Nyilvánosan elérhetők a kórházi várólisták: innen kiderül, hány napot kell várni egy műtétre

Hosszúak a várólisták az egészségügyi intézményekben, van, ahol egy évnél is többet kell várni egy műtétre.

A kórházi várólisták hossza
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az állami egészségügy kapacitáshiánya talán senki előtt nem ismeretlen, aki az elmúlt években ellátásra szorult. Sajnos a helyzet továbbra sem rózsás, az elektív, vagyis a várhatóan súlyos állapotromlás kockázata nélkül halasztható műtétek, beavatkozások esetében a várólisták meglehetősen hosszúak.

A kellemetlen vagy fájdalmas tünetekből egy nap is rengeteg a beteg életében, ám előfordulhat, hogy a nem sürgősségi esetekben akár egy évet is kell várni a beavatkozásra, ha valaki nem magánintézményhez fordul a panaszával. A járvány miatt kialakult helyzet, az elhalasztott műtétek pedig tovább súlyosbítják a helyzetet.

Bárki számára elérhetők a várólisták

A központi várólisták bárki számára nyilvánosan elérhetők a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő - NEAK - honlapján, melyből összességében jól látszik, hogy sajnos jelenleg is rengetegen várakoznak az ellátásra az országban. 

A beavatkozásokat a járvány miatt jelenleg ráadásul csak negatív PCR-tesztet követően végzik el. Az elmúlt időben nagy port kavart az is, hogy az emberi erőforrások minisztere rendeletben határozta meg: védettségi igazolvány hiányában a tesztelés költségét a betegeknek kell állnia, saját zsebből. Bár az ombudsman ezt a gyakorlatot jogtalannak ítélte, kormányrendeletben mégis elrendelték a protokollt kötelező jelleggel az intézményekben.

A listán meghatározott, egyébként meglehetősen hosszú időpontok így esetenként tovább húzódhatnak. Az adatbázisban egyébként az ellátás típusára és a régióra is rászűrhetnek az érdeklődők, így az adott helyen beavatkozásra várakozók száma és az átlagos várakozási idő is megtekinthető.

Nőtt a várakozási idő

Nyitott szívműtétre jelenleg 880-an várnak, ám a térségek között is nagy különbségek figyelhetők meg: míg Dél-Közép-Magyarországon a tényleges átlagos várakozási idő az elmúlt 6 hónap alapján 49 nap, úgy Észak-Alföldön 90 nap is lehet. A tervezett várakozási idő ennél rosszabb képet mutat: az előbbi esetében akár 385, utóbbinál 150 nappal is számolhat a páciens.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mandula-, orrmandula-műtétre több mint 700-an várnak jelenleg, ám a különbségek itt is érezhetők. Nyugat-Közép-Magyarországon a jelenleg tervezett várakozási idő 36 nap, ténylegesen az elmúlt félévben 11 nap volt, Észak-Magyarországon viszont az előző 6 hónapban ténylegesen átlag 47 napot vett igénybe ez, a tervezettek szerint akár 321 napra is fel kell készülni.

Szürkehályog-műtétre is meglehetősen sokat kell várni a NEAK adatbázisa alapján, Dél-Dunántúlon 219 nap a jelenleg tervezett várakozási idő, ez Észak-Alföldön 169 nap, a múlt félévben az előbbinél 137 nap, utóbbinál 107 nap volt a tényleges átlag.

Látható, hogy a beavatkozásra akár fél-egy évet is várni kell adott esetben az intézmények kapacitásától és a várakozók számától függően. Amennyiben mégis mielőbb szeretne túlesni rajta az ember, de nincs lehetősége, vagy nem szeretne magánegészségügyi szolgáltatóhoz fordulni, megfontolandó lehet, hogy más intézmény más orvosához forduljon, melyhez természetesen a választott orvos egyetértése szükséges, és kényelmetlen szervezéssel járhat. Ráadásul nem biztos, hogy garantálja a gyors sorra kerülést, ha a választott orvos előjegyzési listája ugyancsak hosszú.

Kórházi menük a japán szülészetekről

A magyarországi kórházi menük többsége nem arról lett híres, hogy ízletes és tartalmas fogásokból áll. Japánban viszont meglepően gazdag ételválaszték kerül a kismamák elé a szülés után.

Kiposztolta a kismama, milyen ebédeket kapott a kórházban: azóta mindenki Japánban akar szülni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük