Katás vállalkozó is kaphat táppénzt: hány forint jár, ha nem tudsz dolgozni?
Táppénz a katás vállalkozóknak is jár elektronikus úton beadott kérelem útján.

beteg-faradt-ugyintezes-laptop-online
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisadózók, azaz a katás vállalkozók is kerülhetnek betegállományba, és kaphatnak táppénzt, amennyiben főállásban végzik a tevékenységüket, ám külön igényelniük kell a juttatást.

Egy betegség akkor is nagy kellemetlenséggel jár, ha nem súlyos lefolyású egészségügyi problémáról van szó, csak múló rosszullétről vagy adott esetben egy Covid-fertőzésről, amely miatt azonban egy-két hétre kiesik az ember a munkából. A betegállományba felvett munkavállalóknak ez nem jár különösen nagy utánajárással, ám a katás vállalkozóknak a saját kezükbe kell venni az ügyintézést.

Katás vállalkozó is mehet táppénzre

Sokan tévesen hiszik, hogy a katás vállalkozóknak nem jár táppénz, pedig ők is rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és ha egy betegség miatt elesnek a bevételtől, az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség idején az ő ellátásukat is köteles fizetni az Egészségbiztosító. Egyetlen feltétel mégis van: csak a főállásban végzett vállalkozói tevékenység esetén igényelhető a pénz, mellékállás idején nem.

A táppénzellátás alapja 2022. január 1-jétől havi 50 ezer forint adót fizető katásoknál 108 ezer forint, míg az emelt összeget, havi 75 ezer forintot fizetőknél 179 ezer forint.

Így igényelhető katásként táppénz

A katás vállalkozóknak maguknak kell intézniük a táppénz igénylését, mely kizárólag elektronikus úton történhet meg. Ehhez első lépésként az Egészségbiztosítási Osztálynál szükséges regisztrálni egy erre szolgáló nyomtatványon, majd ezt az e-Papír szolgáltatáson keresztül feltölteni ügyfélkapus bejelentkezés után.

A cikk az ajánló után folytatódik

A konkrét kérelmet az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram segítségével kitöltött Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez című nyomtatványon lehet aztán benyújtani Ügyfélkapun keresztül. Orvosi igazolás a keresőképtelenségről minden esetben szükséges a kérelem beadásához.

Nem kell adót fizetni, ha hosszú a betegség

Az 50 ezer forintos adó befizetése alól is mentesülhet a katás vállalkozó, ha hosszú távon esik ki a betegség miatt valaki a munkából: amennyiben a táppénz meghaladja a 30 napot, az adott hónapban nem kell adót fizetnie az érintettnek, ezt pedig a NAV felé is jeleznie kell a megfelelő nyomtatvány beküldésével. Természetesen ez időszak alatt számlát nem állíthat ki, és a katás keret is csökken ezzel a kieső időszakkal.

Fogászati kezelések ingyen

A szigorú feltételekkel korlátozott, térítésmentesen járó fogászati szolgáltatások mellett egyes kezelésekre méltányossági kérelem nyújtható be.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük