Amikor diéta helyett orvoshoz kell fordulni: veszélyes kísérletezgetni ételintolerancia esetén

Érdemes kivizsgálást végeztetni, ha állandóak a hasi panaszok.

Ételintolerancia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan hosszú ideje küzdenek gyomor- és bélrendszeri panaszokkal, ám az elvégzett vizsgálatok nem mutatnak eltérést. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont  orvosa elmondta, hogy mit tehetünk ilyen esetben.

A hasi panaszok esetén a leggyakoribb tanács, amit hallhat az ember, hogy változtasson az életmódján: alakítsa át az étkezését, egyen és mozogjon rendszeresen, és ügyeljen a napi folyadék- és rostbevitelre. Sokan azonban a legnagyobb odafigyelés mellett továbbra is szenvednek a tünetektől, kínosan érzik magukat a munkahelyükön, szabadidejükben kerülik a társaságot a kellemetlen puffadás vagy a váratlan hasmenés miatt.

Ha nem elég az életmódváltás, alapos kivizsgálásra van szükség

- A puffadás, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, felfúvódás és hányinger nagyon gyakori panasz, és sokan valóban hetek vagy hónapok óta szenvednek a tünetektől, mire orvoshoz fordulnak, és sikerül meghatározni a kiváltó okot - magyarázza dr. Németh Alíz.

puffadás

- Ilyen panaszok esetén fontos a beteg alapos kikérdezése, a kórtörténet feltérképezése a rendszeresen szedett gyógyszerektől kezdve a napirenden át a családban előforduló betegségekig. Ezt követően elvégezzük az elmondottak alapján indokolt vizsgálatokat. 

IBS és ételintolerancia

Az említett gyomor- és bélrendszert érintő tünetek jellemzőek irritábilis bél szindróma (IBS) esetén is, így ennek a lehetőségét is vizsgálni kell. Az ötből egy felnőttet érintő szindróma hullámzó lefolyású, krónikus betegség. Kialakulásának pontos okai nem ismertek, szerepe van benne a stressznek, mozgáshiánynak és a táplálkozásnak is. 

Erőteljes bélrendszeri panaszokat okozó inger lehet bizonyos élelmiszerek fogyasztása is, ezért ha a betegnek panaszai vannak, érdemes gondolni az intolerancia lehetőségére is. Dr. Németh Alíz elmondta, hogy sokak számára okoz gondot például a tejcukor (laktózintolerancia) vagy a gyümölcscukor (fruktózintolerancia) lebontása, de a hisztaminintolerancia is okozhat ilyen tüneteket. 

Emellett bizonyos élelmiszerekkel szemben is jelentkezhet érzékenység, vagyis ételintolerancia. Az ételintolerancia IgG-alapú multiplex intoleranciateszttel vizsgálható. Az eredménytől függően javasolt bizonyos élelmiszerek fogyasztását mellőzni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Az ételallergia előfordulása 3-10% világszerte a felnőttek körében. Ezzel szemben az ételintoleranciában érintett felnőttek aránya 20%-ra tehető, ám a valós szám a diagnosztizálatlan betegek miatt vélhetően ennél is magasabb. 

Diéta hatására javultak az IBS-tünetek

A Journal of International Medical Research folyóiratban korábban közölt kutatás az ételintolerancia szerepét vizsgálta 77 hasmenéssel járó irritábilis bél szindrómában érintett személynél és a kontrollcsoportot alkotó 26 fő esetében. Élelmiszer-specifikus IgG-antitesteket 39 betegnél és a kontrollcsoportból 4 főnél azonosítottak. A problémás élelmiszereket a résztvevők négy hétig nem fogyasztották.

A négyhetes diétás kezelés után a legtöbb tünetük javult. 12 hetet követően pedig az élelmiszer-kizárásos diéták jelentős javulást eredményeztek a hasi fájdalomban (puffadás mértéke és gyakorisága), a hasmenés gyakoriságában, a haspuffadásban, a széklet alakjában a kiindulási értékhez képest.

GettyImages-690667242

Dr. Németh Alíz hangsúlyozza, hogy ha valakinek gyakori hasi panaszai vannak, ne diétázni kezdjen, hanem forduljon orvoshoz. A kivizsgálás nélkül kezdett diéta miatt pedig a később elvégzett vizsgálatok sem adnak megbízható eredményt.

A háttérben olyan kiváltó ok is állhat, például a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), ami gyógyszeres kezelést igényel. Ha pedig valóban a diéta jelenti a problémánkra a megoldást, akkor a felesleges étrendi megszorítások érdekében is javasolt meghatározni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztania a páciensnek.

Ételallergia vagy ételintolerancia? 

Nem mindegy, hogy valaki allergiás, vagy érzékeny egy ételre.

Ételallergia vagy ételintolerancia? Az egyik életveszélyes is lehet

Nem mindegy, hogy valaki allergiás vagy érzékeny egy ételre.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük