Ne dobd ki a kávézaccot! Elriasztja a csigákat, macskákat, és még számtalan dologban segít
A kávézaccot legtöbben csak kidobják a kukába, pedig a kert értékes tápszere is lehet.

kávézacc 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lefőzött kávé elhasználódott őrleménye általában a kukában landol, holott számos dologra használható.

A kávézacc meglepően sok ásványi anyagot tartalmaz, bizonyos állatok pedig kifejezetten undorodnak a szagától. Hasznos fegyver az udvarban settenkedő kártevők ellen is.

A csigák inkább elkerülnék

Bár nem minden csigafaj ellen használ, a féltett virágágyásoknál vagy zöldségeseknél érdemes bevetni a kávézaccot. A Slughelp kísérletében megfigyelték, hogyan viselkednek különböző fajtájú csigák a kávézacc közelében.

A kisebb csigák közül a legtöbben ódzkodtak a kávé puszta érintésétől is, ám a nagyobb testűek lazán átcsusszantak rajta. Az értékesebb gyümölcsöket, zöldségeket érdemes körbevenni kiszárított kávézaccal, mert ha nem is az összes csigától, azért az apróbb testű, mohó egyedektől megvédheti őket.

A macskák sem kedvelik

A macskák bizonyos szagokat kifejezetten nem kedvelnek, ellenük is bevethető a kávézacc erős aromája. Néhány cica hatalmas alomtálcának képzeli a kertet, aminek a finom puha, földes részében kényelmesen elvégezhetik dolgukat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Kiszárított kávézaccot keverj össze kevés reszelt narancshéjjal vagy citrommal, majd ezt az elegyet oszlasd szét a kritikus pontoknál a földben. Garantáltan elriasztja a hívatlan állatokat.

Hangyák ellen

A hangyák sem kedvelik a kávé szagát, a kiszárított zaccal körbevont növényeket inkább elkerülik. Ugyanakkor a hangyavárak ellen hatástalan a módszer, mivel a kis rovarok egyszerűen arrébb görgetik a kávészemcséket. Tény, hogy nem kedvelik magát az őrölt kávét, de az elterjedt nézet ellenére nem akadályozza meg őket kolóniájuk fenntartásában.

Természetes trágya

Az antioxidánsban és ásványi anyagokban gazdag kávézaccal még trágyázni is lehet a földet, a giliszták is kedvelik. Magas káliumtartalma segíti a növények fejlődését.

kávézacc 2
Fotó: chiewr / Getty Images Hungary

Hatására megnövekszik a talaj nitrogénszintje is, a savanyú földeket kedvelő növényeknél remek tápszerként működik. Ilyenek a málna, a répa, a kelbimbó, a brokkoli, a káposzta, a karfiol, az ázsiai zöldek, a burgonya, a póréhagyma és a spenót. Egyedül palántáknál nem szabad használni.

Jó tudni, hogy ugyan a kávézacc szuper tápanyagokat biztosít a növényeknek, nem szabad sokat beleforgatni a talajba, mert egy idő után penészesedhet.

9 szép kerti növény, ami örökre elűzi a vakondokat és a többi kártevőt

Egyes növények elriasztják a kártevőket. Ezeket a kert különböző pontjaira ültetve sikeresen lehet távol tartani az olyan bosszantó vendégeket, mint a vakondok vagy akár a meztelencsiga.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük