Meddig jó a lefőzött kávé? Ez történik, ha utána iszod meg!
A kávé nem áll el sokáig, de vajon lefőzve meddig érdemes elfogyasztanod?

Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

6 sminkeszköz, amivel szépen formázható a ritka, kusza szemöldök: tökéletesítik a fazont és természetes hatást adnak »

72 éves nővel reklámoznak táskát: nem a kora miatt különleges, hogy modellnek állt »

Feszesebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt, és segíti a sejtmegújulást: krioterápiával sok bőrprobléma orvosolható »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Bár a kávé túlzásba vitt fogyasztása számos egészségügyi problémát okozhat, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kizárólag káros hatásai lennének a szervezetre, sőt, egyre több olyan kutatás lát napvilágot, mely ennek ellenkezőjét, vagyis jótékony hatásait bizonyítja.

A témával kapcsolatban azonban igen sok tévhit kering a köztudatban, mint ahogy annak tekintetében is, meddig lehet eltartani a kávét, meddig célszerű elfogyasztani a már lefőzött változatot, illetve mi történik, ha valaki ezt akár egy nappal vagy éppen napokkal az elkészítés után teszi meg.

Meddig érdemes meginni a kávét?

Míg a nyers kávét igen sokáig el lehet tartani anélkül, hogy állaga, illetve minősége jelentősebb mértékben romlana, a már pörkölt verzióra ez nem feltétlenül igaz, a megfelelő, légmentes csomagolás hiányában ugyanis nagyon gyorsan elveszítheti aromáját, nem beszélve a darált kávéról, melynek esetében ehhez még kevesebb idő, akár egy órán belüli időintervallum is elég lehet.

Hasonló a helyzet a lefőzött kávéval is, amellett azonban, hogy ha nem iszod meg négy-hat órán belül, aromájából is veszít, ereje is csökken, mindemellett érdemes tudni azt is, hogy az újramelegítés során a benne található értékes hatóanyagok mennyisége is alacsonyabb lesz.

Előbbiről korábban már mi is írtunk, a szakértők szerint azonban az állott kávé nemcsak kevésbé lesz egészséges, de akár kifejezetten károssá is válhat. Az eszpresszo.com szerkesztői szerint például a lefőtt, állni hagyott kávéban káros kémiai folyamatok is elindulhatnak, melyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek, hasonlóan az erősen odaégett ételekhez.

Ezt is szeretjük