Duzzadást és viszketést okozhatnak ezek az ételek: nyáron különösen oda kell figyelni az allergiásoknak

Még a zöldség és gyümölcs is árthat egyeseknek - hogyha ezeket fogyasztják, annak súlyos következményei lehetnek.

Kerülendő nyári ételek allergiásoknak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az allergiával küzdőknek érdemes résen lenniük, hogy mit esznek vagy isznak, ugyanis a magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek és italok kellemetlen allergiás tüneteket produkálhatnak.

Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos azt javasolja, hogy akik érzékenyek, azok lehetőség szerint kerüljék a görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, banánt, napraforgómagot. De egyeseknek még a kamillateával, sőt a vörösborral is érdemes vigyázni. 

Kerülendő nyári ételek allergiásoknak

Az emberi szervezet egyik legelső védelmi vonala a hisztamin. Ennek a védelmi vonalnak a szükségtelen aktiválódása hétköznapi ételekkel, italokkal, növényekkel szemben biztos jele a bélflóra kiegyensúlyozatlan működésének. Ez a bélflórapusztulás évekig, évtizedekig tarthat, egyre több tünettel jelentkezhet eleinte enyhébben a  bőr, a légutak vagy az emésztőrendszer részéről, később akár igen súlyos, több szervrendszert is érintő allergiás jelekkel. 

GettyImages-1256790702

Minden tünetet, ami a fent említett szervrendszereinket érinti, komolyan kell venni az első perctől fogva, és azonnal törekedni kell a bélflóra, a szervezet egyensúlyának visszaállítására.

Az eliminációs diéta segít

Aki allergiás, vagy bármely ételintoleranciában érintett, annak érdemes az allergiaszezonban odafigyelnie, hogy minimális mennyiséget fogyasszon a magas hisztamintartalmú ételekből, italokból, úgymint az érlelt sajtok, például az ementáli, a gouda, a penészes sajtok, a füstölt sajtok, kolbászok, füstölt sonkák, savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, halak, főleg a tonhal és a szardínia, rák, szárazhüvelyesek, diófélék, mogyoró, csokoládé és kakaóalapú termékek. Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, amely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik, de a sör és a pezsgő is kerülendő. 

A keresztallergia okai

Az egyik legismertebb keresztallergia a görögdinnye-parlagfű. De a pollenallergiások esetében is megfigyelhető, hogy egyes gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketés, duzzadás, szem- és orrcsorgás, vagy akár rekedtség, köhécselés alakulhat ki. Bizonyos anyagok ugyanis képesek másokat is utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Testünk viszont csak egyféle módon tud reagálni: váladékkiválasztás útján “kimosni”, felköhögni, kiprüszkölni, kikönnyezni a támadónak érzékelt anyagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Van megoldás

A legfontosabb teendő a probléma okának felderítése, a tünetek háttérében álló biológiai folyamatok feltérképezése. A kezelés kezdetekor az egyik leghatékonyabb módszer, ha a beteg mellőzi a tüneteket okozó ételek fogyasztását. Az allergia mögöttes okait feltárva teljes gyógyulást is el lehet érni.

Ismert keresztallegiák

Parlagfű-allergia esetében: görögdinnye, sárgadinnye, uborka, paradicsom, cukkini, tök, banán, napraforgómag. 

Feketeüröm-allergiánál: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller, koriander, kapor, articsóka.

GettyImages-764780515

Nyírfaallergiánál: mogyoró, mandula, dió, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó.

Fűallergiásoknál: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró-allergia esetében: dió.

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

Latexallergiánál: gesztenye, avokádó, banán, spenót, citrusfélék, kivi.

Olvass tovább: 10 isteni fogás hisztaminérzékenyeknek

A hisztaminérzékenyek diétája szigorú, ám jó néhány finom, egészséges fogás beilleszthető kis változtatással.

10 isteni fogás hisztaminérzékenyeknek: a sajtokkal, a húsokkal és a diófélékkel is vigyázni kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük