Ha így iszod a kávét, megvédhet az Alzheimer-kortól: természetes módszer
Mostanáig úgy tartották, káros, ha valaki túl sokat kávézik. Kanadai kutatók szerint azonban védelmet nyújthat az időskori demencia ellen.

kave 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak számára az átlagos napi kávémennyiség akár 5-10 csésze között is mozog. Eddig úgy tartották, hogy egészségünk szempontjából ez nem túl szerencsés, azonban egy kanadai kutatás minderre rácáfol.

Szakértők szerint ugyanis a kávéfogyasztás védelmet nyújthat a legrettegettebb időskori betegségek ellen mint az Alzheimer- vagy Parkinson-kór.

Nem a koffein számít

A kutatásban koffeintartalmú és koffeinmentes kávékat is vizsgáltak, és hamar kiderült, nem a koffein az az összetevő, ami ellenállóbbá teszi a szervezetet a neurológiai betegségek elleni harcban.

A kutatásból kiderült, hogy a kávészemek pörkölésekor keletkező fenil-indén molekulák azok, amelyek gátolják azon fehérjék felhalmozódását, amik végül a Parkinson- vagy Alzheimer-kór kialakulásához vezethetnek.

Minél sötétebb, annál jobb

Minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több ilyen molekula keletkezik, tehát a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd a világosabbnál. Kiemelendő, hogy egy természetes vegyületről van szó, így nem kell szintetikus anyagokat előállítani a kívánt hatás érdekében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Ahhoz, hogy mindezen eredményeket a gyógyítás szolgálatába lehessen állítani, további kutatások szükségesek. Fontos azonban kiemelni azt is, hogy a cikk alapját adó tanulmány szerkesztője a Nestlé alkalmazottja, amely némiképp megkérdőjelezheti a kutatási eredmények megbízhatóságát.

Fantasztikus, hogy mire nem jó a tejhab a kávén

A barista pusztán tejhab és kávé felhasználásával készíti a 3D-s műveket, melyek olyan élethűek, hogy meginni is vétek. A művész egy egyszerű csésze kávéval kezdi, melynek a tetejére ömleszti a tejhabmasszát. Ezt egyszerű kanalak segítségével formálja valamilyen 3D-s alakká.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük