A túlsúly és a dohányzás is növeli a kockázatot: nem csak öröklött hajlam okozhatja a felnőttkori asztmát

Az asztma nem csak öröklött betegség lehet, több tényező is növelheti kialakulásának kockázatát akár felnőttkorban is.

felnőttkori asztma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Asztma bármilyen életkorban kialakulhat, így felnőtteknél is jelentkezhet. Igaz, hogy családi halmozódás esetén nagyobb a kockázat, de akár mi is lehetünk az elsők a családban, akinél diagnosztizálják a betegséget.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetekre érdemes figyelni.

Milyen tüneteket okoz az asztma?

Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető krónikus légúti betegség, mely az alábbi főbb tünetekkel jelentkezhet.

  • Köhögés, általában rohamokban,
  • kilégzési sípolás,
  • nehézlégzés,
  • szorító érzés a mellkasban.

Kinél magasabb az asztma kockázata?

Habár kisgyermekkorban főként fiúk körében gyakori az asztma, a serdülőkor környékére már azonos a kockázat, a lányok körében is hasonlóan gyakori az előfordulása.

GettyImages-98541655
Fotó: Oppenheim Bernhard / Getty Images Hungary

Családi halmozódás esetén gyakoribb a megjelenése, a hajlam tehát öröklődik. Azonban lehet valaki elsőként is asztmás a családban éppúgy, ahogy az elvileg magas kockázatú - több asztmás családtaggal is rendelkező - személyt is elkerülheti a betegség. Ebben fontos szerepet játszanak a környezeti és egyéb tényezők is. 

A környezeti tényezők képesek akár azt is befolyásolni, hogy az öröklött hajlamból kialakul-e a betegség, vagy sem. A kutatások szerint ebben szerepet játszik például az anya várandósság és szoptatás alatti dohányzása, de a gyermekkori túlsúly és a túlzott tisztaság csecsemő- és kisgyermekkorban (higiéne-hipotézis) is növeli az asztma kialakulásának kockázatát.

A felnőttkori asztma megjelenésénél felértékelődik a környezeti tényezők szerepe. A betegség kialakulását jelentős mértékben befolyásolja az egyén életmódja és körülményei. Kiváltó tényező lehet például az aktív és passzív dohányzás és a túlsúly is. Ha valaki allergiás, 30% az esélye, hogy a szénanáthás tünetek mellett asztmája is kialakul. A foglalkozás szerepe is meghatározó: a szennyezett, füstös, poros levegő belélegzése növeli az asztma kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezért fontos már enyhe tünetekkel is orvoshoz fordulni

Az asztma egyénenként eltérő súlyosságú lehet. A betegségnek öt stádiumát különböztetjük meg, a tünetek erőssége az időszakostól a súlyos, tartós asztmáig terjedhet. A panaszok súlyosbodása megfelelő kezeléssel kontrollálható, ezért fontos már az első tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni. Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető, személyre szabott kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni.

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

Magyarország természeti adottságai kitűnők, 1500-nál is több barlangja közül öt mégis igazán kiemelkedik: mikroklímájuknak köszönhetően bizonyított gyógyhatással rendelkeznek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük