Miért van a férfiruhák gombja az ellenkező oldalon? Meglepő a magyarázat
Valójában teljesen logikus, hogy így alakultak a gombolkozási szokások.

férfi ing
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A férfiingeken a gombok bal oldalon vannak, a női blúzokon jobb oldalon. A legtöbben nem tudják, miért van egy így. Sokféle magyarázat született erre vonatkozóan, de ezek tűnnek a legkézenfekvőbbeknek.

Ha megnézed Bonaparte Napóleon híres ábrázolását egy korabeli festményen, a kedvenc testtartásában a jobb kezét a jobbról gombolt kabátjába csúsztatja be. Sokkal nehezebb lenne, ha a másik oldalon lennének a gombok.

Jobbos és balos gombok

A férfiak pólóján és kabátján, ingén és nadrágján a gombok általában a jobb oldalon vannak. Ugyanezek a gombok a női ruházaton a bal oldalra vannak felvarrva. De miért és mikortól vannak ezek megkülönböztetve? A történészek szerint a férfiaknál azért volt ez így, hogy könnyebben fegyvert ránthassanak a ruházatukból, a nőknél pedig azért, mert náluk általában szolgáló személyzet segítette a gombolkozást. A régi szokás egyszerűen így maradt a modern korban is.

A katonaság alakította a stílust

Chloe Chapin, a Harvard Egyetemen végzett divatszakember doktoranduszi tanulmányaiban vizsgálta a jelenséget. Elmondta, hogy a stílus - legalábbis a férfiak viselete - bizonyosan visszavezethető a katonaságra. Ha pisztoly van elrejtve az ingben, az könnyebben előkapható a domináns kézzel. Tehát, ha a gombok jobbra vannak, könnyebben lehet becsúsztatni a jobb kezet a kabát alá.

Megan Garber divatkutató szerint annak is köze lehet a jobb oldalas gomboláshoz, ahogyan a férfiak a kardot hordták. Az urak kardja a mindig a bal oldalukon lóg, azt könnyebben ki lehet vonni jobb kézzel, írták a korabeli divatlapok. A fegyverek fogantyúja jó eséllyel beleakadt volna a balról jobbra történő gombolásba.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nőknél is logikus a magyarázat

Melanie Moore, aki megalapította a híres Elizabeth & Clarke ingmárkát, érthetően megindokolta a női ruhák gombolását. A 13. században, amikor feltalálták a gombot, az inget viselő hölgy nem feltétlenül ugyanaz a személy volt, mint aki begombolta. Aki inget vehetett, az jómódú volt, ilyen módon szolgák gondoskodtak az öltöztetéséről, akiknek kézre esett a bal oldali gombolás. A másik, kedvesebb magyarázat az, hogy a nők általában bal kezükben tartották a csecsemőket, ezért a jobb kezükre volt szükség ahhoz, hogy megnyissák a melltartó gombjait.

Mindezek ismeretében ugyan nincs szükség arra, hogy a mai modern divatcégek szigorúan fenntartsák a két nem kétoldali gombolását, mégis, ez a jelenlegi status quo manapság is a ruháknál - mi több, a nők és a férfiak is kényelmetlennek érzik, ha változtatniuk kell a gombolkozási szokásaikon egy-egy ruhadarabnál.   

Ezt is szeretjük