A férfi, aki nélkül talán ma nem kávéznánk: Dr. Méreg volt a beceneve
Már fiatalkorában érdeklődött a kémia iránt: szerencsére nem hagyott fel szenvedélyével.

kávé (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Friedlieb Ferdinand Runge neve talán nem mindenkinek cseng ismerősen, pedig talán a te életedre is nagyobb hatással van a munkája, mint hinnéd. A német vegyész nevéhez több jelentős felfedezés kötődik: a papírkromatográfia, a gyógyszerészeti szempontból fontos kinin izolálása, de a legérdekesebb, hogy ő vonta ki először a kávébabból a koffeint. 

A hétgyermekes család harmadik gyerekeként 1794. február 8-án született Runge-nak hosszú út vezetett az érvényesülésig. A kémia iránt érdeklődő fiút az evangélikus lelkipásztor apa nem tudta támogatni, viszont szerencsére egy gyógyszerész nagybácsinak köszönhetően elindulhatott a fejlődés útján. 

Gyakornokként dolgozott a gyógyszertárban, amikor véletlenül egy csepp nadragulyaesszencia jutott a szemébe. Meglepetten tapasztalta, hogy pupillája látványosan kitágult, a tapasztalat pedig arra ösztönözte, hogy beazonosítsa a növényben található kémiai vegyületet. Az atropin meghatározása után macskák szemén végzett kísérleteket, és írta le következtetéseit az anyag toxikus hatásairól. 

A jénai egyetemen Dr. Méreg becenéven emlegetett Runge-ot tanulmányai során professzora bátorította, hogy mutassa be tudományát egy kémia iránt érdeklődő barátjának. A barát, Johann Wolfgang von Goethe le volt nyűgözve az ifjú tehetségétől, és egy zacskó kávébabot adott neki, hogy, ha van kedve, határozza meg azt is, mitől kávé a kávé. A lelkes egyetemistának több se kellett: egy évvel később kísérleteit siker koronázta, kivonta a babból a kávé lényegét, a fehér színű koffeint. Ám egyetemi záróvizsgája nem zajlott könnyen: a német diákoknak a 19. században latinul kellett reflektálniuk, Runge pedig nyelvtudás híján közismert passzusokat épített beszédébe. A furcsa megoldással megszerezte diplomáját, és főiskolai tanárként tevékenykedett tovább. 

Bár nem az ő nevéhez kötik, valójában ő izolálta a kinint a cinchona kérgéből: ez az első hatásos maláriaellenes vegyület. Figyelmét a későbbiekben a háztartással kapcsolatos problémák kötötték le, széleskörű tudását ezek megoldásában kamatoztatta. A folteltávolítás, a gyümölcsborok és a ma már természetesnek számító konzervtechnika úttörője volt 1867. március 25-i haláláig. 

Képek: Getty Images Hungary.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Ilyen volt Európa régen

A több mint százéves képek megmutatják, milyen más volt Európa régen: egy másik világba repítenek.

Ezt is szeretjük