Eltitkolt MRSA-fertőzés a szociális otthonban: kire veszélyes az antibiotikumnak ellenálló baktérium?
A bázakerettyei eset rávilágít arra, hogy az MRSA-fertőzés ma is hatalmas probléma a magyar egészségügyben.

korhaz-betegseg-ellatas-apolo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt napokban került a nyilvánosságra az a hír, mely szerint az elmúlt nyár óta, tehát másfél éve újra és újra problémát okoz egy bázakerettyei szociális otthonban egy antibiotikumnak ellenálló, életveszélyes baktérium fertőzése.

A helyi háziorvos a legutóbbi önkormányzati közmeghallgatáson számolt be arról, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság bázakerettyei intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág Otthonban kitört az MRSA-fertőzés, már 20-25 fertőzött van, így december 2-ától egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el.

Az orvos azt is elismerte, hogy már tavaly nyáron, azután pedig idén januárban is problémát okozott a baktérium. Erről azonban eddig a helyi lakosok semmit nem tudtak - számolt be róla a Népszava

Ma sem ritka az MRSA-fertőzés

Az MRSA-fertőzést egy Staphylococcus aureus nevű, antibiotikumnak ellenálló baktérium terjedése okozza. Noha ezt az egészséges emberek is hordozhatják, a legtöbbször a kórházi fertőzések kapcsán lehet róla hallani, mivel a legyengült immunrendszerű betegeknél a fertőzés kimenetele akár halálos is lehet.

Az MRSA-fertőzés eleinte alig észrevehető, rovarcsípésre emlékeztető kis duzzanatokban ad hírt magáról, azonban a bőr mélyebb rétegeibe jutva súlyos és fájdalmas, gyulladt tályogokat okozhat. Igazán azonban a véráramba jutva válik veszélyessé, ilyenkor szepszis, azaz vérmérgezés léphet fel, amibe akár bele is halhat az ember.

A Staphylococcus aureus baktérium elsősorban a sebváladék másik nyílt sebbel való érintkezése útján terjed, emellett azonban tárgyak felületén is fertőzőképes marad egy ideig. A fertőzés esetén speciális antibiotikumos kúra vagy sebészeti beavatkozás is szükséges lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A bázakerettyei eset súlyosságát növeli, hogy a nyilvánosság, így a kórházi látogatók elől is elhallgatták a korábbi fertőzéseket, ami miatt a lakosok sem érzik magukat teljes biztonságban. A helyi vezetés az ígéretek szerint minden szükséges teendőről tájékoztatni fogja a lakosokat.

Kórházi fertőzések Magyarországon

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzésében hívta fel nemrégiben a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2018. évre vonatkozó jelentésére, amelyből kiderül, hogy a kórházi fertőzések száma az elmúlt évben jelentősen emelkedett.

Asbóth Márton, a TASZ jogásza elmondta, hogy a tavalyi évben csak a kötelezően jelentendő kategóriákban legalább 15 051-en megfertőződtek, és 541-en voltak azok, akiknél hivatalosan is megerősítették, hogy valamilyen kórházi fertőzésben haltak meg. A valós szám - a be nem jelentett fertőzési típusokkal együtt - azonban ennél is nagyobb lehet.

Akár MRSA-ról, akár más baktériumokról van szó, a beteg a legtöbbször műtétek és különböző orvosi eszközök, például kanülök, katéterek használata után fertőződik meg. Az esetek jelentős része ennélfogva megelőzhető lenne a megfelelő fertőtlenítéssel.

Az adatok tükrében még súlyosabb a tény, hogy a magyarországi egészségügyi intézményekben még ma is ijesztően kevés alkoholos kézfertőtlenítő szert használnak: 10 ezer ápolási napra vetítve az uniós átlag 24 literhez képest itthon, Semmelweis Ignác országában mindössze 9,51 liter fogy el. Ez pedig nagymértékben hozzájárulhat a kétségbeejtően romló tendenciához.

Kinek ajánlott az influenzaoltás?

Az influenza súlyos szövődményei megelőzhetők lennének a vírus elleni oltással. Infektológus mondta el, kinek javasolt oltatni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük