A nehézlégzés és köhögés mögött nem csak fertőzés állhat: így lehet felismerni az allergiás asztmát
A mellkasi szorító érzés és az állandó köhögés hátterében nem csak fertőzés állhat, szakorvos beszélt a lehetséges okokról.

GettyImages-1227182872
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köhögés, nehézlégzés és mellkasi szorító érzés is jelezheti, ha valakinél az asztma vagy az allergia tünetei rosszabbodnak. Ilyen esetben felmerül, hogy az egyik meglévő betegség mellett kialakult a másik is.

Az allergiás asztma tüneteiről és kezeléséről dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa számolt be. 

Újabb allergia megjelenése

- Előfordul, hogy valaki régen diagnosztizált asztmás vagy allergiás beteg, és a kezelés ellenére, vagy a korábbi panaszmentesség ellenére új tünetek jelentkeznek. Ennek több oka is lehet. Légúti allergia esetén például az évek alatt nem ritka az újabb allergiák megjelenése - magyarázza dr. Tárnok Ildikó. 

GettyImages-467591878
Fotó: Chris_Paris / Getty Images Hungary

- A korábban csak parlagfű-allergiás beteg például már májusban allergiás tünetektől szenved. Ekkor nagy valószínűséggel pázsitfűfélékre is allergiássá vált, ezt allergiavizsgálattal tudjuk diagnosztizálni.

Erősödő tünetek

Az is elképzelhető, hogy a korábban jól beállított kezelésen kell módosítani, ez allergiás és asztmás betegek esetében sem ritka. Allergia esetén egy erősebb pollenszezon, vagy asztmásoknál egy stresszesebb élethelyzet vagy légúti betegség esetén is indokolt lehet a gyógyszerelésen változtatni. Ha az asztmás beteg sportolni kezd, szintén szükség lehet a kezelés módosítására, hogy a fizikai terhelésre esetleg fellépő panaszfokozódást megelőzzük.  

Ha nem az alapbetegség súlyosbodása miatt kell változtatni

Allergia vagy asztma esetén nemcsak a meglévő, diagnosztizált betegség miatt lehet szükség a kezelésen változtatni. Az erősödő vagy újonnan kialakult tünetek hátterében a két betegség társulása, allergiás asztma megjelenése is állhat. A légúti allergiás betegnél is jelentkezhetnek asztmás tünetek, és az asztmás betegnél is megjelenhetnek allergiás tünetek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Szokatlan panaszok

Ha asztmás betegként tüsszögés, orrdugulás, szem- és orrviszketés, orrfolyás jelentkezik, valószínűleg allergiája is kialakult. Ha allergiás, és újabban egyre gyakrabban tapasztal köhögést, nehézlégzést, mellkasi szorító érzést, fulladásérzést és kilégzésnél sípoló légzést, ezek a tünetek társuló asztmára utalhatnak. 

 Így lehet kivizsgálni az allergiás asztmát

Ha a panaszok alapján felmerül az asztmagyanú, az orvos légzésfunkciós vizsgálatot fog végeztetni, ez szükséges az asztma diagnózisához. Allergiás panaszok esetén allergiatesztre kerül sor, ami segít kideríteni, hogy melyik légúti allergén miatt jelentkezhetnek a tünetek. A jelenlegi időszakban a lakáson belüli allergének - penészgomba, poratka és háziállatok - okozhatnak panaszokat. 

GettyImages-1210087863
Fotó: Voyagerix / Getty Images Hungary

A két betegség együtt kezelendő

Az allergiás asztma nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel karbantartható betegség, az érintetteknél hatékony terápiával tünetmentességet lehet elérni. Allergiás asztma esetén az asztma elleni gyógyszerek mellett a légúti allergia elleni készítményeket is szedni kell. Az asztmagyógyszerekből több típus is létezik: a légutak gyulladására célzottan ható készítmények, illetve rövid és hosszú hatású hörgőtágítók. A légúti allergia tünetei ellen az orvos javasolhat tüneti szereket - például antihisztamin-tabletta vagy szteroidorrspray - vagy allergén immunterápiás kezelést is.

A legerősebb gyógynövények a köhögés csillapítására

Egy csésze forró tea sokféleképpen segíthet: csillapíthatja a torokfájdalmat, fellazíthatja a váladékot, valamint egyéb, az egészségre gyakorolt pozitív hatásai is vannak, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bírhat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük