Hogyan kell jól kezet mosni? Így előzheted meg a legdurvább fertőzést is

A felületes, gyors kézmosás helyett fontos lenne tudni a helyes mozdulatokat.

Kézmosás mozdulatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A betegségek megelőzése érdekében a vitaminpótláson felül egy egyszerű, mégis rendkívül fontos módszerrel is sokat lehet tenni. Az alapos, helyes kézmosással nagyon sok fertőzésnek elejét lehetne venni.

Bár gyerekkorában mindenki megtanulja, hogy minden étkezés előtt, a hazaérkezés, az orrfújás, a köhögés, állatokkal és egyes tárgyakkal való érintkezés, takarítás, ételkészítés után, mosdóhasználat előtt és után is alaposan kell kezet mosni, felnőttkorban már nem mindenki tartja be ezeket az íratlan szabályokat.

Meddig és hogyan kell kezet mosni?

A European Centre for Disease Prevention and Control ajánlása szerint a benedvesített kézfejet szappannal 20-30 másodpercig kell mosni, amit úgy szemléltettek, hogy ez nagyjából a Happy Birthday című dalocska kétszeri eléneklésével egyenlő idő.

Minimálisan tehát ennyi idő kell ahhoz, hogy a víznek, a szappannak és a súroló mozdulatoknak köszönhetően a baktériumok száma jelentősen lecsökkenjen a kézen, ami által sok fertőzés terjedése megelőzhető.

Videó a kézmosás helyes mozdulatairól

A Semmelweis Egyetem egy oktatóvideót is készített a helyes kézmosási technikáról, a művelet közben szükséges mozdulatokról. A kézhigiénia hat mozdulata az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nevéhez fűződik, és nemcsak az egészségügyi munka során, de a hétköznapok során is fontos lehet.

A kézmosás során nemcsak a tenyér dörzsölő mozdulatai kapnak fontos szerepet, de az ujjvégek súrolása, a kézhát, az ujjak közötti részek, a hüvelykujj és az életvonalak vékony sávjainak megtisztítása is külön figyelemben részesül. 

Ugyanezeket a mozdulatokat ajánlják végigjátszani a Semmelweis-videóban az alkoholos kézfertőtlenítő szerek használatakor is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kéz fertőtlenítő mosásával számos fertőzésnek elejét lehet venni, hatékonyan megelőzhetők vele a betegségek. Egy kutatás rámutatott arra, hogy az emberek 93,2%-a nem mos kezet köhögés, tüsszentés után, egy másik tanulmány szerint az átlagos kézmosási idő 6 másodperc, ami ijesztően kevés a 20-30 másodperces elváráshoz képest.

Ki nem mos kezet vécézés után?

Egy európai felmérés szerint arra a kérdésre, hogy a megkérdezett mos-e kezet automatikusan mosdóhasználat után, a hollandok, az olaszok, a spanyolok és a franciák adták a legkevésbé pozitív választ, miközben úgy tűnik, a bosnyákok és a törökök kézmosási szokásáról sokan példát vehetnének.

A fél ország nem mos kezet vécézés után: az EU-s kutatás meglepő eredményt hozott

Ki nem találnád, melyik uniós ország higiéniája a legrosszabb a megkérdezés szerint.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük