Egy hatalmas tévhit Napóleonról: az iskolában is tanítják, pedig nem igaz
Napóleon magassága vagy inkább annak hiánya sok helyen a tananyag része, pedig a francia hadvezér korántsem volt törpenövésű.

napóleon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bonaparte Napóleon Korzikán látta meg a napvilágot, egy kisnemesi család leszármazottjaként. Gyerekkorában apja beíratta egy királyi katonai nevelőintézetbe, ahol öt évet töltött - ez idő alatt fogalmazódott meg benne, milyen pályán is tudja elképzelni magát.

A szorgalmas diák szinte minden tárgyban jeleskedett, egyedül az idegen nyelvekkel nem volt jó barátságban, kézírása pedig olvashatatlanul csúnya volt. A ranglétrán azonban szép fokozatosan egyre feljebb emelkedett, mígnem 1804. december 2-án VII. Piusz pápa jelenlétében császárrá koronázta magát.

A törpe császár 

A történelemben a híres hadvezérrel kapcsolatosan számos legenda maradt fenn. A legismertebb a császár magasságához, azaz alacsonyságához kapcsolódik. A legtöbb történelemkönyv a mai napig kifejezetten kis növésűnek írja le Napóleont, habár a feltételezés alapja igencsak megkérdőjelezhető.

napoleon

A források szerint a császár 5 láb 2 hüvelyk magas volt, francia mértékegységben, ez pedig akkoriban nem egyezett az angolszász léptékkel. Átváltva 169 centiméterre tehető a hadúr magassága a talpától a feje búbjáig, ami igaz, nem sudár alkatról tesz tanúbizonyságot, viszont az átlagmagasság Napóleon korában 165 centiméter volt. Azóta egyébként több mint 10 centiméterrel növekedett ez a középérték.

A legvalószínűbb ok, ami miatt mégis a töpörödött hadvezér jelzőt kaphatta, az angol propaganda. A katonákban hatékonyan legyőzték a félelmet azzal, hogy alacsonynak, ezáltal sebezhetőnek állították be Bonapartét, és, miután testőrei kísérete nélkül nem volt alkalmuk szemtől szemben állni a császárral, a szóbeszéd egyre inkább valóságossá vált a britek szemében. 

A legenda fennmaradt, olyannyira, hogy a kisebbségi komplexus egyik válfaját, a Napóleon-komplexust is a nagy hírű franciáról nevezték el. Termete valójában nem befolyásolja azt a tényt, melyben minden történelemkönyv egyetért: Bonaparte Napóleon a valaha élt egyik legnagyobb katonai zseni volt, annak ellenére, hogy módszerei és nézetei erősen vitathatóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Még egy tévhit Napóleonról

A fennmaradt festmények és szobrok még egy egyedülálló motívumot hordoznak magukon: a császár minden ábrázoláson elrejti az egyik kézfejét. Míg erről is találgatások folytak - vajon Napóleonnak fekélye volt-e, és ezért fájlalta a gyomrát, vagy, csökönyös kézfejét esetleg nem szívesen mutogatta -, a valóság sokkal profánabb. A póz az 1800-as években a szerénység szimbóluma volt, és egyúttal a hatalomé is.

Nézd meg ezt is - Európa régen

Napóleon után kicsit kevesebb mint egy évszázaddal készült fotókra bukkant egy férfi egy minnesotai ingatlanvásáron. Az előhívott képek Európa különböző országaiban készültek, és hihetetlenül egyedi módon mutatják be, milyen volt az élet akkoriban. 

Ezt is szeretjük