukoricadarában a szervezet számára hasznos tápanyagok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók, amelyek támogatják az egészséget. A lutein és zeaxantin nevű antioxidánsok például a szem, a látás védelmében segíthetnek, hozzájárulhatnak a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció megelőzésében. B-vitaminokat, folsavat és tiamint is tartalmaz, illetve jó, de nem kiemelkedő vasforrásnak is számít, 100 grammban körülbelül 0,2 milligramm vas található.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár kifejezetten kalóriadús alapanyag, a kiegyensúlyozott étrend értékes része lehet, ráadásul változatosságot is jelent például a gluténmentes diétát folytatóknak. Mértékkel, és az egyéni érzékenység függvényében a szénhidrátanyagcsere-zavarral, cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élők is fogyaszthatják.

Így használd fel!

A puliszka kukoricadarából készül vízzel vagy tejjel, tetszés szerint fűszerezhető. Hogy még lágyabb, krémesebb legyen, gyakran adnak hozzá vajat is. Édesen, házi lekvárral, egy kevés mézzel, bogyós gyümölcsökkel mennyei. Különösen finom ízt kölcsönöz neki a juhtúró, és köretként a húsok mellett is tökéletesen megállja a helyét - ahogyan ebben a receptben is megtalálhatod. Polentából mindenmentes, vegán pizza is készülhet, érdemes kipróbálni!

A sült krumpli alternatívájaként ropogós, parmezánnal ízesített rudakat is süthetsz belőle, ha izgalmassá tennéd a köretet. Kukoricadara az alapja ennek a gyorsan elkészíthető, házi kukoricakenyérnek is.

Gluténmentesen étkezel? Nézd meg ezt a 8 szuper receptet!

A következőkben gluténmentes étrendbe is illeszthető recepteket mutatunk, amikkel kevésbé érződik majd lemondásokkal telinek a diéta.

8 szuper, gluténmentes diétába illeszthető recept: süti és palacsinta is van köztük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük