Mennyi kávét szabad inni egy nap? A koffein nem csak az agyműködést serkenti
A koffeintartalmú italok mankóként szolgálhatnak bizonyos helyzetekben, érdemes megismerni pozitív hatásaikat.

koffein nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fogyaszthatjuk kávéban, teában vagy épp az egyre népszerűbb energy coffee formájában, sokunknak nem indulhat  a nap koffein nélkül.

Évezredek óta ismeretes, hogy ébren tartó hatása van, de kevesen tudják, hogy nem csak ebben segíthetnek a koffeintartalmú italok. Lássuk, milyen ismert és kevésbé köztudott pozitív hatásokat tulajdonít a koffeinnek a tudomány.

Élénkít, fokozza az agyműködést

A koffein agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást.

Emellett blokkolja az agyban az adenozin nevű anyag hatását, amely csökkenti az agyi aktivitást és éberséget, így ennek blokkolásával éri el a koffein az élénkítő hatást. 

Segíthet fogyni

Alkalmi fogyasztás esetén 5-25%-kal fokozza az anyagcserét. A koffein szinte mindegyik zsírégető hatású táplálékkiegészítőben megtalálható. Fokozza a test hőtermelését, ezzel együtt az energiafelhasználás is növekszik. 

Javítja a fizikai állóképességet

A koffeintartalmú italok, legyen az kávé, energiaital, dobozos jegeskávé vagy tea, megnövelik a vérben az adrenalinszintet, így az izmok felkészülnek a terhelésre, kitágulnak az erek, fokozódik a szívműködés, intenzívebbé válik az agyműködés.

Csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát

A JAMA Internal Medicine orvosi folyóirat kutatása 50 ezer nőt vizsgált, és azt találta, hogy már heti 120 mg koffein bevitele 15%-kal csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. A napi 240-360 mg koffeint ital formájában fogyasztóknál ez az érték elérte a 20%-ot is.

Fájdalomcsillapítás

A koffein felerősíti a fájdalomcsillapítók hatását, vagyis sokkal kisebb gyógyszeradagra van szükség ugyanazon hatás létrejöttéhez. 

Asztma ellen

A koffein tágítja a tüdőben lévő hörgőket. A koffeintartalmú italok hosszú távú fogyasztása megelőzheti az asztma klinikai megjelenését is. A koffein lebomlásakor ugyanis teofillin is képződik, ami egy gyakori asztmaellenes gyógyszer hatóanyaga. Így akár egy kis csésze kávé vagy egy adag magas koffeintartalmú ital is növelheti a tüdő működését, de nem helyettesítheti a gyógyszert, és a túladagolás ez esetben is kerülendő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

- A koffeinnek számos pozitív hatása van, de azért figyeljünk a napi bevitelre. A kávébab mellett több mint 60 különféle növény, például a kakaóbab, a tea, a kóladió tartalmaz koffeint vagy annak szerkezetéhez, hatásához hasonló hatóanyagot. Ahogy az EFSA, azaz az European Food Safety Authority több mint 66.000 emberen végzett átfogó klinikai vizsgálata megállapította, napi 400 mg összfogyasztásban nincs még kockázat egy egészséges felnőtt esetében, ez megfelel napi 4-5 kávéban, kapucsínóban vagy 250 milliliteres energiaitalban található mennyiségnek. Ügyeljünk rá, hogy egyszerre a 200 mg mennyiséget ne lépjük túl, és legalább 2 óra teljen el két ital fogyasztása között - mondta el dietetikus.

Kávé helyett

Nem a koffein az egyetlen anyag, amitől kipattanhat a szemed reggel. Számos gyógynövény van, melynek hasonlóan élénkítő a hatása, és nyugodtan fogyaszthatod, ha úgy döntesz, szeretnél lemondani a kávéról.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük