2 hazai népbetegség, ami mellett a koronavírus különösen veszélyes: a megszokott tünetek elfedhetik a fertőzés jeleit

Két olyan krónikus betegség is kiemelt kockázatot jelent koronavírus-fertőzés esetén, amelyik itthon is kifejezetten gyakorinak számít.

tüdőbetegség inhaláció orvos

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Folyamatos kutatás tárgyát képezi, hogy melyek azok az alapbetegségek, amelyek különös kockázatot jelentenek a koronavírus következményei szempontjából. Még két éve sincs, hogy a Covid-19 világjárvánnyá vált, ugyanakkor igen nagy számú dokumentált eset áll a kutatók rendelkezésére.

Vizsgálat tárgya többek között, hogy egyes betegségekkel mennyire változik a Covid-19-fertőzés és a betegség súlyos lefolyásának esélye. Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumához tartozó Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ folyamatosan közli (és aktualizálja) azoknak a betegségeknek a listáját, amelyek mellett a Covid-19 nagyobb kockázatot jelent.

Két népbetegség is a kiemelt kockázatú betegségek között

A fent említett listán több krónikus tüdőbetegség van, így a COPD és az asztma is. Magyarországon a COPD-s betegek száma elérheti az 500 ezret, az asztmával élők száma pedig meg is haladhatja azt: csak a gondozóhálózatban több mint 300 ezer asztmával élő embert tartanak nyilván. 

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával és fokozatosan súlyosbodó tünetekkel járó betegség, amelynél gyakorlatilag a tüdő felgyorsult elöregedéséről van szó. A betegség kialakulásának legfőbb oka a dohányzás, de a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség is előidézheti. A betegség jelenleg nem gyógyítható, de az előrehaladása akár jelentős mértékben is lassítható, és a tünetei enyhíthetőek megfelelő, személyre szabott terápiával és életmódváltással. 

Figyelni kell a COPD szokatlan tüneteire!

A COPD-betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a nehézlégzés, amely együtt jár nem múló köhögéssel, fokozott nyáktermeléssel. A légzésfunkció romlása miatt a beteg fáradékonnyá válik, így a betegség előrehaladásával a mindennapi tevékenységek is problémát jelenthetnek, mert a beteg a kisebb terheléseknél is fulladást érez. 

A fertőzés kockázatának növekedése miatt különösen fontos, hogy ha egy veszélyeztetett csoportba tartozó ember elkapja a betegséget, akkor az minél hamarabb kiderüljön, hogy megtehesse a szükséges lépéseket. A krónikus tüdőbetegek jó esetben már kapcsolatban vannak egy kezelőorvossal, követnek egy adott terápiát, tisztában vannak az alapbetegségükkel járó tünetekkel és a gyógyszereik esetleges mellékhatásaival.

Ebben a téli és járványidőszakban különös jelentőséggel bír, hogy a COPD kezelésére felírt inhalációs gyógyszereket, melyek hatása akár 24 órán át is tart, mindennap inhalálni kell. Ha a COPD-beteg elhagyja a mindennapi inhalációt, fokozott kockázatnak teszi ki magát. Mivel a Covid-19 számos tünete is a légzőszervekben jelentkezik, ezért a megszokott tünetek akár el is fedhetik a kezdődő Covid-19 jeleit. Érdemes átbeszélni a kezelőorvossal, hogy milyen tünetekre kell figyelni, és hogy miként kell reagálni a gyanús jelekre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A járvány miatt sok esetben nehézkesebbé vált az orvossal való kapcsolattartás, de ebbe nem szabad belenyugodni: a folyamatos orvosi kontroll, az orvos tájékoztatása a betegség fejleményeiről és az általa adott információk - akár éppen a koronavírussal kapcsolatban - elengedhetetlenek a beteg életkilátásainak javítása szempontjából. Ebben a betegek rokonai is sokat segíthetnek, akár a betegek szállításával, akár azzal, hogy lelket öntenek beléjük, és támogatják őket abban, hogy kövessék az előírt terápiát.  

4 légzőgyakorlat otthonra

 A légzőgyakorlatok támogathatják a tüdő tisztulását, erősíthetik a légzőizmokat, de az ellazulásban, stresszcsökkentésben is a segítségedre lehetnek. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük