A rák és a cukorbetegség kockázatát is csökkenti a kávé: a javasolt mennyiség a vérnyomást sem emeli meg
Sok tévhit él a kávéval kapcsolatban, pedig egészségesebb, mint azt a legtöbben gondolnák.

kávézás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különböző tévhitek élnek még a mai napig a kávéval kapcsolatban, pedig a világ egyik kedvenc italának egészségünkre gyakorolt hatásairól sok pozitív eredményre jutottak már a tudósok.

Az élénkítőital legfontosabb hatóanyagának, a koffeinnek számos pozitív tulajdonsága közismert: hat az álmosság és fáradtság ellen, valamint ráerősít munkabíró képességünkre is. Javítja a memóriát és a logikai gondolkodást, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a rendszeresen kávét fogyasztók védettebbek számos betegséggel szemben. Sőt, ha meg is betegednek, kevésbé viseli meg szervezetüket, és jobb életminőségben, akár hosszabb ideig is élnek, mint azok, akik kerülik a koffeint.

Számos tévhit megdőlt a koffein kapcsán

A koffeinről nem sikerült maradéktalanul bebizonyítani, hogy emeli a vérnyomást. Bár évtizedekig így gondolták, a legújabb klinikai vizsgálatok elemzése azt mutatja, hogy szokásos mennyiségben, tehát naponta legfeljebb 300 milligrammot (nagyjából két csészényit) fogyasztva a koffein nem okoz számottevő vérnyomás-emelkedést.

GettyImages-73272882
Fotó: Mark Weiss / Getty Images Hungary

Mítosz lehet az is, hogy a koffein erős függőséget okozna. A jelenleg érvényes meghatározások és a szakértők szerint a koffeint ugyan pszichoaktív szernek tekinthetjük, de nem okoz súlyos függőséget. Erről bárki meggyőződhet, aki magát a koffein rabjának gondolja: a kávézás hirtelen abbahagyása nagyon rövid ideig, maximum egy-két napig tartó tüneteket vált ki csupán, például enyhe fejfájást, álmosságot vagy fáradtságérzetet.

Jó hír a kávézás szerelmeseinek az is, hogy a koffein nem hozható közvetlen összefüggésbe a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a magas koleszterinszinttel vagy a szabálytalan szívműködéssel sem. Az átfogó vizsgálatok mindezekre semmilyen bizonyítékkal nem szolgáltak. 

A koffein csontritkulást elősegítő hatásáról is megállapították, hogy ingatag lábakon áll. Valóban fokozza a kalcium ürítését, de csak olyan csekély mértékben, hogy attól - kiegyensúlyozott étrend esetén - nem kell tartani senkinek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Ami azonban csak a közelmúltban bizonyosodott be, hogy kifejezetten ajánlott hölgyeknek, hiszen a kávénak a női szervezetre pozitív, egészségvédő hatása van.

A kávétartalmú italok csökkentik több fajta rák kialakulásának kockázatát, és elsősorban a nők élvezik áldásos hatásukat, hiszen napi négy csésze kávé fogyasztása 10%-kal csökkenti a menopauza utáni mellrák, 20%-kal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Védettebbek a kettes típusú cukorbetegség ellen is a rendszeres kávéivók, és kisebb arányban kapnak agyvérzést, mint koffeinkerülő társaik.

A fentiek alapján elmondható, hogy az aggályok ellenére az évezredek óta használt élénkítőitalnak nincsen bizonyíthatóan káros hatása, így egy jó csésze eszpresszó bármikor jó választás lehet.

Kávéízesítés egészségesen

Megfelelő ízesítéssel otthon is készíthetsz olyan kávékülönlegességeket, melyek valamilyen egészséges hozzávalóval a szervezetedre is plusz jótékony hatást fejtenek ki.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük