A kávé újabb pozitív hatását fedezték fel: a gondolkodást is befolyásolja
Jó hír azoknak, akik imádják a kávét: nem csak a napjuk fog jobban indulni a koffeintartamú italtól.

kávé
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akadnak, akik addig egyáltalán nem érzik magukat életképesnek, amíg nem ittak meg egy jó erős feketét vagy egy tejes cappuccinót.

A koffeinnek a szervezetre gyakorolt számos pozitív hatását bizonyították már: fokozza a vérkeringést, felturbózza az emésztést, ráadásul még a fogyókúrát is segíti. Most újabb pozitív tulajdonságát mutatták ki a kávéfogyasztásnak.

A kreativitásra van jó hatással a kávé?

Az Arkansas Egyetem egyik kutatója, Darya Zabelina szerint a nyugati kultúrákban gyakran összekapcsolják a kávéfogyasztást a kreativitással, hiszen a művészek, írók, vagy a fejlesztők is gyakran próbálják meg a koffein segítségével felpörgetni az elméjüket. Mivel ez inkább csak sztereotípia szintjén létezett, az elmélet létjogosultságát szerették volna megvizsgálni.

kave2
Fotó: Adam Gault / Getty Images Hungary

A pszichológusok által már régóta ismert tény, hogy meg lehet különböztetni a konvergens és divergens gondolkodást. Előbbire a konkrét, pontos megoldások, a helyes válasz keresése jellemző, az ilyen emberek mindenben a logikát és a szabályosságot keresik. A divergens gondolkodásmód ezzel szemben könnyedebb, egy probléma kreatív megvalósítását helyezi előtérbe, és sokkal több lehetőség közül igyekszik mérlegelni.

Így befolyásolja a kávé a gondolkodást

A nemrég publikált kutatás szerint a koffein a konvergens típusú emberek gondolkodásmódjára van pozitív hatással, hiszen javítja azt, míg a divergens típusnál ilyen jellegű változást nem mutatott ki az elemzés. A kutatásba 80 önkéntest vontak be, akiknek véletlenszerűen 200 milligramm koffeintablettát adtak, amely megegyezik egy erős csésze kávéval, majd különböző teszteket kellett kitölteniük, amikből megállapították, hogy a logikusabb gondolkodású emberek is sokkal nyitottabban kezdtek viszonyulni egyes dolgokhoz, mint korábban. Ez nem befolyásolta szignifikánsan a munkamemóriát, valamint a résztvevők elmondása alapján sokkal jobb kedvük lett a koffeinadagtól.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felmérésből az is kiderült, hogy a koffein nem a kreativitást, sokkal inkább a problémamegoldó készséget serkenti, ez különösen azoknak lehet hasznos, akik mindig hasonló sémák mentén gondolkodnak.

kave3
Fotó: Shannon Fagan / Getty Images Hungary

A sok pozitív hatáson túl azonban nem szabad elmenni amellett sem, hogy a koffein nem mindig tesz jót a szervezettel, a megemelt vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára nem a legkedvezőbb, függőséget okozhat, valamint érzékenység is kialakulhat, és a gyomorpanaszokat is felerősítheti.

Egészséges kávéízesítők

A cukor és tej mellett számos ízesítőt kipróbálhatsz a kávéhoz, amelyek ráadásul sokkal egészségesebbek is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük