Nyilvánosan elérhetők a kórházi várólisták: innen kiderül, hány napot kell várni egy műtétre

Hosszúak a várólisták az egészségügyi intézményekben, van, ahol egy évnél is többet kell várni egy műtétre.

korhaz porta varakozas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állami egészségügy kapacitáshiánya talán senki előtt nem ismeretlen, aki az elmúlt években ellátásra szorult. Sajnos a helyzet továbbra sem rózsás, az elektív, vagyis a várhatóan súlyos állapotromlás kockázata nélkül halasztható műtétek, beavatkozások esetében a várólisták meglehetősen hosszúak.

A kellemetlen vagy fájdalmas tünetekből egy nap is rengeteg a beteg életében, ám előfordulhat, hogy a nem sürgősségi esetekben akár egy évet is kell várni a beavatkozásra, ha valaki nem magánintézményhez fordul a panaszával. A járvány miatt kialakult helyzet, az elhalasztott műtétek pedig tovább súlyosbítják a helyzetet.

Bárki számára elérhetők a várólisták

A központi várólisták bárki számára nyilvánosan elérhetők a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő - NEAK - honlapján, melyből összességében jól látszik, hogy sajnos jelenleg is rengetegen várakoznak az ellátásra az országban. 

A beavatkozásokat a járvány miatt jelenleg ráadásul csak negatív PCR-tesztet követően végzik el. Az elmúlt időben nagy port kavart az is, hogy az emberi erőforrások minisztere rendeletben határozta meg: védettségi igazolvány hiányában a tesztelés költségét a betegeknek kell állnia, saját zsebből. Bár az ombudsman ezt a gyakorlatot jogtalannak ítélte, kormányrendeletben mégis elrendelték a protokollt kötelező jelleggel az intézményekben.

A listán meghatározott, egyébként meglehetősen hosszú időpontok így esetenként tovább húzódhatnak. Az adatbázisban egyébként az ellátás típusára és a régióra is rászűrhetnek az érdeklődők, így az adott helyen beavatkozásra várakozók száma és az átlagos várakozási idő is megtekinthető.

Nőtt a várakozási idő

Nyitott szívműtétre jelenleg 880-an várnak, ám a térségek között is nagy különbségek figyelhetők meg: míg Dél-Közép-Magyarországon a tényleges átlagos várakozási idő az elmúlt 6 hónap alapján 49 nap, úgy Észak-Alföldön 90 nap is lehet. A tervezett várakozási idő ennél rosszabb képet mutat: az előbbi esetében akár 385, utóbbinál 150 nappal is számolhat a páciens.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mandula-, orrmandula-műtétre több mint 700-an várnak jelenleg, ám a különbségek itt is érezhetők. Nyugat-Közép-Magyarországon a jelenleg tervezett várakozási idő 36 nap, ténylegesen az elmúlt félévben 11 nap volt, Észak-Magyarországon viszont az előző 6 hónapban ténylegesen átlag 47 napot vett igénybe ez, a tervezettek szerint akár 321 napra is fel kell készülni.

Szürkehályog-műtétre is meglehetősen sokat kell várni a NEAK adatbázisa alapján, Dél-Dunántúlon 219 nap a jelenleg tervezett várakozási idő, ez Észak-Alföldön 169 nap, a múlt félévben az előbbinél 137 nap, utóbbinál 107 nap volt a tényleges átlag.

Látható, hogy a beavatkozásra akár fél-egy évet is várni kell adott esetben az intézmények kapacitásától és a várakozók számától függően. Amennyiben mégis mielőbb szeretne túlesni rajta az ember, de nincs lehetősége, vagy nem szeretne magánegészségügyi szolgáltatóhoz fordulni, megfontolandó lehet, hogy más intézmény más orvosához forduljon, melyhez természetesen a választott orvos egyetértése szükséges, és kényelmetlen szervezéssel járhat. Ráadásul nem biztos, hogy garantálja a gyors sorra kerülést, ha a választott orvos előjegyzési listája ugyancsak hosszú.

Kórházi menük a japán szülészetekről

A magyarországi kórházi menük többsége nem arról lett híres, hogy ízletes és tartalmas fogásokból áll. Japánban viszont meglepően gazdag ételválaszték kerül a kismamák elé a szülés után.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük