8 tünet, ami korai petefészek-kimerülésre utalhat: nem csak a libidócsökkenés jelzi
A korai petefészek-kimerülés negyvenéves kor előtt jelentkezik, és a meddőségen kívül még számos kellemetlenséghez vezethet.

szomorú nő1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekvállalást fontolgató párok sajnos egyre többször ütköznek nem várt fogantatási nehézségekbe. Gyakran ilyenkor derül fény egy betegségre, ami ugyan már régóta jelen lehet, de nem okozott különösebben látványos vagy specifikus tüneteket.

A meddőség hátterében számos dolog állhat, többek között a korai petefészek-kimerülés, amelynek pontos okai még ma sem ismertek, és az infertilitáson túl további súlyos szövődményekhez is vezethet, így akkor is érdemes törődni vele, ha valaki épp nem tervez kisbabát.

 A korai petefészek-kimerülés tünetei

A korai petefészek-kimerülés (POF - Premature Ovarian Failure) negyvenéves kor előtt jelentkezik. Ilyenkor az érintett nő petefészke nem termel megfelelő mennyiségű hormont, és peteérés sem történik benne, vagy csak nagyon ritkán.

Bár a betegséget gyakran keverik a korai menopauzával, attól több dolog is megkülönbözteti, például az, hogy míg a korai menopauza esetén a menstruáció teljesen megszűnik egy idő után, a korai petefészek-kimerülés esetén a menzesz éveken át jelentkezhet, gyakran rendszertelenül, illetve az ezzel küzdők még kis százalékban természetes úton is teherbe eshetnek. A kórkép tüneteihez a következők tartoznak:

  • rendszertelen menstruáció,
  • teherbeesési nehezítettség,
  • hőhullámok,
  • éjszakai izzadás,
  • hüvelyszárazság,
  • szemek szárazsága,
  • ingerlékenység vagy koncentrációzavar,
  • csökkent libidó.

A menstruáció hónapokig elmaradhat, és bár ennek több oka is lehet, például a stressz, esetleg az étkezés vagy a sportolási szokások megváltozása, olykor betegséget jelez, így mindenképp orvos felkeresése javasolt. A petefészek termeli többek között az ösztrogén hormont, ami a szervezet számos folyamatában szerepet játszik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A korai petefészek-kimerülés talaján kialakuló alacsony ösztrogénszint a meddőségen túl csontritkuláshoz, hangulati zavarokhoz, például depresszióhoz vezethet, és a szívbetegségek kialakulásának rizikóját is növeli. Amennyiben az érő tüszőket érinti a kórkép, a betegeknek van esélyük a spontán teherbe esésre.

Miért alakul ki?

A korai petefészek-kimerülés létrejöttének pontos okai nem ismertek, genetikai rendellenességek is állhatnak a hátterében, ilyen például a Turner-szindróma. Toxinok is okozhatják, jellemzően kemoterápia, illetve radioterápia esetén, és ritkán ugyan, de elképzelhető, hogy autoimmun folyamatok következtében alakul ki a betegség, amikor a szervezet antitesteket termel a petefészek szövete ellen. A szakemberek ugyanakkor úgy gondolják, hogy az egészségtelen életmód is szerepet játszhat a betegség megjelenésében.

A kockázati tényezők közé tartozik az életkor (35 éves kor felett nagyobb a POF kialakulásának valószínűsége), a petefészkeket érintő műtéti beavatkozások, valamint az, ha a családban már előfordult a betegség.

A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, jellemző a folliculusstimuláló hormon (FSH) magas, valamint a luteinizáló hormon (LH) alacsony szintje, és az utóbbi időben egyre több helyen végzik el az anti-Müllerian hormon (AMH) mérését is, amelynek csökkent szintje a petefészek kimerülésére utalhat. Ez a hormon egyébként a terméketlenség egyik vezető okaként ismert policisztás ovárium szindróma esetén általában magas szintet mutat.

A kezelés hormonpótlással történhet, és fontos szerephez jut a csontritkulás megelőzése is. A folyamat nem visszafordítható, ám lassítható.

Magas kalciumtartalmú ételek csontritkulás ellen

Sokan a tejet tartják az első és legfontosabb kalciumforrásnak, pedig deciliterenként csupán 100-120 milligrammot tartalmaz. Innen nézve pedig már nem is annyira kétségbeejtő, ha valaki nem fogyaszthat tejterméket. Ráadásul számos más élelmiszerben jóval több kalcium van.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük