Maradandó károsodást okozhat a tüdőben a koronavírus: tüdőgyógyász beszélt a lehetőségekről
A koronavírus-fertőzés után több hónap után is fennmaradhatnak különböző kellemetlen tünetek.

koronavírus szövődmény
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több kutatásban olvashatunk arról, hogy a koronavírus-fertőzés lezajlását követően a betegeknél elhúzódó panaszok jelentkeznek. A post-Covid néven ismert tünetegyüttesre többek közt köhögés, nehézlégzés, csökkent terhelhetőség is figyelmeztethet.

Ezek a tünetek a tüdő károsodására is utalhatnak, melyek kivizsgálásáról bővebben dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa beszélt.

Covid utáni kivizsgálás

A koronavírus-fertőzés utáni elhúzódó panaszok egyaránt jelentkezhetnek, ha valaki súlyosabb vagy enyhébb tünetekkel esett át a betegségen. Intő jel lehet a hetekig tartó - vagy akár tünetmentes napok után megjelenő - krónikus fáradtság, nehézlégzés, köhögés és mellkasi fájdalom.

GettyImages-1145837769

Ilyen esetben javasolt tüdőgyógyászati kivizsgáláson részt venni, ahol vérvétel, speciális funkcionális vizsgálatok, légzésfunkciós vizsgálat és úgynevezett diffúziós kapacitásmérés történik, valamint mellkasi CT is készül.

6 hónap után is elváltozás a tüdőn

A Covid utáni lábadozás ideje egyénenként eltérő lehet, 2-3 héttől kezdődően akár több hónapig is tarthat. A legfrissebb kutatások szerint a koronavírus ötből egy embernél okoz elhúzódó, három hónapnál hosszabb ideig is fennálló tüneteket. A Lancet folyóirat közlése szerint pedig 1733 wuhani páciens 76%-ánál még 6 hónappal az első tünetek megjelenését követően is fennállt legalább egy panasz. A Radiology folyóiratban megjelent tanulmány pedig arról számolt be, hogy a Covid-19 által okozott tüdőgyulladás akár maradandó elváltozásokat is okozhat a tüdőben.

Látható eltérések a CT-felvételeken

A lap közlése szerint a 144 kórházi kezelésben részesült beteg 62%-ánál hat hónappal a koronavírus által okozott tüdőgyulladást követően is láthatók eltérések a CT-felvételen. Közülük 35% esetében a CT olyan fibrotikus jellegű elváltozást jelzett, amelyek potenciálisan maradandó károsodásra utalnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fibrózis esetén a tüdőszövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. Az egyre romló oxigénellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előrehaladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Diffúziós kapacitásmérő

Idejében felismerve a végleges fibrózishoz vezető folyamat elkerülhető vagy lassítható. Ha valakinél koronavírus-fertőzés lezajlását követően is elhúzódó panaszok jelentkeznek, fontos mielőbb kivizsgáláson részt venni és a kezelést megkezdeni. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a diffúziós kapacitásmérő a fibrózis egyértelmű radiológiai jeleinek megjelenése előtt képes észlelni a gázcserezavart.

Tüdőfibrózisról készült röntgenkép.
Tüdőfibrózisról készült röntgenkép.

A speciális légzésfunkciós vizsgálat során egy készülékbe kell erőteljesen kifújni a belélegzett gázkeveréket, így mérni lehet a tüdőben történő gázcsere folyamatát. A vizsgálat megmutatja, hogy milyen eredményes az oxigén átjutása a léghólyagocskákból a véráramba. Ha már itt eltérés mutatkozik, akkor idejében beavatkozva, gyógyszeres kezeléssel nemcsak a koronavírus-fertőzés utáni elhúzódó köhögést és nehézlégzést lehet kezelni, de a végleges fibrózis is jó eséllyel elkerülhetővé válik.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre

A légúti betegségek ellen számos szirup és tabletta bevethető, de a tünetek enyhítésére, a nagyobb bajok megelőzésére a házi patika erős hatású gyógynövényei is alkalmasak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük