Hogyan kell jól kezet mosni? Így előzheted meg a legdurvább fertőzést is
A felületes, gyors kézmosás helyett fontos lenne tudni a helyes mozdulatokat.

kezmosas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A betegségek megelőzése érdekében a vitaminpótláson felül egy egyszerű, mégis rendkívül fontos módszerrel is sokat lehet tenni. Az alapos, helyes kézmosással nagyon sok fertőzésnek elejét lehetne venni.

Bár gyerekkorában mindenki megtanulja, hogy minden étkezés előtt, a hazaérkezés, az orrfújás, a köhögés, állatokkal és egyes tárgyakkal való érintkezés, takarítás, ételkészítés után, mosdóhasználat előtt és után is alaposan kell kezet mosni, felnőttkorban már nem mindenki tartja be ezeket az íratlan szabályokat.

Meddig és hogyan kell kezet mosni?

A European Centre for Disease Prevention and Control ajánlása szerint a benedvesített kézfejet szappannal 20-30 másodpercig kell mosni, amit úgy szemléltettek, hogy ez nagyjából a Happy Birthday című dalocska kétszeri eléneklésével egyenlő idő.

Minimálisan tehát ennyi idő kell ahhoz, hogy a víznek, a szappannak és a súroló mozdulatoknak köszönhetően a baktériumok száma jelentősen lecsökkenjen a kézen, ami által sok fertőzés terjedése megelőzhető.

Videó a kézmosás helyes mozdulatairól

A Semmelweis Egyetem egy oktatóvideót is készített a helyes kézmosási technikáról, a művelet közben szükséges mozdulatokról. A kézhigiénia hat mozdulata az Egészségügyi Világszervezet, a WHO nevéhez fűződik, és nemcsak az egészségügyi munka során, de a hétköznapok során is fontos lehet.

A kézmosás során nemcsak a tenyér dörzsölő mozdulatai kapnak fontos szerepet, de az ujjvégek súrolása, a kézhát, az ujjak közötti részek, a hüvelykujj és az életvonalak vékony sávjainak megtisztítása is külön figyelemben részesül. 

Ugyanezeket a mozdulatokat ajánlják végigjátszani a Semmelweis-videóban az alkoholos kézfertőtlenítő szerek használatakor is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

A kéz fertőtlenítő mosásával számos fertőzésnek elejét lehet venni, hatékonyan megelőzhetők vele a betegségek. Egy kutatás rámutatott arra, hogy az emberek 93,2%-a nem mos kezet köhögés, tüsszentés után, egy másik tanulmány szerint az átlagos kézmosási idő 6 másodperc, ami ijesztően kevés a 20-30 másodperces elváráshoz képest.

Ki nem mos kezet vécézés után?

Egy európai felmérés szerint arra a kérdésre, hogy a megkérdezett mos-e kezet automatikusan mosdóhasználat után, a hollandok, az olaszok, a spanyolok és a franciák adták a legkevésbé pozitív választ, miközben úgy tűnik, a bosnyákok és a törökök kézmosási szokásáról sokan példát vehetnének.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük