Drága fogászati ellátás is járhat ingyen: méltányossági alapon kérvényezhető

Többféle fogászati ellátás térítése is kérvényezhető a NEAK-nál.

fogorvos fogászat
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan bizalmi alapon választanak maguknak fogorvost, a magánfinanszírozott ellátás azonban rendkívül magas költségekkel járhat, amit nem mindenki engedhet meg magának. A körzeti fogorvosnál a kezelések egy része a társadalombiztosítás keretében, térítésmentesen igénybe vehető, de méltányossági alapon több beavatkozásra is kérvényezhető a támogatás.

A NEAK-támogatott fogorvosi ellátás elsősorban az ember lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti körzeti fogászaton biztosított, de más körzeti fogorvos is elvállalhatja az alapellátást vagy a beutalóhoz kötött szakellátást. A szigorú feltételekkel korlátozott, térítésmentesen járó szolgáltatások mellett egyes kezelésekre méltányossági kérelem nyújtható be.

Fogászati ellátás méltányossági alapon

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, azaz a NEAK egyes orvosi ellátásokért fizetendő díjat vagy annak egy részét átvállalhatja, így a fogorvosi beavatkozásokhoz is kérhető a támogatás. A kérvényezett térítésmentesség a rágóképesség helyreállítását célzó fogpótlás, illetve fogszabályozó kezelések orvosi munkadíjára, valamint fogtechnikai költségekre vonatkozhat.

A térítés feltétele, hogy a páciens az ellátás előtt adja be a méltányossági kérelmet, és a fogorvosnak vagy a fogtechnikusnak a NEAK-kal érvényes finanszírozási szerződéssel kell rendelkeznie.

A szabály szerint a támogatás kérhető a Magyarországon szakmailag elfogadott, de a finanszírozásba még be nem került eljárásokra, vagy a befogadottól eltérő alkalmazásukra, így akár implantátumra és 18 év felettiek fogszabályozására is. Kérelemmel részben hozzájárulhat a NEAK néhány egyéb egészségügyi szolgáltatáshoz, így a fogpótláshoz vagy a csontpótlás térítési díjához is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A támogatással nem rendelkező eszközök árához is kérhető a hozzájárulás, így a fogpótlás vagy a fogszabályozó készülék árához, továbbá a gyógyászati segédeszközök egészségügyi szempontok miatt szükséges cseréjéhez, a támogatott eszköz javítási díjához, egy-egy alkatrészének cseréjéhez.

Méltányossági kérelem benyújtása

A méltányossági kérelmet a NEAK Általános Finanszírozási Főosztályához kell benyújtani, vagy gyógyászati segédeszköz ára esetén a NEAK lakóhely szerint illetékes Ellátási és Koordinációs Főosztályához, mindig a kérelem tárgyát képező ellátás megkezdése előtt. Utólagos térítésre nincs lehetőség, mivel az Alapkezelő nem közvetlenül a biztosított részére fizeti meg a díjat.

A kérelemhez az alapadatok, így a név, a cím és a TAJ-szám feltüntetése mellett az egészségügyi szolgáltató és az orvos adatai is csatolandók, valamint a beavatkozás szakmai indokoltságát alátámasztó részletes dokumentációt, a fogászati anyagokra vonatkozó allergiateszt eredményét és a munkadíjra vagy a fogtechnikai költségekre, például implantátumra, fogszabályozóra adott árajánlatot is mellékelni kell. Utóbbi esetben az eszköz megfelelőségét igazoló forgalmazói dokumentumok is szükségesek. 

Alapbetegség esetén annak szakorvosi véleményezése és az esetleges egészségkárosodás mértékét igazoló, valamint közgyógyellátást igazoló dokumentumok is szükségesek lehetnek.

A méltányossági kérelem illetékmentesen benyújtható. A NEAK tájékoztatása szerint a döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, jogsérelem esetén közigazgatási per indítható a lakóhely szerinti közigazgatási és munkaügyi bíróságon. A méltányossági alapon térítésmentesen igénybe vehető ellátások és a kérelem benyújtásának részletei a NEAK oldalán olvashatók el.

Világsztárok rossz fogai

Nem mindenki születik tökéletes fogsorral, és ebben a hollywoodi sztárok sem kivételek. Sok-sok fogorvosi beavatkozásnak köszönhetik, hogy már magabiztosan mosolyoghatnak a kamerák előtt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük