A kávé újabb pozitív hatását fedezték fel: a gondolkodást is befolyásolja
Jó hír azoknak, akik imádják a kávét: nem csak a napjuk fog jobban indulni a koffeintartamú italtól.

kávé
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akadnak, akik addig egyáltalán nem érzik magukat életképesnek, amíg nem ittak meg egy jó erős feketét vagy egy tejes cappuccinót.

A koffeinnek a szervezetre gyakorolt számos pozitív hatását bizonyították már: fokozza a vérkeringést, felturbózza az emésztést, ráadásul még a fogyókúrát is segíti. Most újabb pozitív tulajdonságát mutatták ki a kávéfogyasztásnak.

A kreativitásra van jó hatással a kávé?

Az Arkansas Egyetem egyik kutatója, Darya Zabelina szerint a nyugati kultúrákban gyakran összekapcsolják a kávéfogyasztást a kreativitással, hiszen a művészek, írók, vagy a fejlesztők is gyakran próbálják meg a koffein segítségével felpörgetni az elméjüket. Mivel ez inkább csak sztereotípia szintjén létezett, az elmélet létjogosultságát szerették volna megvizsgálni.

kave2
Fotó: Adam Gault / Getty Images Hungary

A pszichológusok által már régóta ismert tény, hogy meg lehet különböztetni a konvergens és divergens gondolkodást. Előbbire a konkrét, pontos megoldások, a helyes válasz keresése jellemző, az ilyen emberek mindenben a logikát és a szabályosságot keresik. A divergens gondolkodásmód ezzel szemben könnyedebb, egy probléma kreatív megvalósítását helyezi előtérbe, és sokkal több lehetőség közül igyekszik mérlegelni.

Így befolyásolja a kávé a gondolkodást

A nemrég publikált kutatás szerint a koffein a konvergens típusú emberek gondolkodásmódjára van pozitív hatással, hiszen javítja azt, míg a divergens típusnál ilyen jellegű változást nem mutatott ki az elemzés. A kutatásba 80 önkéntest vontak be, akiknek véletlenszerűen 200 milligramm koffeintablettát adtak, amely megegyezik egy erős csésze kávéval, majd különböző teszteket kellett kitölteniük, amikből megállapították, hogy a logikusabb gondolkodású emberek is sokkal nyitottabban kezdtek viszonyulni egyes dolgokhoz, mint korábban. Ez nem befolyásolta szignifikánsan a munkamemóriát, valamint a résztvevők elmondása alapján sokkal jobb kedvük lett a koffeinadagtól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

A felmérésből az is kiderült, hogy a koffein nem a kreativitást, sokkal inkább a problémamegoldó készséget serkenti, ez különösen azoknak lehet hasznos, akik mindig hasonló sémák mentén gondolkodnak.

kave3
Fotó: Shannon Fagan / Getty Images Hungary

A sok pozitív hatáson túl azonban nem szabad elmenni amellett sem, hogy a koffein nem mindig tesz jót a szervezettel, a megemelt vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára nem a legkedvezőbb, függőséget okozhat, valamint érzékenység is kialakulhat, és a gyomorpanaszokat is felerősítheti.

Egészséges kávéízesítők

A cukor és tej mellett számos ízesítőt kipróbálhatsz a kávéhoz, amelyek ráadásul sokkal egészségesebbek is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük