7 elváltozás a körmön, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: pikkelysömör esetén is megváltozhatnak

A körmök alakjának, színének, felületének megváltozása a szervezet egészségügyi állapotáról árulkodhat.

körömelváltozások
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A körmök elváltozásai az általános egészségügyi állapotról is sokat elárulnak. Tápanyaghiányok esetén töredezetté, gyengévé válhatnak, kisebb, fehér pöttyök jelenhetnek meg a felszínükön.

Alakjukra, színükre és formájukra is érdemes odafigyelni, hiszen ezek eltérései a belső szervek megbetegedéseit is kísérhetik amellett, hogy természetesen olykor külső behatásra történő sérülés áll a háttérben. A körmök kinézete tehát korántsem pusztán esztétikai kérdés, az egészség érdekében is javasolt foglalkozni vele.

Pikkelysömörre jellemző elváltozások

A pikkelysömör, más néven psoriasis a bőr fokozott elszarusodásával jár, férfiakat és nőket egyaránt érinthet, és bármikor felütheti a fejét. Hátterében az immunrendszer gyengesége állhat, ám a pontos okai nem teljesen tisztázottak. A krónikus betegség bizonyos időközönként fellángol, oki kezelés jelenleg még nem létezik.

A bőrön főleg a könyök, a térd, a törzs és a hajas fejbőr területén alakulhatnak ki vörös, viszkető, hámló foltok. A pikkelysömör a körmöket is érintheti, a leggyakoribb elváltozás, hogy a körömlemezen apró gödröcskék jelennek meg, de a fehér foltok szintén gyakoriak. A köröm alatti bőrmegvastagodás miatt a körömlemez részlegesen elemelkedhet, ez az onycholysis.

Máj- és vesebetegséget is kísérhet körömtünet

A krónikus vesebetegséggel élőknél szintén megfigyelhető a körömlemez elemelkedése, illetve a Lindsay-körömnek is nevezett elváltozás sem ritka. Utóbbi esetben a köröm alsó része fehér, a teteje pedig pirosas vagy barnás.

Krónikus veseelégtelenség és májbetegség kísérőtünete lehet a Terry-féle köröm, ami sokban hasonlít az előbbi elváltozásra: a köröm nagy része fehér, alján a kis félhold, vagyis a lunula hiányzik, a köröm tetején pedig egy sötétebb, vékony sáv mutatkozhat. A májzsugorral élő betegeknél kifejezetten gyakori.

Homorú körmök

A homorúvá, kanálszerűvé váló körmök, vagyis a koilonychia hátterében több dolog is meghúzódhat, a legáltalánosabb ok a vashiányos vérszegénység, ami világszerte sokakat érint. Tápanyaghiányhoz vezethet a nem megfelelő táplálkozás, a vashiány mellett a folsavban, fehérjében és C-vitaminban szegény étrend, felszívódási zavar, lisztérzékenység (cöliákia), de az is lehet, hogy rejtett vérzés van a bélrendszerben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Vashiányos anémia esetén sápadt, hűvös bőr, fáradékonyság, mellkasi fájdalom, szédülés, fejfájás, gyors szívverés és légszomj is jelentkezhet, a körmök nemcsak homorúvá, hanem töredezetté is válhatnak.

A homorú körmök kísérhetnek autoimmun kórképeket, például a szisztémás lupus erythematosust (SLE), illetve összefüggést mutatnak a szív- és érrendszeri betegségekkel és a pajzsmirigy-alulműködéssel.

10 vasban gazdag étel

A vas felszívódását segíti a C-vitamin, a béta-karotin és az E-vitamin, érdemes az étkezésekben ezekkel társítani. A leghatékonyabban a húsokból és a belsőségekből szívódik fel, de tudatosan összeválogatott zöldséges ételekkel is fedezhető a szükséglet, így több variációt is mutatunk.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary. Képek forrása: Wikipédia/Nickyay, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük