A fél ország nem mos kezet vécézés után: az EU-s kutatás meglepő eredményt hozott
Ki nem találnád, melyik uniós ország higiéniája a legrosszabb a megkérdezés szerint.

wc-jel-vécé
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kézmosás máig a legegyszerűbb módja a fertőző betegségek megelőzésének. Rengeteg ártatlan baktérium mellett a kórokozók is megtelepedhetnek a kézfejen, ezért már gyermekkorban megtanulja az ember, hogyan és mikor kell alaposan megmosni.

Íratlan szabályként tanulja meg mindenki, hogy evés előtt, vécézés után, orrfújás, köhögés, tüsszentés, állatokkal való érintkezés, takarítás vagy éppen ételkészítés után irány a fürdőszoba, de még sokáig lehetne sorolni, hány esetben teszi ki magát valaki a kórokozóknak.

Ki mos kezet vécézés után?

Sajnos úgy tűnik, ez nem mindenhol van így, vagy az is lehet, hogy a gyerekkorban tanultakat hajlamosak egy idő után elfelejteni az emberek, egy, az európai országokban végzett kutatás ugyanis meglepő eredményeket hozott a higiéniát tekintve. A felmérésben egyetlen kérdést tettek fel: mos-e kezet automatikusan vízzel és szappannal, miután kijön a vécéről?

A válaszadók közötti különbségek mindenkit megleptek. A Gallup 2015-ös felmérésében a legtisztábbaknak a bosnyákok és a törökök bizonyultak, akik 96 és 94%-ban válaszoltak igennel a feltett kérdésre. Az eredményt sokan vallási szokásokkal is magyarázták, az iszlám hitben ugyanis alapvető fontosságú a vudu, vagyis a kéz és más testrészek rituális megtisztítása imádkozás előtt.

Balkáni tisztaság

A balkáni népek ugyancsak a higiénikusak közé tartoznak: a koszovói és a görög megkérdezettek 85%-a, a románok 84%-a, a szerbek 83%-a és a macedónok 82%-a állította, hogy megmossa a kezét, de a portugálok is 85%-osan teljesítettek.

A középmezőnybe kerültek a svédek, az izlandiak és a németek 78%-kal, a finnek 76%-kal, a britek 75%-kal, az írek 74%-kal, a svájciak 73%-kal, a bolgárok 72%-kal, a csehek és az ukránok 71%-kal.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legpiszkosabbak közé tartoztak a felmérés résztvevői között a lengyelek 68%-kal, az észtek, a belgák és az osztrákok 65%-kal, az oroszok 63%-kal, a franciák 62%-kal, a spanyolok 61%-kal, míg az olaszok 57%-kal. 

És, hogy vajon ki lett a legpiszkosabb? Mindenki meglepetésére a hollandok teljesítettek a legrosszabbul, mindössze 50%-uk mondta, hogy automatikusan kezet mos, miután kijön a vécéről. Sajnos nem kérdeztek meg minden országot, pedig bizonyára sokan kíváncsiak lennének arra, hogy a magyarok hogyan teljesítenek egy ilyen teszten.

(A térkép forrása: jakubmarian.com.)

Ezt is szeretjük