6 komoly kórkép a kézfájdalom hátterében: autoimmun megbetegedést és az idegek károsodását is jelezheti

Életük során sokan tapasztalnak meg kézfájdalmat, ám míg egyes kellemetlenségek maguktól elmúlnak, mások visszatérővé vagy krónikussá válnak.

GettyImages-1222612052

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi kéz lenyűgözően összetett, precíz, ügyes és erős mozgásokra képes, ugyanakkor sérülékeny struktúra.

Az itt jelentkező fájdalomnak a traumás sérüléseken túl is számos előidézője lehet. A hosszabb ideje fennálló, vissza-visszatérő panaszok okait általában nehezebb kideríteni, mert sokszor a szervezet egy másik pontján kialakuló eltérés, esetleg szisztémás megbetegedés áll a háttérben. 

A fájdalom jellege is lényeges

A fájdalom a kéz különböző alkotóelemeiből származhat, a csontok, ízületek, kötőszövetek és az idegek is érintettek lehetnek. Sok esetben diagnosztikus jelentőségű, hogy a nap melyik szakaszában jelentkezik a kellemetlenség, hogy társul-e mellé a mozgás nehezítettsége, az ízületek merevsége, esetleg deformáltsága, illetve hogy mi fokozza a tünetet, és minek a hatására enyhül. Ezeket mindenképp érdemes megfigyelnie annak, aki kézfájdalomtól szenved. Gyakran sérülés vagy megerőltetés áll a háttérben, kifejezetten sokakat érint például a számítógépen dolgozók közül a kéztőalagút-szindróma. Ha a probléma nem múlik, újra megjelenik, mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni, mert krónikus eltérésekre is fény derülhet.

Az ízületi gyulladás deformációhoz vezethet.
Az ízületi gyulladás deformációhoz vezethet.
Fotó: rudisill / Getty Images Hungary

Artritisz

Az artritisz gyűjtőfogalom, egy vagy több ízület gyulladását jelenti. Testszerte bárhol előfordulhat, de különösen gyakori a kéz és a csípő esetében. Jellemző tünete a fájdalom, a mozgás nehezítettsége és az ízületeknél megjelenő duzzanat. Két, sokakat érintő formája az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis. Előbbi, amit porckopásnak is neveznek, főleg idősebb korban jelentkezik. A csontok végét porc borítja, ami távol tartja egymástól a csontvégeket, és segíti azok elmozdulását egymáshoz képest. Amikor a szövet károsodik, nagyobb terhelés éri a csontokat, ez fájdalomhoz, gyulladáshoz és egy idő után merevséghez vezet.

A rheumatoid arthritis autoimmun sokízületi gyulladás, amely során az immunrendszer a saját sejtjei ellen is termel ellenanyagokat. Pontos okai nem ismertek, családi halmozódás előfordul. Általában a kezek és a lábak ízületein kezdődik, fájdalmas, olykor meleg duzzanattal. Jellemző rá, hogy reggelente nehezebben mozognak az ujjak. Az esetek egy részében több szervet is érinthetnek az eltérések, például a szemet, a tüdőt, a szívet és az ereket. Nőknél gyakoribb, általában 30-50 éves korban jelentkeznek az első panaszok. Fáradtság és étvágytalanság is kísérheti.

Köszvényes, fájdalommal járó duzzanatok.
Köszvényes, fájdalommal járó duzzanatok.
Fotó: joloei / Getty Images Hungary

A köszvény is az ízületi gyulladás egy formája, amit a húgysavkristályok okoznak. Az intenzív fájdalom hirtelen jelentkezik, gyakran a nagylábujjban és a térdben, de a kezek és a csuklók is érintettek lehetnek. A köszvényes roham általában éjszaka kelti fel a betegeket, az ízületek melegek, kipirosodnak, és duzzadtak. Férfiaknál gyakoribb, de a menopauzát követően nőknél is előfordul. A korai felismeréssel és célzott kezeléssel megelőzhetők a csomók és ízületi elváltozások. A túlzott koffein-, üdítő- és alkoholfogyasztás, valamint a purinban gazdag étrend (belsőségek, hering, szardínia, felvágottak) mind hajlamosító tényezők lehetnek.

Perifériás neuropátia

A perifériás neuropátia a kezek és a lábak zsibbadásával, égő fájdalmával és gyengeségével jár. Ilyenkor az agyon és a gerincvelőn, tehát a központi idegrendszeren kívüli idegek sérülnek, ez különösen gyakori cukorbetegeknél, de előfordul egyes autoimmun megbetegedések (például rheumatoid arthritis és lupus erythematosus), vitaminhiány és alkoholizmus hatására is. Egy vagy több perifériás ideg is érintett lehet. Extrém érzékenység vagy gyengült érzékelés jelenhet meg többek között, a betegek olykor arról számolnak be, hogy olyan, mintha zokni vagy kesztyű lenne rajtuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lupus

A lupus, teljes nevén szisztémás lupus erythematosus (SLE) a teljes szervezetet érintő, autoimmun betegség. A diagnózis felállítását nehezíti, hogy a tünetek gyakran szerteágazóak és nem túl specifikusak. Fáradékonyság, ismeretlen eredetű hőemelkedés, hajhullás és pirosas kiütések is jelentkezhetnek. Utóbbiak olykor jellegzetes, pillangószerű formát öltenek az arcon. A bőrelváltozások fény hatására rosszabbodhatnak. Amikor a kór fellángol, a test különböző pontjain, a kéz, a csukló és a láb ízületeiben előfordulhat gyulladás. A fájdalom egy idő után enyhül, majd újult erővel tér vissza. A lupus kialakulásában genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. 

Elfehéredő ujj Raynaud-szindrómánál.
Elfehéredő ujj Raynaud-szindrómánál.
Fotó: Barb Elkin / Getty Images Hungary

Raynaud-kór és Raynaud-szindróma

A Raynaud-kór (Primer Raynaud-betegség) és a Raynaud-szindróma (Secunder Raynaud-betegség) hasonló tünetekkel jár. Pszichés megterhelést követően vagy hideg hatására az ujjak, leggyakrabban a kézen elsápadnak, kifehérednek, a kór esetében szimmetrikusan, a szindrómánál aszimmetrikusan. Az erek rohamszerűen, görcsösen összehúzódnak, ami fájdalomhoz vezet. Amikor a véráramlás megindul, lilás elszíneződés látható. A jelenséget zsibbadás kíséri, melegre enyhül. A Raynaud-kór önálló betegség, amely leginkább a nőket érinti, a Raynaud-szindróma más betegségekhez (például lupus) társul, de gyógyszerek is kiválthatják. 

A hirtelen jelentkező, esetleg régebb óta fennálló panaszok esetén mindenképp szakorvos felkeresése javasolt!

Porckopás és reuma ellen is javasoltak: 10 kénes gyógyfürdő itthon, ami csodás hatással van a testre

Magyarország rendkívül gazdag gyógyító vizekben, amit feltétlenül érdemes kihasználni. Az egyes gyógyvizek azonban összetételtől függően más és más egészségügyi panaszokra javasoltak.

 (Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük