Melyik oldaladon alszol? A kutatók elmondták, hogyan alszanak a kreatív emberek
Az alvási szokások is segítenek a kreatív folyamatokban, vagy éppen gátolják azokat. Március 16. az alvás világnapja.

kreativitás
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kreatív emberek másként látják a világot. Az átlagostól eltérően gondolkodnak, és közelítik meg a problémákat, másfajta megoldásokat keresnek, és, mint kiderült, másként is alszanak.

A kreativitással megáldott embereknek speciális alvási szokásaik vannak, melyek között van jó és rossz is. Az alvási rutinjuk mindenesetre hozzájárul ahhoz, amilyen módon működnek nap közben.

Álom és álmodozás

Ahhoz, hogy valaki kreatív fantáziával és alkotó attitűddel rendelkezzen, nemcsak pihennie és aludnia kell, de álmodnia és álmodoznia is. A képzelet és a fantázia teremtő erővé alakulhat át akkor is, ha nem tudat alatt érkezik a segítség. Paul McCartney elmondta, hogy a híres Yesterday című slágerének a szövege és dallama egy álomban fogalmazódott meg.

Az álmok az alvás REM-szakaszában képződnek. Michael Breus klinikai pszichológus a The Power of When című tanulmánykötetében ír arról, hogy aki nem alszik eleget, és túl korán felébred, valószínűleg a REM-ciklus végét vágja el - és ezzel együtt a kreatív ötleteit is.

A mentális folyamatok regenerációja

Alvásszakértők úgy vélik, hogy az alvás a regeneráció ideje, és teret nyújt az elmének arra, hogy az agyi folyamatok megtisztuljanak, és a felesleges szellemi sallangoktól megszabaduljanak - ez pedig a kreatív folyamatok egyik alapja. A Time Health-ben megjelent cikk szerint az agy a nappal gyakorolt multitask működés megoldatlan feladatait eltárolja, és éjszaka, alvás közben is próbál megoldást keresni a problémákra. A kreatív embereknek megvan az a szokásuk, hogy éjszaka az ágyuk mellé tesznek egy jegyzetfüzetet, és ébredéskor azonnal rögzítik a kora reggeli ötleteiket, még mielőtt azok feledésbe merülnének.

A szabálytalan alvás ártalmai

Az állandó szellemi készültségben lévő, kreatív emberekre jellemző az is, hogy hektikus az alvási rutinjuk. Ha egy zsenit megszáll az ihlet, teljes erőbedobással dolgozik éjszaka is, megfosztva magát az alvástól. Ez a szokás akadályozza abban, hogy agyi kapacitásának teljes potenciálját kihasználja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Az alváshiány megöli a kreativitást, erről árulkodik sok félbemaradt vagy be nem fejezett mestermű. A New York Magazin Best Doctor mellékletében van egy érdekes diagram, mely a kivételes gondolkodók és művészek alvási szokásait elemzi. Eszerint Immanuel Kant és Maya Angelou egészen észszerű alvási periódust tartottak, mert este tíz órától reggel ötig-hatig pihenték ki magukat.

Az alvópóz is sokat számít

Bár az alvási pozitúrák nem befolyásolják azt, hogy valaki mennyire kreatív, sugalmazzák azt. A Hertfordshire-i Egyetem által végzett, Science Daily folyóiratban közzétett kutatás szerint a fantáziadús és kreatív emberek általában a bal oldalukon alszanak. A bal agyfélteke felel a racionális, logikus és analitikus gondolkodásért. A jobb agyféltekében lakozik a képzelőerő és a kreativitás. Meglehet, hogy a szervezet önkéntelenül is próbálja tehermentesíteni a jobb oldali részt azzal is, hogy alvás közben a bal oldalára nehezedik a test.

Álmatlanság ellen teát igyál

Alvászavar, nyugtalan éjszakák és felriadások esetén ne nyúlj egyből gyógyszerekhez. Előbb próbáld ki ezeket a gyógyhatású teákat!

Ezt is szeretjük