Fiatalabb korban is kialakulhat COPD: nemzetközi felmérés készült, nem túl biztatóak az adatok
Egy nemzetközi felmérés szerint a fiatalabb betegek nagyobb tehernek érzik COPD-betegségüket.

copd nyit
beauty and style
Top olvasott cikkek

A COPD-betegség - annak ellenére, hogy világszerte milliókat érint, és Magyarországon is népbetegségnek számít - még mindig nem eléggé ismert.

Egy közelmúltban végzett felmérés, amely 1375 beteg bevonásával készült, azt vizsgálta, hogy a betegség miként érinti a fiatalabb betegek mindennapjait.

A COPD-ről röviden

A COPD krónikus obstruktív tüdőbetegség a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó, fokozatosan súlyosbodó betegség, amely során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik - lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik. A betegség legfontosabb kiváltó oka a dohányzás, de ezenkívül a tartós légszennyezettség, a kemikáliák, az allergia, légúti fertőzések is elősegíthetik a kialakulását. A betegség előrehaladása lassítható, a tünetek enyhíthetők, azonban a COPD jelenleg sajnos nem gyógyítható. 

copd 2
Fotó: bobbieo / Getty Images Hungary

A COPD nemcsak Magyarországon tekinthető népbetegségnek, de világszerte is több mint 250 millió embert érint. A hazai statisztikai adatok szerint a tüdőgyógyászati ellátásban jelenleg mintegy 190 ezer beteget tartanak nyilván, bár sajnos valószínű, hogy a diagnózis hiánya miatt a betegek tényleges száma ennél jóval nagyobb lehet.

A felmérés legfontosabb megállapításai

A 11 országban végzett nemzetközi felmérés 1375 COPD-vel élő, 45 éves vagy annál idősebb beteg bevonásával készült. Az eredmény szerint a különböző korosztályok számára eltérő mértékben jelent terhet a COPD. A 45-54 éves korosztály betegei - összehasonlítva a 65 éves vagy annál idősebb betegekkel - nagyobb arányban elégedetlenek az életminőségükkel, mert a COPD jelentősen rontja a közérzetüket, és korlátozza őket mindennapi tevékenységeikben. 

A fiatalabb betegek az idősebbekhez képest gyakrabban érezték úgy, hogy a COPD-betegségük „szélsőségesen” vagy „nagyon nagy mértékben” kihat mindennapi tevékenységeikre, hogy a betegség nagymértékben befolyásolja a hosszabb utazásaikat, továbbá több mint kétszer annyi fiatal beteg mondta azt, hogy napi teendőiket a légszomj és a köhögés időszakaihoz kell igazítaniuk.

copd 3
Fotó: Getty Images Hungary

Az idősebbekhez képest a fiatalabb betegek szignifikánsan nagyobb része számolt be „rossz” vagy „nagyon rossz” közérzetről. A fiatalabb betegek körében 1,7-szer volt gyakoribb, hogy „stresszesnek” érezték magukat, és 2,2-szer volt gyakoribb a „túlterheltség” érzése.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a fiatalabb betegek lényegesen többször fordulnak orvosaikhoz a COPD-kezeléssel vagy az inhalálókészülék helyes használatával kapcsolatban, ami az orvosaik irányában tanúsított bizalom nagyobb fokára utal. 

Mi a tapasztalat a fiatal magyar betegekkel kapcsolatban?

Dr. Berzai Eszter, a Józsefvárosi Szt. Kozma Egészségügyi Központ, Tüdőgondozó gondozóvezető főorvosa az alábbiakat mondta:

- A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a fiatalabb betegek nagyobb tehernek érzik COPD-betegségüket. Ennek oka az lehet, hogy az aktív, dolgozó korosztály fokozott terhelésnek van kitéve a munkájában és a családdal kapcsolatos tennivalóikban is, ezért nagyobb az eltérés az elvárt és a korlátozott tüdőfunkció miatt csökkent teljesítmény között. Nyugdíjaskorban a megváltozott életmód, a csökkent aktivitás miatt ez nem olyan szembeötlő, illetve a társbetegségek miatti korlátozottság is enyhítheti a tünetek megélését.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A mindennapi gyakorlatban ezt a betegcsoportot fokozottabban kellene ellenőriznünk, vezetnünk, annál is inkább, mert itt még több esély van a javulásra. Az időben elkezdett terápia és a dohányzás elhagyása csökkenti a tüdőkapacitás romlását és az akut fellángolások gyakoriságát, ezáltal a betegség progresszióját. Ennek módja lehet a gyakoribb kontrollvizsgálatok során az eszközhasználat és a gyógyszerkiváltás ellenőrzése, valamint a dohányzásleszokás támogatása. A rehabilitációra és a betegklubokban való részvételre a dolgozók nehezebben tudnak időt szakítani, de a beteget tájékoztató, vezető internetes és mobilalkalmazások, az otthon végzett légzőtorna, a köpetürítést segítő és a légzőizomerőt fejlesztő eszközök rendszeres használata helyettesítheti ezeket - mondta dr. Berzai Eszter.

Terápiás lehetőségek egy jelenleg nem gyógyítható betegség esetén

A korai szakaszban történő felismerés és hatékony kezelés azt eredményezi, hogy a beteg megőrizheti a normális aktivitását.

copd 3 (2)
Fotó: FatCamera / Getty Images Hungary

Napjainkban szerencsére léteznek már olyan modern terápiák, amelyek a tüdőfunkció jelentős és tartós javulását eredményezik. Az időben felismert COPD esetén ezek a hörgőtágító készítmények nagymértékben késleltetik a betegség első fellángolását, a betegek könnyebben lélegeznek, beszűkült légutaik megnyílnak, és 24 órán át nyitva is maradnak. A kezelés jótékony hatással van a COPD lefolyására, és javítja a betegek életminőségét. 

A tünetek enyhítése, visszaszorítása érdekében a hörgőtágítók mellett a sikeres kezelés másik eleme a hatékony gyulladáscsökkentés - bizonyos esetekben. A szakorvos javaslata alapján beszerzett és utasításai szerint adagolt gyógyszerek segítségével akár az egészséges emberekre jellemző életmód is elérhetővé válhat, és elkerülhető a szövődmények kialakulása. 

A dohányosok tüdejében meglepő módon védekeznek a sejtek - Így képes regenerálódni a szerv

A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van, amely sejtmutációt, DNS-károsodást okozhat. Viszont a dohányzás abbahagyása regenerálódási folyamatot képes elindítani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük