Több mint 100 ezer forint jár évente: milyen betegségek esetén igényelhető a pénz?

2021-ben 100 440 forint személyi adókedvezmény jár egy évre egyes betegségek fennállása esetén.

Személyi adókedvezmény betegségekre 2021-ben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén több mint 100 ezer, pontosan 100 440 forint összegű adókedvezmény igényelhető éves szinten súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek fennállása esetén, de a támogatás körébe beletartoznak a gyakori egészségügyi problémák is.

A személyi adókedvezmény kiszámításának alapját a mindenkori minimálbér összege képezi, az új rendelet szerint az összeg egyharmadának 15%-ával (személyi jövedelemadó mértéke) egyenlő. Mivel a minimálbér február 1-jétől 167 400 forint, idén a kedvezményt igénylők havi szinten 8 370, az egész évre 100 400 forint adójóváírással számolhatnak, a januárt is beleértve.

Adókedvezmény a betegségekre

Kormányrendelet határozza meg, mely egészségügyi problémák és súlyos fogyatékosságok esetén vehető igénybe az adóköteles jövedelem adójából jóváírt kedvezmény, de a lista hosszú. Számos egyéb közt az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, a laktózérzékenység, a cöliákiás gluténérzékenység, az endometriózis, a Crohn-betegség és más emésztőrendszeri megbetegedések, felszívódási zavarok, továbbá ízületi, mozgásszervi, autoimmun, daganatos és szívbetegségek esetén is igényelhető. 

A teljes lista a szabályozó rendelet mellékletében BNO-kóddal együtt a Jogtár oldalán található meg. 

A lehetőséggel minden, szakorvosi diagnózissal rendelkező betegnek érdemes élnie, mivel bármely egészségügyi probléma nagy többletkiadást jelent a mindennapokban éves szinten, elég csak a diétára, a gyógyszerekre, a gyógytornára vagy a megelőző életmódra gondolni. Ez az összeg legalább egy bizonyos részben hozzájárul a kiadások fedezéséhez.

Havi vagy évi rendszerességgel igényelhető

Az adókedvezmény igénylésének egyik lehetséges módja, hogy az év közben kérvényezi azt a jogosult, így a nettó havi bére növekszik meg az adott összeggel, idén tehát 8 370 forinttal. Ebben az esetben a munkáltatónak kell leadni egy kitöltött adóelőleg-nyilatkozatot. Ez letölthető a NAV honlapjáról Személyi kedvezmény nyilatkozat 2021 címmel PDF- vagy Word-formátumban, vagy az Adóelőleg Nyilatkozat Alkalmazáson keresztül is kitölthető, melyet aztán szintén ki kell nyomtatni és aláírni. 

Ha valaki nem a munkáltatón keresztül szeretné beadni az igénylést, az is opció, hogy az adóbevallás leadásakor igényli vissza az egész évi összeget egyben. 

Ez esetben az adóbevallásban az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények részletezéséről szóló rész A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg nevezetű sorába kell beírni az adott adóévre vonatkozó összeget. Fontos, hogy mindig az előző évre vonatkozó támogatást írják jóvá egy összegben, tehát a 2021. május 20-áig leadandó adóbevallásban a 2020. évi kedvezmény érvényesíthető, amikor az összeg bruttó 96 600 forint volt.

Ha évekig elmaradt, akkor is érdemes utánajárni: a támogatás akár öt évre visszamenőleg is igényelhető, természetesen akkor, ha szakorvosi igazolással alátámasztható a betegség évekkel ezelőtti fennállása is. Az adóbevallásban ilyenkor az önellenőrzésről szóló papírokat kell kitölteni az adott évre vonatkozó összeggel.

A papírok benyújtásához szükséges a szakorvosi vélemény alapján kiállított háziorvosi igazolás, meghatározva a betegség diagnózisának időpontját. Ezt mindenképp meg kell őrizni, a NAV ugyanis ezt ellenőrzi.

A támogatás korlátai

A kedvezmény saját betegségre, személyijövedelemadó-köteles jövedelem fennállása esetén igényelhető, ebből a körből kiesnek tehát a nyugdíjasok, a gyesen levő anyukák és a katás vállalkozók is, továbbá gondozott családtag után sem vehető fel. Több betegség esetén is csak egy jogcímen jár.

Utazási támogatás tb-re

Egyes esetekben az utazás összegét is megtéríti a NEAK. Sokan nem is tudnak a lehetőségről, pedig járna nekik.

Kinek jár az ingyenes utazás? Sokan nem tudnak róla, pedig tb-re is igényelhető

Akár tömegközlekedéssel, akár autóval is kihasználható a tb-re igényelhető utazási támogatás.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük